SHH hlavnaObývacia časť predstavuje skutočné srdce domu, odzrkadľujúce dizajnový koncept elegantnej striedmosti, ktorú dopĺňajú luxusné materiály a rafinované detaily.

 

Ak by mal luxus vyjadrovať harmóniu exkluzívnej matérie a duchovného bohatstva, rodinná rezidencia v západnom Londýne, ktorú navrhlo britské štúdio SHH, by pokojne mohla byť vlajkovou loďou prepychu. Hoci náklady na vytvorenie tohto interiérového drahokamu vysoko prekračujú hranice skromnosti, autorom diela treba uznať jedno – okázalosť, typickú pre luxusné sídla, dokázali vyvážiť vkusnou eleganciou a detailmi, ktoré skúšajú oko návštevníka.

 

01 Chair Detail at foot of Stair

 

Prológ
Olivovník sa v minulosti považoval za posvätný strom. Kým pre niektoré národy bol znamením blahobytu, ďalšie staroveké civilizácie ho vyznávali ako symbol mieru, ako aj víťazstva či plodnosti. Nielen táto rastlina však v sebe nosí skrytý význam. Samotným kvetinám sa oddávna pripisujú rozličné atribúty, ich organické – žensky pôsobiace tvary sú už celé stáročia námetom ozdobných ornamentov, výšiviek a najrozličnejších dekorácií. Flóra ako základný motív, a obzvlášť strom olivovníka, hrá v luxusnej londýnskej rezidencii hlavnú rolu. „Mnohé z návrhov boli inšpirované kvetinami a organickými formami," prezrádza David Spence, jeden z autorov riešenia a zároveň spoluzakladateľ a prezident štúdia SHH. Pod rezidenciu v Chelsea sa podpísal spolu s kolegom Guyom Mathesonom.

 

02 Fireplace Detail

 

Kapitola prvá: Neviditeľné dvere
Londýnske štúdio SHH ponúka vo svojom portfóliu množstvo príkladov, ako tvoriť luxusné bývanie s patričnou dávkou vkusu – ako ohúriť, no „neprešvihnúť" a vyhnúť sa tak tomu, aby pompézny interiér spadol do roviny gýča. Namiesto prvoplánovej snahy šokovať kladie SHH do centra pozornosti výber kvalitných materiálov, návrhy a výrobu na mieru a v neposlednom rade aj majstrovské remeselné spracovanie. Dom v Chelsea, ktorý sa môže pochváliť prepychovou plochou 600 m2, tento prístup iba potvrdzuje. Cizelovanie návrhu však nemalo taký hladký priebeh, aký by priestranný holobyt na prvý pohľad poskytoval. Voľné pole sa už v počiatočnej fáze zmenilo na ťažkú kalkuláciu s organizovaním celého priestoru. „Hoci dispozícia bola veľkorysá, čelili sme hneď niekoľkým veľkým výzvam," priznáva Guy Matheson, vedúci architektonického riešenia domu v Chelsea. „Jedným z prvých problémov, na ktoré sme narazili, bol nedostatok prirodzeného svetla na všetkých poschodiach, vrátane najvyššieho podlažia, kde sa zároveň nachádza hlavný vstup do domu. Dospeli sme preto k netradičnému riešeniu, v ktorom sme spálne umiestnili na toto poschodie, zatiaľ čo spoločenskú časť sme sústredili o podlažie nižšie, aby tak mohla naplno profitovať z dostatku svetla prestupujúceho do interiéru zo záhrady. Aby sme však prichádzajúcim dopriali dramatický moment už priamo pri vstupe, navrhli sme ‚neviditeľné‛ dvere vedúce do spální, pričom pozornosť sme, naopak, zamerali na centrálne schodisko navádzajúce návštevu smerom nadol," pokračuje Guy Matheson.

