Optimized by JPEGmini 3.7.6.1L

Dvierka z drôteného pletiva, netradičný farebný mix či návrat k dyhe a preglejke. Takéto trendy sú zrejmé z vizualizácií špičkových interiérových dizajnérov, ktorí navrhujú kuchynské linky pre rok 2021. A to nie je zďaleka všetko. Čo je teda tento rok in?

 

Optimized by JPEGmini 3.7.6.1L

 

Nepriznané kuchyne

V nových stavbách, ale aj pri rekonštrukciách sa architekti usilujú maximalizovať úžitkový priestor v domácnosti. Preto spájajú zóny vyhradené pre varenie, stolovanie a relax do jedného vzdušného a presvetleného celku. Kuchyňa v ňom nemá dominovať, ale dotvárať atmosféru a ideu architektúry.

Moderná kuchynská linka nie je nepriznaná v pravom slova zmysle. Skôr je dizajnovaná tak, aby nerušila a bola nenápadná. To sa dá dosiahnuť navrhnutím bezúchytkového nábytku a decentnou eleganciou. Stačí v kuchyni použiť podobné alebo farebne príbuzné dekory ako v obývačke a v iných častiach domácnosti. Obľúbené sú vkusné minimalistické detaily, ktoré sa opakujú vo viacerých izbách.

 

Vejo nabytok Kuchynska linka Nabytok na mieru VEJO Staronova 3m

 

Dyha a preglejka

A aký materiál použiť? Jednoznačným hitom sa stáva dyha. Povrchovo môže byť lakovaná, naolejovaná alebo natretá farebným moridlom. Jej výhodou je viditeľná štruktúra dreva, ktorá pôsobí prírodne a útulne. Podobný comeback zaznamenáva preglejka zložená z viacerých vrstiev dreva.

Stromový reliéf dyhy je krásny nielen v pôvodných, ale aj vo výstredných farbách. Do popredia sa derie modrá, červená, fialová, zelená či výrazná žltá. Tradične sa v kuchyni používali hrejivé odtiene dreva. Avšak zaujímavo sa dá využiť aj dyha namorená elegantnou šeďou, či dokonca čiernou farbou.

 

 Vejo nabytok Kuchynska linka Misikova nabytok na mieru VEJO 3m  Vejo nabytok Kuchynska linka Nabytok na mieru VEJO Staronova 8m

 

Nové farebné kontrasty

Ak máte kuchyňu samostatnú alebo vizuálne a dispozične separovanú, dnes sa v nej nemusíte báť nakombinovať akékoľvek farby, ktoré sa Vám páčia. Smelo použite odtiene z opačných koncov farebného spektra. Doba praje odvážnym kontrastom, ktoré môžu vypáliť perfektne. Prinášajú do kuchyne nečakané emócie - radosť, prekvapenie, vzrušenie, nápaditosť a mierne bláznovstvo. Zabudnite na pravidlá, skúste farby párovať a experimentovať!

 

Vejo nabytok Kuchynska linka Ziar Nabytok na mieru VEJO februar 2020 5mv

Vejo nabytok Kuchynska linka Gallikova nabytok na mieru VEJO 2m

 

Inšpirácia v polovici 20. storočia

V kurze sú naďalej veľké svetlé či biele plochy. Dostávajú sa však do kontrastu s výraznými rámami kuchynského nábytku a mäkkými, oblými krivkami charakteristickými pre 50. roky 20. storočia. Veľmi pekne pri nich vyznievajú spomínané dyhované dosky, ktoré umocňujú retro atmosféru.

Skúste napríklad zmixovať tmavé orechové štruktúry so svetlým mramorom alebo čistou bielou na pracovnej doske a zástene. Budete milo prekvapení. A keď si do takejto linky necháte zabudovať elektrospotrebiče s retrodizajnom, Vaša kuchyňa sa stane klenotom.

Sieťované dvierka skriniek

Každý rok dizajnérov zaujme nejaká módna extravagancia alebo nevšedná inovácia. V roku 2021 ich oslovili dvierka a čelá nábytku z lešteného drôteného pletiva. Vyzerajú naozaj štýlovo. Zaujmú na prvý pohľad nielen originalitou materiálu, ale aj možnosťou použiť rôzne odtiene od oceľovo modrej až po zlatú či medenú. Ak ich doplníte mosadznými prípadne kovovými úchytkami, získate kuchyňu sofistikovaného vzhľadu v jemne industriálnom štýle.

 

Vejo nabytok Kuchynska linka Drotene dvierka Nabytok na mieru VEJO 3u

 

Vzkriesenie závesov pod umývadlom

Akokoľvek je drezový záves považovaný za prežitý a nevkusný, je späť. Je skvelým prvkom pre zjemnenie a ozvláštnenie striktného až uniformného dizajnu kuchyne. Navyše jej dodáva patinu nostalgie.

Dvierka v spodnej skrinke pod umývadlom nahrádza textilný záves na ozdobnej tyči. Tento prvok je neuveriteľne variabilný, pretože za malé náklady sa dá pravidelne meniť. Vďaka tomu môžete počas roka zvýrazňovať rôzne prvky kuchyne i celého interiéru. “Sukňa” pod umývadlom tak nadobúda novú rolu.

Komory alebo špajzové skrinky

Po stáročia boli súčasťou kuchýň, no s príchodom kombinovaných chladničiek a nových technológií na konzerváciu potravín upadli do zabudnutia. Komory a špajzy slúžili na odkladanie zaváranín, ovocia, zeleniny a ďalších potravín, ktoré si vyžadovali relatívne chladné, suché a tmavé miesto. Dnes, spolu s poctivými farmárskymi výrobkami a chemicky nestriekanými plodinami, sú späť.

Priestranné no rozumne zakomponované špajzové skrinky sú neodmysliteľnou súčasťou moderných kuchýň. Mať nábytkovú komoru má zmysel. Všetky potraviny sú prehľadne na jednom mieste, porozdeľované po poličkách, a človek zbytočne neutráca pri nakupovaní toho, čo nepotrebuje. Vďaka špajzovej skrini kuchyňa nemusí mať množstvo poličiek a malých skriniek, kde sa tieto veci odkladali. Kuchynská linka získa prepracovanejšiu eleganciu a jednoduchosť.

 

Vejo nabytok Kuchynska linka Nabytok na mieru VEJO Staronova 8m

 

Pracovňa v kuchyni?

A prečo nie? Práca z domu čiže home office je na vzostupe. Ak si kuchyňu zariadite rozumne, minimalisticky a prakticky, bez problémov v nej získate administratívny priestor pre stolík na notebook a úložisko dôležitých dokumentov. Navyše budete mať vždy po ruke obľúbenú kávu, voňavý čaj, alebo sušené ovocie, ktoré Vás povzbudia pri premýšľaní a kreativite. V takejto pracovni sa budete cítiť naozaj vynikajúco.

 

Vejo nabytok Kuchynska linka Home office Nabytok na mieru VEJO 1u

 

Viac informácií: www.vejonabytok.sk