vrsovicke dvojcata 3

V pražskej štvrti Vršovice z pôvodne jedného bytu vznikli dva samostatné, prepojené a podobajúce sa bytové priestory. Architekti si ich pracovne nazvali Vršovické dvojčatá.

Priestor s rozlohou 40 metrov štvorcových bol rozdelený na dve časti. Oba interiéry sa rekonštruovali podľa textúry pôvodných omietok. Modrý priestor je celkovo tmavší, pohráva sa s čiernymi doplnkami a dymovým sklom. Jeho dvojča – žltý priestor naopak kombinuje jemnejšie a svetlejšie odtiene s priesvitným presklením. Autorom a realizátorom nápadu Vršovických dvojčiat je architektonické štúdio Reaktor.

 

vrsovicke dvojcata 7

vrsovicke dvojcata 2

 

Rozdvojenie celku premietnuté v detaile

Sklenené priečky medzi kuchyňou a kúpeľňou v oboch priestoroch majú za úlohu prepúšťať svetlo do útrob pôdorysu. Kuchynská linka tu hmotou nadväzuje na kúpeľňový nábytok, čím vzniká optický klam zrkadlenia drezu, batérie a skriniek. Ide však o pomyselné rozdvojenie odkazujúce na rozdelenie celku.

Pôvodné maľby ako umelecké dielo

V polovici dispozície zostala zachovaná pôvodná výmaľba. Drobné praskliny dodávajú stenám reálny obraz, dokresľujú priestor ako umelecké dielo. Na maľbách pribudli lineárne značky potrebné pre elektrické osadenie vypínačov, nákresy elektrikárov a tzv. vágrys, vodorovná línia vo výške jeden meter, ktorá uľahčuje presné osadenie všetkých vrstiev rekonštrukcie.

 

vrsovicke dvojcata 1 vrsovicke dvojcata 6

 

Využitý bol každý kúsok priestoru

Vstavané poschodia z oceľových nosníkov do tvaru písmena „I“ zväčšujú využiteľnú plochu. Zábradlie je vypletené nerezovými lankami. Každá izba napriek odlišnému dekoru spoločne odkazuje na secesné zábradlie činžiaku, v ktorom sa byt nachádza. Spací kút bol riešený štukovaním bez výmaľby. Omietka bola vyhladená priesvitným matným lakom.

 

vrsovicke dvojcata 5

vrsovicke dvojcata 8

 

Na detailoch záleží

Celý priestor oboch bytov zdobia pôvodné štukatúry, špaletové okná a dubové parkety. Kazetové dvere boli vyčistené a rozrezané nad tretím pántom tak, aby sa zmestili pod spacie poschodie. Hlavné osvetlenie bolo nakoncipované ako zvislá šnúra žiariviek, ktoré na prvý pohľad pripomínajú lampáše. Ako dizajnový doplnok stien a podláh sú všade prítomné zvary, škrabance a viditeľné ťahy štetcom.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Michaela Kociánová