kupelne luxus svet priroda ekologia material svet 6 uvod

 

Kúpeľňa, miesto, kde trávime svoj čas vykonávaním očisty tela. Pre mnohých je ale táto miestnosť aj priestorom na oddych, relax, vykonávanie wellness procedúr, ale aj absolvovanie horúceho kúpeľa pri sviečkach a pohári dobrého vína. My sme pre vás vyhľadali nádherné kúpeľne z celého sveta, ktoré sa vyznačujú minimalistickou estetikou.

 

kupelne luxus svet priroda ekologia material svet 6

 

Svetlé a otvorené priestory týchto kúpeľní pripomínajú kúpele. Obklady, nábytok a textúry sú z prírodných a trvalo udržateľných materiálov, preferovanou farbou sú okrem bielej a čiernej všetky prírodné a zemité odtiene. Minimálne množstvo príslušenstva a dekorácií vytvára upokojujúce prostredie a upozorňuje na kvalitu a použité luxusné materiály.

Dom s tromi očami, Rakúsko, architekt: Innauer-Matt Architekten

Táto pokojná rakúska kúpeľňa je obklopená presklenou stenou s výhľadom na okolité štíty hôr. Bledé drevo lemuje steny priestoru a rozširuje sa na malú terasu. Vaňu uprostred miestnosti obklopuje žilový leštený mramor a prechádza cez podlahu pomedzi podlahové dosky zo svetlého dreva.

 

kupelne luxus svet priroda ekologia material rakusko 4

 

Pedro Reyes House, Mexico City, architekti: Pedro Reyes a Carla Fernandez

Táto kamenná kúpeľňa má náladovú a monumentálnu estetiku. Má hrubé betónové steny a zahŕňa vaňu vytesanú z kameňa, ktorá pripomína skalný bazén. Svetlík nad kúpeľňou umožňuje, aby svetlo zaplavilo priestor a odrážalo sa od textúrovaných betónových stien. Umývadlo má organický vzhľad a bolo tvarované tak, aby odrážalo keramické tvary.

 

kupelne luxus svet priroda ekologia material mexiko city 2

 

Art Villa, Kostarika, architekti: Formafatal a Refuel Works

V kúpeľni tohto kostarického dovolenkového domu bola použitá zaujímavá kombinácia materiálov, konkrétne betónu, dreva a dlaždíc. Samostatne stojaca kamenná vaňa je umiestnená na povrchu lamelových drevených podláh a je umiestnená v blízkosti okna, ktoré siaha od podlahy po strop. V drevenej polovičnej stene boli namontované umelecké dizajnové svetlá, ktoré vytvárajú dekoratívny prvok a zútulňujú priestor.

 

kupelne luxus svet priroda ekologia material kostarika 3

 

Borden House, Toronto, architekt: Studio AC

Súkromná kúpeľňa v štyri metre širokom dome Borden House má symetrický dizajn a využíva neutrálnu sivú farebnú paletu. Podlahu, steny a šikmú strechu pokrýva betónová škridla, ktorá obklopuje veľkú vloženú vaňu situovanú na celú šírku miestnosti. Štvorcové okno s čiernymi rámami poskytuje symetriu priestoru a ponúka výhľady na okolitú mestskú časť v Toronte.

 

kupelne luxus svet priroda ekologia material toronto 5

 

Nobu Hotel, Mexiko, architekti: WATG a Studio PCH

Steny kúpeľne sú lemované drevom, dlaždicami s pieskovým odtieňom a drobnými tmavými okrúhliakovými kameňmi. Kombinácia svetlých dlaždíc a tmavých kamienkov navzájom kontrastuje a dopĺňa príjemnú atmosféru a celkové teplo v miestnosti. Drevená vaňa v japonskom štýle bola kvôli výhľadu umiestnená v zadnej časti miestnosti priamo pod strešným oknom.

 

kupelne luxus svet priroda ekologia material mexiko nobu hotel 1

 

Pripravila: Petra Adamcová
Zdroj informácií a foto: Dezeen