shutterstock 1567859380Ekologická domácnosť je trendom posledných rokov. Keďže si moderná spoločnosť uvedomuje, akú po sebe zanecháva v prírode nezmazateľnú stopu, stále viac ľudí sa snaží o udržateľný spôsob života. Ako si vytvoriť eko domácnosť a byť šetrný k prírode každý deň?

Čo je to udržateľná domácnosť?

Ekologická, udržateľná alebo taktiež eko domácnosť je taká domácnosť, ktorá sa snaží myslieť na životné prostredie a svojím spôsobom zbytočne nezaťažovať prírodu. Nie je to teda len o tom, že nakupujete ekologické prípravky do domácnosti, ale taktiež o tom, koľko odpadu vyprodukujete a koľko energie spotrebujete.

 

shutterstock 1567859380

Zdroj obrázka: brizmaker / Shutterstock.com

 

Ekológia v spálni

Dovoľte nám, aby sme začali trochu netradične, a to v spálni. Udržateľná spálňa je totiž často zanedbávanou zložkou domácnosti. V čom teda udržateľnosť v spálni spočíva? Zamyslite sa nad tým, na čom spíte a aký nábytok sa vo vašej spálni nachádza.

  • Je vaša posteľ vyrobená z dreva?

  • Je váš matrac zdravotne nezávadný?

  • Je váš nábytok vyrobený z prírodných materiálov?

Všetky tieto otázky sú úplne zásadné.

 

Posteľ, kvalitný matrac a udržateľný nábytok do spálne

Posteľ vyrobená z dreva vám vydrží celé roky, nebudete si teda musieť každé dva až tri roky kupovať novú a tou starou zbytočne pridávať odpad na skládky. To rovnako platí aj v prípade matraca a nábytku. Kvalitný matrac vám vydrží oveľa dlhšie a bude sa vám na ňom aj skvele spať. A čo sa nábytku do spálne týka, vedeli ste, že existuje aj nábytok vyrobený zo zostatkového dreva a recyklovaných PET fliaš?

 

shutterstock 1869917968

Zdroj obrázka: Archi_Viz / Shutterstock.com

 

Udržateľný textil v domácnosti a pomalá móda

Termín pomalá móda ste už určite počuli, ale zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či sú vaše vankúše, prikrývky a obliečky vyrobené z udržateľných materiálov? Skvelým trikom, ako poznať udržateľné materiály, je pamätať si nasledujúce pravidlo: prírodné materiály rovná sa udržateľné materiály. Prestieradlo vyrobené z bavlny je najobľúbenejším variantom, ale venujte rovnakú pozornosť aj ostatnému textilu v domácnosti.

Skvelým materiálom, z ktorého sa vyrábajú luxusné prikrývky, sú bavlna, saténová bavlna a biobavlna. Prednosťou týchto prikrývok je to, že sú mäkké, priedušné a savé. Ovčia vlna a merino vlna vás zase zahreje. Medzi ďalšie udržateľné materiály patrí taktiež ľan, bambus a juta.

 

 

Eko štýl bývania v kuchyni

Kuchyňa je miestom, na ktorom sa dajú udržateľné spôsoby správania a bývania skvele aplikovať. Ide len o to, zamyslieť sa nad svojím správaním v kuchyni a vedome začať šetriť prírodu. Ako sa ekologicky správať v kuchyni? Máme pre vás niekoľko tipov.

  • Preferujte recyklovateľné a recyklované materiály.

  • Obmedzte spotrebu plastových sáčkov a radšej ich nahraďte tými papierovými alebo textilnými.

  • Rovnako sa zamerajte na to, aké prípravky v kuchyni používate.

  • Vodu, ktorou umývate zeleninu, použite aj na zalievanie rastlín a splachovanie toalety.

 

shutterstock 1889310898

Zdroj obrázka: Pixel-Shot / Shutterstock.com

 

Výhody ekologickej domácnosti? Ušetríte!

Na prvý dojem by sa mohlo zdať, že mať ekologickú domácnosť je finančne náročné. Eko výrobky sú totiž drahšie než tie chemické. Avšak nie je to len o prvotnej investícii. Pokiaľ si osvojíte základy udržateľného bývania, včas zistíte, že sa znížili vaše účty. Ekologické bývanie totiž zníži vašu spotrebu vody a energií. Okrem šetrného zaobchádzania s vodou sa zamýšľajte aj nad tým, či zbytočne nesvietite viac, než je skutočne nutné. Uvidíte, že vaše mesačné výdavky za domácnosť pôjdu rýchlo dolu.

 

shutterstock 494772049

Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

 

Ekologická domácnosť nie je len akýmsi trendom, ale spôsobom, ako dať prírode najavo, že nám na nej záleží. Osvojením si udržateľného spôsobu života ale neuľavíte len životnému prostrediu, ale taktiež svojej peňaženke. Zamyslite sa teda nad tým, kde začať a vrhnite sa do udržateľného spôsobu života po hlave.