otocna stolička swivel sabine marcelis london 3Holandská dizajnérka Sabina Marcelis vytvorila pri príležitosti tohtoročného Londýnskeho festivalu dizajnu niekoľko netradičných otočných stoličiek. Inštalácia Swivel sa nachádza na námestí St. Giles Square, neďaleko frekventovanej centrálnej podzemnej stanice metra.

Podpora interakcie medzi ľuďmi, ale aj oživenie priestoru

Za svoj cieľ si dizajnérka predsavzala dodať sivej mestskej zóne živelnosť a zábavu do každodennej rutiny ľudí, ktorí zamyslene prechádzajú rušným a neosobným námestím. Stoličky ich pozývajú na posedenie a výber ideálneho nasmerovania svojej pozície, v prípade vzájomnej komunikácie s inou osobou, potrebe intimity alebo nastavení sa paprskom slnečných lúčov.

 

otočná stolička swivel sabine marcelis london 2 otocna stolička swivel sabine marcelis london 1

Foto: Ed Reeve

 

Hlavným konceptom bolo vniesť do námestia hravosť, nadľahčenosť okamihu a živosť, teda priniesť niečo podobné, čo deti zažívajú na pestrých detských ihriskách. „Chcela som podporiť stretnutia a interakcie ľudí, ale aj upriamiť pozornosť na zázraky prírody a tomu, čo nám poskytuje," povedala dizajnérka Sabine Marcelis.

 

otocna stolička swivel sabine marcelis london 4

Foto: Titia Hahne

Rešpekt k prírodným materiálom

Proporcie stoličky umožňujú jedno obsadenie sedadla, ale niekoľko ľudí môže sedieť súbežne na lakťových opierkach. Kľúčovou vlastnosťou stoličiek je, že sú vyrobené výlučne z prírodných kameňov, ako je žula, kremeň, mramor a travertín. Farebne sú vzory kameňa volené tak, aby vynikali v interakcii so sivým pozadím námestia.

 

otocna stolička swivel sabine marcelis london 5

Foto: Sabine Marcelis

otocna stolička swivel sabine marcelis london 1

Foto: Ed Reeve

Jednotlivé stoličky majú podľa svojho zafarbenia aj prislúchajúce poetické názvy. Okoloidúci sa môžu posadiť na Morskej panne, Dune pri západe slnka, Hviezdnej noci či Arktickej fúzii. Inštalácia na mieste je zatiaľ dočasná, námestie bude krášliť do konca novembra, kedy ju vystrieda výzdoba na tému prichádzajúcich vianočných sviatkov.

Pripravila: Petra Adamcová