svetlo bambus uvod

 

Dostatočné a dobre volené osvetlenie v miestnostiach našich domov a bytov prispieva k psychickej pohode, dobrej nálade, ale dokáže podporiť aj celkové zdravie a výkonnosť organizmu. Zvlášť v zimnom období, keď je prirodzeného svetla v exteriéri menej, je správne svetlo v interiéri veľmi dôležité.

 

svetlo hlavna 2

 

V minulosti tvorilo osvetlenie jedno centrálne svetlo. Dnes už sa osvetlenie v domácnostiach vytvára v rámci tzv. svetelných zón. Tie sa riešia v konkrétnych miestnostiach podľa potreby a jej celkového zamerania. Napríklad v kúpeľni je okrem hlavného svetla nevyhnutné osvetlenie zrkadla. V kuchyni si výrazné svetlo vyžaduje kuchynská linka, sporák i jedálenský stôl, ak je v rovnakej miestnosti. V pracovni je samozrejmosťou kvalitné osvetlenie písacieho stola, v obývačke miesto, kde sa venujete čítaniu alebo ručným prácam.

 

svetlo kuchyna elle

 Foto: Elle

 

Farbu a teplotu svetla volíme podľa účelu miestnosti

V miestnostiach, kde sa potrebujeme sústrediť a pracovať sa odporúčajú chladné farby svetla (napríklad biela s modrým odtieňom) s teplotou približne 5 tisíc Kelvinov. V detských izbách alebo v izbách, kde žijeme aktívne ale nepracujeme, sa odporúča rozptýlené svetlo bielej farby s teplotou 2700 - 3000 Kelvinov. Vo večerných hodinách, pred spaním a do spální odborníci na energetiku radia voliť žlté svetlo s maximálnou teplotou 2200 Kelvinov.

 

svetlo bonami 6   svetlo bonami 5

Foto: Bonami

 

Hitom sú LED žiarovky

V posledných rokoch zažívajú LED žiarovky boom. A niet divu, sú úspornejšie, ušetria viac energie, konkrétne sa uvádza úspora až 85 - 90%. Vydržia dvadsať krát dlhšie ako bežné žiarovky. Bonusom je aj ekologickosť žiaroviek, pri ich recyklácii sa znovu dá využiť až 96% z nich. Navyše neobsahujú olovo ani ortuť. Finančne je LED žiarovka pochopiteľne drahšia ako klasická, s vyššou investíciou treba rátať najmä vtedy, ak chcete LED-ky vymeniť v celom dome či byte. Vstupná investícia sa vám na ušetrenej energii vráti už po pár mesiacoch.

 

svetlo asko

Foto: Asko

Výber je takmer neobmedzený

Dnes už si dokáže vybrať centrálne aj vedľajšie osvetlenie v rôznych dizajnoch každý z nás a do každého interiéru. Treba sa len rozhodnúť a verte, že výber nebude jednoduchý. Okrem účelového osvetlenia sú na našom trhu k dispozícii rôzne lampy a svietidlá, ktorých hlavným zameraním je vytvorenie pocitu pohody, radosti a skrášlenia interiéru. Vyberať môžete zo svetielok v tvare detských hrdinov, vintage svetiel, svietidiel, ktoré menia farbu, lámp reagujúcich na dotyk a mnohých iných.

 

 

svetlo belarose 2

Foto: Belarose

Umelé osvetlenie je nevyhnutné a potrebné, avšak nezabúdajte na silu prirodzeného svetla. Ťažké a tmavé závesy na oknách v zimných mesiacoch určite nepoužívajte. Znásobeniu svetla zvonku sa dá pomôcť napríklad inštalovaním zrkadla oproti oknu.

Pripravila: Petra Adamcová