neonova secesia s ratanove sedenie organicky dizajn zelená stena neonove trubice interierovy dizajn toptrendy sk

 

Na jednej strane reaguje biofilický interiér na prostredie areálu, v ktorom je situovaný. Na tej druhej vyniká pohodlím vnútri skromne, no pritom dômyselne vybaveného zariadenia, využívajúceho najmodernejšiu horeca technológiu. Sústreďuje sa v ňom raná estetika kaviarní z obdobia Belle Epoque a novodobé modernistické tendencie. No tou najväčšou kuriozitou je čosi, čo nemožno postrehnúť očami. 

 

O moderný reštauračný koncept sa postaralo štúdio Pinkeye len v tomto roku. Ešte na začiatku roka sa podarilo návrh úspešne realizovať a uprostred letnej sezóny ho úspešne sprístupnili verejnosti. Reštaurácie De Serre sa nachádza vnútri areálu botanickej záhrady Den Botaniek a poskytuje návštevníkom popri reštauračných priestoroch rovnako priestory konferenčné. Viacúčelový objekt je súčasťou portfólia mladého belgického štúdia s multidisciplinárnym zameraním. Ruud Belmans, zakladateľ štúdia Pinkeye, spolu s tímom svojich spolupracovníkov pristupuje k stvárneniu interiérov cez ideu modernej flexibility a adaptability. Priestory De Serre vynikajú tým, že je možné variabilne konfigurovať ich vybavenie. V prípade tohto projektu to znamená, že v prípade potreby je možné upraviť jedálenskú časť tak, aby poslúžila ako spoločenská zóna na eventoch či gatheringoch s väčším množstvom hostí.

 

neonova secesia štýlová reštaurácia v belgicku biofilicky dizajn toptrendy sk

 

 

 

Biofilický dizajn, charakteristický umiestňovaním živých rastlín v interiéri sa tu podpísal pod atraktívny vzhľad priemyselnej haly. Tá si aj napriek dostatku zelene zachováva dojem surovosti a prirodzenosti. Materiály prevládajúce v interiéri tomu v dostatočnej miere napomáhajú. Aj oceľové paravány odkazujú na rozkvet priemyselnej revolúcie. Stvárňujúc rozličné podoby vzácneho hmyzu, predeľujú interiér esteticky pútavým spôsobom a nvyše mu dodávajú jemnosť a krehkosť organických foriem v podobe florálnych a animálnych vzorov.

 

 

neonova secesia ratanove sedenie organicky dizajn zelená stena neonove trubice interierovy dizajn toptrendy sk

 

 

Štúdio potvrdzuje svoje autorstvo neobvyklým spôsobom. Využitím neónových trubíc, ktoré sú prítomné v prakticky každom interiéri z posledného tvorivého obdobia. Ani De Serre nie je v tomto výnimkou. Práve tu boli neóny inštalované na steny tak, aby dotvorili interiér pomocou umelého osvetlenia s humornou narážkou na okenné tabule, ktoré sú v totožnom postavení na protiľahlej strane reštaurácie. Jediným výrazným prvkom vnútri reštaurácie je azda barový pult z mramoru, za ktorým sa týči zlatistá, jantárová stena, plná živých exemplárov hmyzu, ktorý tu zostal historicky uväznený. 

 

 

neonova secesia terrazzo art nouveau secesny interier moderny dizajn 1

 

 

Do celkového stvárnenia interiéru umiestnili dizajnéri kombináciu prírodných materiálov v ich prepracovanej podobe. Terrazzové kamenné stĺpce celkovú plochu reštaurácie členia na menšie jedálenské ostrovy, pozostávajúce z matných čiernych stolov na masívnej oceľovej podstave.  Odľahčenú industriálnu črtu zas podporili voľbou kovových stoličiek s prúteným výpletom. Kolorit reštaurácie, prevedenej do tmavších neutrálnych tónov, dostáva aj vďaka uplatneniu závesných kvetináčov na úrovni oceľových stropných trámov a použitiu žltých neónov ako sekundárnych svietidiel, teplejší, modernejší nádych a bráni tomu, aby sa z reštaurácie De Serre stala len jedna z množstva jugendstilových kaviarní, ktoré sú nezameniteľné spojené s dekorom kaviarní vo Viedni, Prahe, Amsterdame či Paríži. Diverzita štýlov a mix rozličných umeleckých slohov potvrdzujú, že sa  blíži nový mladá generácia dizajnérov, ktorá má odvahu zlúčiť protichodné obdobia do súladného celku.