jesen dekoracie 10 titul

 

  

Túžba priniesť si kúsok prírody do našich domov je prirodzená. Zvlášť v týchto dňoch, keď nám parky, záhrady i lúky ponúkajú množstvo pestrofarebných kreácií. Listy, plody stromov, kvety, konáre a vetvičky, ale aj v záhradke vypestované ozdobné tekvice, jablká, hrušky, nejedlé gaštany či šípky.

 

jesen dekoracie 1

 

Na aký účel sa dajú tieto drobné dekorácie využiť vám prinášame inšpiráciu v nasledujúcich riadkoch.

Stoly a prestieranie

Základom jesenného stolovania je vhodne zvolená farebná paleta. Základné farby, ktoré by mal jesenná tabuľa obsahovať je oranžová, žltá, hnedá i červená. Bude postačovať, ak v niektorom z týchto odtieňov budete mať prestieranie, obrus, taniere alebo ostatné časti servisu. V prípade, že v týchto farbách servis nemáte, nič nepokazia neutrálne odtiene, ktoré doplníte drobnosťami v spomínaných jesenných odtieňoch.

 

jesen dekoracie 8

In eine Schale werden Schwimmkerzen in Blätterform gelegt und dann die Schale mit Wasser aufgefüllt.

 

A teraz prichádza na rad vaša tvorivá nálada. Menovky na stoly alebo výzdoba jednotlivých tanierov môže pozostávať z látkových obrúskov zvinutých a zachytených šípkami, ozdobených listom, žaluďmi, tekvičkou alebo len krásnym a šťavnatým jablkom či hruškou, cez ktoré previažete stužku.

 jesen dekoracie 7

Knackige Äpfel statt Tisch­karten: Geschenkband und beschriftete Transparentpapierstreifen sind mit Memoboard-Klammern an den Stiel geheftet. So können die Gäste gleich sehen, wo?s langgeht

 

Dekorácia uprostred stola

Pri riešení hlavnej dekorácie uprostred stola sa ponúka viacero alternatív. Jesenná kytica kvetov v štýlovej váze patrí medzi klasiku. Jeden druh kvetov pôsobí veľkolepo a slávnostne, viacero druhov jesenných kvetín v ľubovoľných kombináciách vytvára pohodovú romantickú atmosféru s vidieckym nádychom.

 

jesen dekoracie 4

 

Inou alternatívou je náhrada vázy s kvetmi absolútne prírodnou dekoráciou. S tou sa treba trochu viac pohrať, ale výsledok stojí za to. Dizajnéri odporúčajú využiť tekvicu ako solitér. Prerezaná a vyčistená tekvica je ideálna na naplnenie rôznymi prírodnými prvkami. Aký zvolíte vzhľad a výber prírodnín, je úplne v možnostiach vášho vkusu a estetického cítenia.

 

jesen dekoracie 7

 

Čím viac sviečok, tým príjemnejšia atmosféra

K atmosfére jesene patria svetlá a sviečky. Práve spomínané plody zo záhrady vyhĺbené a očistené sa dajú efektne využiť ako svietniky alebo podstavce na sviečky.

 

jesen dekoracie 6

 

jesen dekoracie 2

 

Tieto môžu byť položené na stole, na iných častiach nábytku, ale tak isto aplikované ako závesné dekorácie. Ak postavíte sviečky v svietnikoch z prírodných materiálov na nábytok alebo stôl, nezabudnite z bezpečnostných dôvodov na jednoduchú keramickú podložku v tónoch jesene.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Home Edit Decoration