 

04 Stair Middle Level

 

Kapitola druhá: Letiace schody
Novovybudované závesné schodisko s výškou 12 metrov, pôsobiace dojmom, akoby sa voľne vznášalo vo vertikále troch podlaží, nepochybne patrí k dominantným prvkom domu. Nenápadné dvojité vstupné dvere, za ktorými by nikto nečakal podobné divadlo, tento efekt ešte viac umocňujú. Nie je to však len samotný tvar schodiskovej konštrukcie, ktorý prekvapí každého návštevníka. Strhujúci obraz dotvára biely reliéf olivovníka, meniaci sa pod jemným svetlom a v spleti prírodných tónov celej haly na zlatý, zo steny vystupujúci obrazec, ktorý prerastá zhora nadol všetkými troma poschodiami. Už tu, v tomto symbolickom motíve, dom odkrýva svoju inšpiráciu glamour štýlom a oživuje staré dobré art deco. Vplyv zašlej éry možno spozorovať aj vo stvárnení stropu vstupnej haly. Tvoria ho bronzové tabule s perforovanými kvetinovými motívmi, akýmsi tematickým pokračovaním motívu olivovníka, cez ktoré preniká svetlo a vytvára tak pozoruhodnú atmosféru. Impozantný podhľad však zároveň ukrýva technológiu chladených stropov, šetrnú z hľadiska ekológie aj zdravia. „Klient vyslovene odmietol akúkoľvek predstavu o bzukote či fúkajúcom vzduchu, ktoré sú výsledkom činnosti tradičných klimatizačných zariadení," vysvetľuje Guy Matheson. Na rozdiel od nich preniká prostredníctvom chladených stropov vzduch do interiéru pozvoľna a zároveň nehlučne.

 

06 Dressing Room 2

Oproti vstupným dverám sa nachádza elegantný šatník, cez ktorý sa prechádza do spální rodičov. Drobné doplnky sa ukrývajú v lakovanej skrinke uprostred od Seamless Industries, nad ktorou sa vyníma moderný sklenený luster s platinovým odleskom od Brand van Egmond.

 

03 Living Space
Dominantou obývačky, ktorá je zariadená v kombinácii bielych, smotanových, hnedých a zlatožltých odtieňov, je kozub vytesaný z jedného kusa ónyxu typu Rosso Vaticano. Výrazný prvok dopĺňajú jednoduché sedačky americkej firmy J. Robert Scott, zlaté stolíky od Bolier Decca a eklektické lampy z dielne Rebecca Scott a Ochre.

 

09  Table detail
Jedálenský set pozostáva z veľkého orechového stola a príborníka od Interior Joinery, ktoré dopĺňajú stoličky z firmy Robert Langford potiahnuté látkou od Zimmer + Rohde.

 

07 Living Area Lobby DetailJednoduché línie a neutrálne tóny vertikálnych a horizontálnych plôch oživujú organické tvary solitérneho nábytku či zberateľksých skulptúr.

 

10 Secondary Family KitchenServisná kuchynka vedľa jedálne slúži len na prípravu rýchleho občerstvenia, čomu zodpovedá aj jej prosté kompaktné riešenie.

 

Kapitola tretia: Zrkadlová kamufláž
Pomerne malá, ale sofistikovane riešená vstupná hala je oživená paletou prírodných materiálov v neutrálnych a hnedastých odtieňoch – schémou, ktorá sa uplatnila na každom povrchu, počnúc šedo-čokoládovými tónmi na dlažbe a sokloch, končiac hladenou omietkou na stenách a bronzovými tabuľami na strope. Rôzne druhy osvetlenia, stropné, zabudované, pásové či podsvietenie plôch, umožňujú nastaviť v interiéri rôzne druhy nálady podľa aktuálnej chuti. Oproti vstupu sa nachádza šatňa, vedúca ďalej do spální panej a pána domu. Kým izba majiteľa je zariadená striedmejšie, budoár jeho nežnej polovičky má výrazne ženský ráz, podporený krémovo-pastelovými farbami. Tento domov bol navrhnutý s cieľom poskytnúť jeho obyvateľom komfort, potešenie a možnosť oddychu, v nevyhnutných prípadoch však ponúka aj priestor na pracovné povinnosti, či už ide o „papierovačky" alebo krátke obchodné stretnutia. Na tento účel slúži malá pracovňa, ktorú architekti umiestnili pri vstupe do domu, hneď vedľa spální manželov. Pán domu si tak môže pokojne vybaviť potrebné záležitosti bez toho, aby to ovplyvnilo domácu pohodu ostatných členov rodiny, a najmä srdce domu – obývaciu časť, ktorá sa rozkladá o poschodie nižšie na ploche 120 metrov štvorcových. Je rozdelená do štyroch zón – na hudobnú časť s klavírom, sedenie pri kozube, jedáleň a televízny kútik, pričom vizuálne ich vymedzuje aj odlišný spôsob nasvietenia. Zrkadlo za jedálenským stolom je opäť jednou zo šikovných kamufláží navrhnutých dizajnérmi. V skutočnosti ide o dvere, ktoré vedú do menšej kuchyne. Majitelia ju využívajú na prípravu ľahšieho občerstvenia alebo ako servisnú miestnosť počas večierkov. S hlavnou kuchyňou, ktorá sa nachádza o poschodie nižšie, ju kvôli ľahšiemu presunu pokrmov a riadov spája malý nákladný výťah. Na centrálnom podlaží, ako priestor s obývacou izbou nazvali architekti, sa našlo miesto aj pre hosťovskú izbu a detské izby s vlastnými kúpeľňami. Najnižšie poschodie okrem spomenutej kuchyne ukrýva skutočné centrum zábavy – malé domáce kino. Miestnosť s pohodlnými pohovkami a sedacími vankúšmi pre deti strážia vintage fotografie Marylin Monroe od umelkyne Eve Arnold, aby tak pripomínali staré časy hollywoodskej kinematografie.

