Rustikálny štýl sa nesie v duchu prírodných prvkov a každému interiéru dodáva starodávny šarm a kúzlo vidieka. Je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí túžia po spôsobe, ako svojmu domovu dodať príjemnú a útulnú atmosféru

.drevo1

Jeho popularita tkvie predovšetkým v schopnosti prepojiť históriu s modernými a vkusnými detailmi. Výsledkom tohto spojenia je osobitý štýl domova, ktorý dokáže rozprávať príbehy. Ako si zariadiť domov v rustikálnom štýle?

drevo1

Zdroj: pexels.com / Charlotte May

Základom je dostatok prírodného dreva

Základným materiálom pre každý rustikálny interiér je prírodné drevo. V tomto prípade sa do toho nebojte ísť vo veľkom. Správnu atmosféru dozaista navodí drevený obklad stien. Na ten môžete využiť zrubový profil, ktorý vďaka svojmu vypuklému tvaru pripomína masívnu guľatinu. Drevený nábytok je samozrejmosťou, pričom by ste mali siahnuť buď po historickejších kúskoch, alebo po nábytku z masívu či surového dreva. Rustikálny štýl doplnia aj priznané drevené trámy, či menšie detaily v podobe drevených misiek a ďalších dekorácií.

drevo2

Zdroj: pxhere.com

Prineste vonkajšok do interiéru

Medzi základné črty rustikálneho štýlu patria otvorené priestory s množstvom prirodzeného svetla. Ťažké a hrubé závesy vymeňte za ľahšie a priehľadnejšie kúsky, napríklad z ľanu. Ak ste ešte len v procese plánovania vášho vysnívaného bývania, zvážte naprojektovanie väčších okien.

Prírodných prvkov, ktoré tvoria základný pilier rustikálneho štýlu, sa snažte do svojho domova vniesť čo najviac. Drevo doplňte kameňom, police presýťte rastlinami a na zem umiestnite jutový koberec. Nebojte sa nedokončených rohov na vašom nábytku, neopracovaných stien alebo vytŕčajúcich bridlíc. To všetko totižto k rustikálnemu štýlu patrí.

drevo3

Zdroj: pexels.com / Vlada Karpovich

Držte sa zemitých farieb

Asi nikoho neprekvapí, že základom rustikálneho štýlu sú práve odtiene dreva, a to od krémovej hnedej, cez klasickú, gaštanovú, až po takmer čiernu. Po novom sa môžeme stretnúť s pridávaním čoraz svetlejších farieb, ktoré priestory opticky zväčšujú, predovšetkým v kuchyniach a kúpeľniach. Hnedú a bielu farbu môžete doplniť tehlovou alebo zelenou, no nebojte sa aj detailov v iných žiarivejších farbách.

drevo4

Zdroj: pexels.com / Pavel Danilyuk

Na textúre záleží

Tkané textílie sú charakteristické svojou textúrou, ktorá rustikálny štýl skvelo podčiarkne. Vynovený interiér tak doplňte kobercami, vankúšmi a dekami, no siahnuť môžete aj po tkaných košíkoch či pletenej taburetke. Ďalšou textúrou, ktorá rozhodne nebude krokom vedľa a esteticky vynikne, je napríklad prútie, bambusové rákosie či abaka. Ide o materiály, ktoré je možné využiť na rôzne spôsoby, preto sa nebojte experimentovať a dolaďte svoj domov presne podľa vašich predstáv. Vo výsledku dostanete jedinečný rustikálny štýl bývania ktorý vás svojou príjemnou atmosférou doslova pohltí.