sviecky parfum soja parafin knoty horenie

 

Kto by nemiloval mihotajúce sa svetlo sviečok, ktoré v našich domácnostiach dokáže vyčarovať atmosféru útulnosti, pohody i romantiky? Avšak je dobré zamyslieť sa, aké sviečky si zapaľujeme, z čoho sú vyrobené a aké sú ich vlastnosti.

 

sviecky parfum soja parafin knoty horenie uvod velka

 

Diskutovaný parafín

Najčastejšie sa stretávame so sviečkami z parafínu. Parafín je veľmi diskutovaný materiál. Ide o vedľajší produkt, ktorý vzniká ako odpadová látka pri spracovávaní ropy. Kritici poukazujú na možnosť uvoľňovania škodlivých látok pri horení tohto vosku, napríklad toluénu, benzénu či formaldehydu. Avšak nie je parafín ako parafín. Kvalitné sviečky sa vyrábajú z parafínu potravinárskej kvality, ktorú bežne konzumujeme v sladkostiach alebo žuvačkách. Ak je sviečka vyrobená z takéhoto parafínu, nie je dôvod obávať sa škodlivých účinkov po jej zapálení. Konkrétny druh vosku, z ktorého je sviečka vyrobená sa dozviete z etikety, ktorá je povinne uvedená na každom výrobku.

 

sviecky parfum soja parafin pixabay

 

Sójový vosk

Tento sa získava zo sójových bôbov. Ide tak o prírodný produkt, pri horení ktorého nevznikajú žiadne škodlivé látky. Má nižšiu teplotu horenia, napriek tomu krásne uvoľňuje vôňu a vydrží tak dlhšie horieť. Je výlučne prírodným produktom, ekologickým i šetrným k prírode i k nášmu zdraviu.

 

sviecky parfum soja parafin zanui blog

 

Ďalšie materiály

Zdraviu prospešné sviečky sú aj zo včelieho alebo palmového vosku. Sviečky zo včelieho vosku majú veľmi jemnú medovú prírodnú arómu. Vytvárajú sa zo zrolovaných voskových plátov, ktoré horia relatívne veľmi rýchlo alebo ako liate sviečky, ktorých výdrž je dlhšia. Pri ich horení vznikajú negatívne ióny, prečisťujúce vzduch a zlepšujúce jeho kvalitu. Sviečky z palmového vosku obsahujú 100% palmový kryštalický vosk. Nevytvárajú dym ani popolček, a preto sú vhodné aj pre alergikov.

 

sviecky parfum soja parafin wearht london

 

Knôt je dôležitý

Pri výrobe sviečok sa používa syntetický alebo prírodný knôt. Ukazovateľom nekvality je podiel olova v knôte, ktorý je pri pálení zdraviu škodlivý. Hrúbka knôtu je veľká veda, ak je príliš tenký, vytvára vo sviečke kráter, ak je príliš hrubý, vosk po obvode sviečky začne stekať. Výrobcovia preto skúšajú a patentujú rôzne hrúbky knôtov pri rôznych typoch vosku, dokonca aj pri rôznych vôňach. Z konkrétnych prírodných materiálov sa okrem tradičnej bavlny využíva aj klasický drevený knôt, jedinečný na vzhľad i počutie. Vydáva jemný praskajúci zvuk, akoby ste sedeli pri skutočne zapálenom ohni v krbe alebo na pikniku v prírode.

 

sviecky parfum soja atmosfera plamene atmosfera romantika uvod

 

Keď si kúpite sviečku, vždy knôt skráťte maximálne na dĺžku 3 milimetrov. Sviečku nesfukujte ale zahaste mokrými prstami alebo špeciálnym zhášadlom. Výrobcovia niektorých sviečok odporúčajú knôt namočiť do tekutého vosku, aby ste zabránili jeho záverečnému dymeniu. Ak ste skutoční milovníci sviečok, a horia vám v domácnosti prakticky neustále, je dobré vždy raz za dve hodiny vyvetrať priestor.

 

sviecky parfum soja atmosfera plamene svetlo romantika uvod

 

Moderné sviečky

Milovníci prirodzenosti a romantiky tento nápad asi neuvítajú s otvorenou náručou, ale je LED sviečky sú skvelou náhradnou alternatívou sviečok pre alergikov alebo rodiny so zvedavými malými deťmi. LED sviečky sú bezpečné, nehrozí z nich riziko požiaru, popálenia a nedymia. Dokonca sa vyrábajú vo verzii vosku s LED svietidielkom uprostred a pôsobia takmer ako skutočné.

 

sviečky led svietidla moderne

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Wearth London, Zanui, Bonami