speehius 1Dom Speehuis postavený v holandskej lokalite Oisterwijk je jedinečný nielen svojím vzhľadom a polohou, ale predovšetkým vďaka svojmu udržateľnému a zdravému dizajnu. Voľba stavebných materiálov padla na biologické materiály, konkrétne bambusové lamely a recyklovaný kompozit. Vďaka ním je možné jednotlivé časti domu rozobrať, prispôsobiť a znovu využiť. Využitie týchto stavebných materiálov tiež stiera hranicu medzi exteriérom v prírode a interiérom v obydlí.

Priestor na bývanie i prácu

Forma, veľkosť a dispozícia domu sú prispôsobené potrebám rodiny s tromi deťmi a z hľadiska praktického sú v susedstve a priamou súčasťou domu kancelárske priestory architektonickej kancelárie rodičov. Spojovacími prvkami v dizajne budovy sú verandy a markízy, ktoré navzájom prepájajú kanceláriu, dom a vonkajší priestor.

Rozsiahle fasády dodávajú miestnostiam pocit odlišnosti a zároveň ponúkajú všestranný výhľad na zeleň a okolie. Priestorové usporiadanie domu, kompozícia veľkých fasád, verandy, markízy a výber udržateľných materiálov spoločne vytvárajú jedinečné a moderné životné a pracovné prostredie, ktoré sa zjednocuje s prírodou.

 

speehius 4

speehius 3 speehius 2

 

Materiálové využitie

Fasáda a šikmá strecha sú vyrobené z neupravených bambusových lamiel s vysokou hustotou (na biologickej báze). Vonkajšie steny a šikmá strecha zahŕňajú neošetrený biologický bambusový obklad so skrytým systémom upevnenia kliknutím, ktorý sa dá pohodlne demontovať. Počas procesu výroby bambusu s vysokou hustotou, v ktorom sú bambusové vlákna a živica stlačené pri vysokej teplote, prírodný cukor v bambuse skaramelizuje, čím sa stáva odolným voči hnilobe, a preto je vhodný na neošetrené použitie.

 

speehius 8

speehius 6 speehius 7

 

Bambus a drevo

Celá škrupina, vrátane schodov, vnútorných dverí, stolov a skriniek, je vyrobená z pevného krížovo laminovaného dreva, ktoré dodáva domu príjemnú atmosféru. Prefabrikovaný drevený plášť vrátane všetkých výklenkov na umiestnenie nábytku bol postavený v priebehu jedného týždňa. Vďaka UV odolnému náteru nedochádza k žiadnej zmene farby, a preto si drevo zachováva svoju svetlú farbu.

Robustná drevená konštrukcia je plne demontovateľná, prispôsobiteľná, recyklovateľná, o 30% ľahšia ako betón a podobne ako vonkajší plášť – vyrobená z obnoviteľných surovín. Rozhodnutie stavať z dreva v celom objekte tiež znamená, že sa doň ukladá značné množstvo CO₂, čím sa vytvára zdravá a pohodlnejšia vnútorná klíma. Všetko využité drevo pochádza zo zodpovedne spravovaných lesov.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto:  Ossip van Duivenbode