ostrovny digestor znacka SIL FIM model wd 76 i

 

ostrovny digestor znacky SIL FIM model wd 76 i

 

Kuchyňa, miesto, kde sa pripravujú výborné obedy, pečú koláče, varí káva, čaje i pripravuje rýchle občerstvenie na cestu mimo domov. Okrem praktického hľadiska sa v dnešnom období kuchyňa spája s obývacím priestorom či jedálňou, a nezriedka je situovaná ako otvorený priestor s možným vstupom do všetkých miestností v byte a dome.

 

Funkcia kuchyne teda rozširuje svoje pôsobenie najmä u viacčlenných domácností aj do spoločenskej, komunikačnej a sociálnej roviny. Z hľadiska teoretického sa vybavenie a zariadenie kuchyne člení na tri základné priestory - prípravný, varný a umývací. Ich premyslené situovanie doplnené vhodným nábytkom a spotrebičmi zaručuje kuchyni praktickosť a funkčnosť.

 

kuchyne na mieru znacky HANAK 2

 

Základným vybavením kuchyne je kuchynská linka. Jej tvar závisí od veľkosti a rozloženia priestoru v miestnosti. Môže byť koncipovaná do tvaru písmena U, L, I alebo ako paralelná linka s dvoma rovnobežnými časťami. Podstatné je zváženie dostatku úložného priestoru v policiach a skrinkách a ich usporiadanie.

Súčasťou linky je pracovná doska, na ktorej vykonávame väčšinu prác v kuchyni. Najodolnejšia je doska z tvrdých kameňov ako napríklad žula alebo mramor, tieto však patria k finančne náročnejším položkám. Alternatívou je drevo - stabilný materiál ale náročnejší  na údržbu, alebo často využívaný laminát - cenovo výhodný a najmenej trvácny.

 

kuchyna zajtrajska stylova kuchyne industrial styl jedalensky stol integrovane spotrebice toptrendy sk

 

V minulosti bol najdôležitejším kuchynským spotrebičom sporák s rúrou na pečenie a chladnička. Dnes je ponuka spotrebičov do kuchyne veľmi pestrá a rozmanitá. Okrem digestora, umývačky riadu, varnej kanvice či kávovaru existujú desiatky ďalších prístrojov, bez ktorých si mnohí užívatelia nedokážu svoj život v kuchyni predstaviť. Mikrovlná rúra, kávovar, hriankovač, elektrický mini gril, odšťavovač, mixér, kuchynský robot a desiatky ďalších dômyselných pomocníkov - závisí len od potreby a vkusu spotrebiteľa. Trendom je praktické zabudovanie vstavaných spotrebičov priamo do kuchynskej linky, niekedy naopak mobilné umiestnenie spotrebičov, ktoré sa podľa potreby odkladajú.

 

kuchyna zajtrajska stenovy digestor maxfire urgela monochromaticky interier ultramoderny vzhlad domacnosti toptrendy sk

 

Kuchyňu si vyberáme na dlhé obdobie. Trávime v nej veľa času a preto by mala okrem základných praktických a funkčných vlastností spĺňať aj to, aby sme sa v nej dobre cítili, a aby nás napĺňala pozitívnou atmosférou. A to, či si zvolíme štýl vidieckej kuchyne s kvetinkovými doplnkami alebo naopak chladnejšie pôsobiacu antikorovú minimalistickú kuchyňu, je len na našom rozhodnutí. Dôležité je, aby nám a celej našej rodine v nej bolo príjemne.

Text: Petra Adamcová

Foto: Urgela