trendy rok 2021 interier diazajn domacnost dovolenka uvod

 

Koniec roka je tu, a my sme si pre vás pripravili dlho očakávané a neprehliadnuteľné trendy, ktoré sa v roku 2021 očakávajú v interiérovom dizajne. Každým dňom narastá význam udržateľných materiálov, ale do popredia sa dostáva oslava individuality a jedinečnosti každej domácnosti. Upravený a praktický vzhľad s výraznými detailami jednotlivých nadčasových štýlov idú spolu ruka v ruke.

Sofistikovaný rustikálny vzhľad

Tento štýl bude potešením pre každého, kto miluje moderné domáce pohodlie, ale chce interiér svojho domova odlíšiť niečím tradičným. Ideálne sa zakomponováva do domácností, kde sú priznané trámy, obložené drevené steny či pôvodné podlahové dosky či parkety. Hlavným materiálom, ktorý tento vzhľad prezentuje, je rekultivované drevo, konkrétne jedinečné kúsky, ktoré vykazujú dostatok zrnitosti a textúry.  

 trendy rok 2021 interier diazajn domacnost rustical

 Foto: Rustikálny vzhľad interiéru, Delohic

Umenie a remeslá

V posledných desaťročiach ľudia oceňujú viac ako inokedy hodnotu ručne vyrábaných predmetov a predmetov s puncom umenia. Trend ručných prác bol nosným aj dva roky dozadu a podľa influencerky a blogerky z Hill Houses Vintage tu ešte zostanú aktuálne aj počas roku 2021.

 

trendy rok 2021 interier diazajn domacnost umenie

 

Atmosféra diaľok

Zvlášť počas roku 2020 mnohí z nás nemohli vycestovať, dokonca sme boli "uzamknutí" v našich domovoch na dlhé obdobie a možnosť vyjsť si von bola vzácnosťou. Preto sa predpokladá trend približujúci atmosféru diaľok, mora, tropických kvetinových dizajnov a výrazných farieb jednotlivých stien i doplnkov.

 

trendy rok 2021 interier diazajn domacnost dovolenka

Foto: Atmosféra diaľok, Dhoumm

Vintage štýl

Starožitné, repasované, zachránené a retro kúsky majú svoje miesto v štýle vintage. Je to ten typ vzhľadu, ktorý vyžaduje vrstvenie a budovanie kontrastu, takže časom sa dopracujete ku kúskom, ktoré sa vám páčia, dobre vyzerajú, ladia s celkovou atmosférou interiéru, ale aj pre vás niečo znamenajú. Okrem samotného dizajnu je tento štýl blízky ľuďom, ktorí dbajú na ekológiu a trvalú udržateľnosť.

 

trendy rok 2021 interier diazajn domacnost vintage

 

Farebná paleta v zemitých odtieňoch

Pre nadchádzajúci rok boli za farby roku zvolené prírodné zemité farby, teplá zelená, svetlo hnedá, tmavo červená až bordová, hrdzavá a čokoládová. Upokojujúce a príjemné.

 

trendy rok 2021 interier diazajn domacnost farba zemita

Foto: Zemité farby interiéru, IDesignArch

Rastliny a živé kvety

Zeleň a izbové rastliny nikdy neboli módnejšie. V 90. rokoch nakrátko vypadli "z módy", ale sú späť a našim domácnostiam dodávajú život, farbu, osviežujú vzduch, uvoľňujú kyslík a filtrujú znečisťujúce látky.

 

trendy rok 2021 interier diazajn domacnost dovolenka

 

Námornícky štýl

Vodné hladiny, lode, pláže, kormidlá, akákoľvek atmosféra námorníckeho štýlu spolu so všetkými odtieňmi modrej vytvárajú atmosféru pokojného a dovolenkového domova.

 

trendy rok 2021 interier diazajn domacnost namornicky styl

Foto: Námornícky štýl, Impressive Interior Design

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií: Magazine House and Garden