vankúše 4Interiérové doplnky v našich domoch a bytoch môžu vytvoriť v danom priestore jedinečnú atmosféru a náladu. Nenadarmo sa hovorí, že z domu dokážu vykúzliť domov. Jednými z najvýraznejších, ale aj najobľúbenejších interiérových doplnkov sú ozdobné a dekoračné vankúše.

Vďaka ich cenovej dostupnosti a širokým možnostiam výberu si môžeme vytvoriť rôznorodé kreácie vzhľadu našej domácnosti. Ak si nie ste istí schopnosťou vybrať a nakombinovať si vankúše, ktoré váš priestor zútulnia a budú pôsobiť štýlovo a zladene, ponúkame vám niekoľko tipov.

Pravidlo troch

Interiéroví dizajnéri odporúčajú, že jednotlivé vankúše sa nemusia zhodovať. Práve naopak. Profesionálnejší a štýlovejší look sa dá dosiahnuť v prípade, ak sa skombinujú rôzne farby, veľkosti i štruktúry vankúšov. Jednoduchý a overený je vzorec PRAVIDLO TROCH. A o čo v ňom ide?

 

vankúše 6

Foto: Shoppe

Vyberte si tri farby

Najprv si zvoľte "farebný príbeh", ktorý bude základom pri výbere vankúšov. Najlepšie je použiť tri rôzne farby z interiéru miestnosti, napríklad farbu steny, koberca, posteľnej bielizne alebo záclony. A s týmito farbami už môžete pracovať. Vo všeobecnosti ale uvádzame niekoľko príkladov farebných kombinácií, ktoré spolu vždy vyzerajú výborne:

• Tmavomodrá + tmavočervená + ružová
• Sýtočervená + oranžová + sýtozelená
• Purpurová + fialová + horčicovo žltá
• Tmavozelená + zlatá + purpurová
• Šalviová zelená + pávia modrá + zlatá

Vyberte si tri vzory

V rámci farebného príbehu si môžete ďalej vybrať tri rôzne vzory, pokiaľ každý vzor obsahuje aspoň jednu z vami zvolených farieb. Často je jednoduchšie vybrať si najskôr svoj "hlavný" vzor, ktorý je vo všeobecnosti najväčší a tiež ten, ktorý obsahuje všetky tri farby vo vašej farebnej kombinácii. Sekundárne vzory, ktoré vyberiete, potom môžu obsahovať iba jednu alebo dve farby.

 

vankúše 7 vankúše 5

Foto: Studio Mcgee

Vyberte tri veľkosti vzorov

Pri dodržiavaní pravidla troch je dôležité myslieť na mierku svojich vzorov, pretože nie je dobré, ak si vzory navzájom konkurujú. Dominovať by mal jeden vzor, nasledovať by mal stredne výrazný vzor, a ako tretí vzor by mal byť zvolený najjemnejší, napríklad jedna farba v netradičnej textúre, bodky alebo damaškový pruh.

Samozrejme, že pravidlo troch je len odrazovým mostíkom, a ak sa vám páči kombinácia len dvoch farieb, textúr a veľkostí, alebo naopak dokáže nakombinovať aj štyri navzájom, dôležitý je konečný výsledok a celkový dojem z vášho dizajnovania. 

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Vall Otta, Vivien Posh Pennies, úvodná foto: Collective CO