feng shui 1Pracovný stres, hektika, menej spánku a čoraz viac povinností. To všetko sú fakty, ktoré sú dnes súčasťou životného štýlu mnohých z nás a len zriedka na tom dokážeme niečo zmeniť. Pomôcť k pozitívnej atmosfére a ľahkosti si vieme ale aj malými krokmi. Napríklad usporiadaním domácnosti tak, aby sme sa vo chvíľach, ktoré potrebujeme na oddych a regeneráciu cítili čo najlepšie.

Prinášame vám zopár tipov na vytvorenie harmonického domova v harmónii s feng shui filozofiou, ktoré podporujú dobrú energiu, pozitívne myslenie a náladu.

Obývačka a jedáleň

Obývacia izba a jedáleň sú spoločným a trochu i verejným priestorom, určeným na oddych, spoločné stretávanie sa rodiny i prijímanie návštev. Sedačka a jedálenský stôl by mali byť v takzvanej vedúcej pozícii. Znamená to, že by z nich malo byť vidieť na dvere, nemali by byť situované tak, aby museli byť osoby na nich sediace otočené voči dverám chrbtom. Koberec menšieho rozmeru sa odporúča do stredu miestnosti. Na stôl i do prostredia obývačky je vhodná aplikácia zelených živých rastlín ako symbol radosti a vitality. Farebná kombinácia rešpektujúca feng shui by mala rezonovať s piatimi prvkami filozofie, konkrétne sa odporúčajú zemité tóny, sivé, biele, modré a červené.

 

feng shui 2

 

Kúpeľňa

Nie vždy máme vďaka danej dispozícii domu a bytu možnosť výberu, ale vo všeobecnosti by kúpeľňa nemala byť umiestnená v strede domu. Odporúča sa do jeho severnej časti, kde sa najlepšie kumuluje vodná energia. Kúpeľňu udržiavajte čistú a bez šmúh, a týka sa to aj všetkých sklenených plôch, zrkadiel i okien a dverí. Živá zelená izbová rastlina na vrchu toalety môže premeniť zostupnú energiu vody na vzostupnú životnú energiu, pretože rastliny rastú a prekvitajú s vodou. Keď toaletné sedadlo nepoužívate, nechajte ho zatvorené.

 

feng shui 5

 

Vstupná hala alebo chodba

Je prienikom energie a životnej sily, ktorá podľa feng shui prúdi chodbou do ostatných častí domu. Hlavnou myšlienkou tohto princípu je, že chodba by mala byť jasne osvetlená, bez neporiadku a súčastí nábytku, ktoré bránia voľnému pohybu a prechodu cez miestnosť.

 

feng shui 1

 

Kuchyňa

Ďalšia z najdôležitejších miestností feng shui v domácnosti, kuchyňa predstavuje prosperitu, hojnosť a zdravie. To, ako dobre jeme, priamo súvisí s tým, ako sa prejavujeme v živote. Sporák by mal stáť rovnako ako sedačka a jedálenský stôl v predchádzajúcich miestnostiach vo vedúcej pozícii. Čistota a lesk varnej dosky i rúry by mala byť samozrejmosťou. Ak sa sporák používa denne, udržuje to aktívnu energiu v domácnosti. Potraviny a ich odporúčanú dobu konzumácie pravidelne sledujte a kontrolujte.

 

feng shui 4

 

Spálňa

Spálňa je miestom intimity a súkromia. Veľkú časť života strávime práve spánkom. Posteľ a kvalitný matrac by mal byť preto základom dobrej pohody v spálni. Z každej strany postele, ktorá musí byť tak isto vo vedúcej pozícii by mal byť voľný priestor na tok energie. Prírodné materiály a vhodná farebnosť prispievajú k nerušenému spánku. Umelé a sušené rastliny a taktiež nevhodne umiestnené nábytky alebo doplnky nemajú pri rešpektovaní princípov feng shui v domácnosti miesto.

Pripravila: Petra Adamcová