 

12 Her Master Suite BedroomIzba majiteľky dýcha ženskou jemnosťou zvýraznenou art deco kúskami, ako je napríklad šachovnicová skrinka so zlatými detailmi.

 

13 Her Master Suite Bedroom
Posteľ, ktorú vyrobila firma Silvano Grifoni, upúta záhlavím s pozláteným vyrezávaným ornamentom. Dokonale kontrastuje s geometrickými art deco vzormi na vankúšoch.

 

11 Her Bathroom
V kúpeľni domácej panej sa vyníma majstrovský kúsok – samostatne stojaca vaňa vytvorená indickými remeselníkmi. Pre veľkú hmotnosť ju osadzovali na špeciálne spevnený povrch.

 

14 Her Master Suite Bedroom
Útočisko domáceho pána tvorí mahagónová posteľ čalúnená sobou kožou, dubový policový systém so zabudovaným ohniskom, ktorý na mieru vyrobili vo firme Hannah Contracts, ako aj stolík vo forme kufra.

 

08 Study top floor
Priestor pracovne je už pri pohľade na jej vstupnú miestnosť výsostne pánskou záležitosťou. Rohovej pohovke robí spoločnosť ľahký dyhovaný stolík a nepriehľadnuteľná závesná lampa od Wired Design.

 

15 Childs Bedroom
V izbe staršieho syna stavili dizajnéri na jeho obľúbenú cestovateľskú tematiku, zdôraznenú farebnými doplnkami v námorníckej modrej. Pozornosť však na seba strháva najmä originálna „stolná" lampa Giant v nadživotnej veľkosti od Anglepoise.

 

Epilóg
Riešenie priestoru v tejto pôsobivej domácej scenérii, vrátane zariadenia a dekorácií, ponúka domácim maximálne pohodlie a pohodu, ale zároveň aj dobrodružstvo pre návštevníkov, ktorí môžu pri dôkladnejšom skúmaní objavovať nečakané zákutia, drobné nuansy, rôznorodé štruktúry materiálov či hravé prvky celého návrhu. Nadšenie z priestoru potom rastie podobne, ako biely olivovník, „vyrastajúci" v schodiskovej hale. „Bola to veľká výsada pracovať na projekte s takým neuveriteľným dôrazom na detail, materiály a finálne stvárnenie. Podieľať sa na tomto návrhu bolo pre celý náš tím výnimočnou skúsenosťou," uzatvára Guy Matheson.

 

shhSHH
Londýnske štúdio SHH už takmer štvrťstoročie ponúka svetu originálne architektonické a interiérové riešenia, pričom mnohé z nich vyslúžili firme prestížne ocenenia. Architekt David Spence (vľavo) je spoluzakladateľom a zároveň predsedom SHH, členom RIBA (Kráľovský inštitút britských architektov) a jedným z najskúsenejších tvorcov v oblasti zariaďovania luxusných rezidencií. Zodpovedá za kreatívnu fázu návrhov, pričom jeho doménou sú dispozičné riešenia a osvetlenie. Guy Matheson (vpravo), mimoriadne skúsený architekt s vášňou pre cestovanie a dôkladne premyslené detaily, je výkonným riaditeľom štúdia SHH. Vo voľnom čase píše recenzie produktov pre popredný britský magazín FX.

 

 

 

 

 

TEXT Anna Salvová
FOTO James Silverman a Richard Waite