afropunkovy xs apartman moskva moderny interier industrialny styl toptrendy sk

Dariu Vasilovskú možno označiť za jednu z predstaviteliek novej generácie interiérových dizajnérov, ktorí do súčasných obytných priestorov prinášajú originálny zmysel pre spájanie nezlučiteľných štýlov. V byte na Mosfilmovskej ulici vytvorila Daria spolu s tímom spolupracovníkov zo štúdia Art Group priestor pripravený odolávať trendom nadchádzajúcej sezóny. 

 

Štvorizbový byt dostal nový vzhľad len v tomto roku. Každá z izieb v ňom rozpráva svojím vlastným príbehom a hneď na úvod treba povedať, že na takúto povahu interiéru si treba istý čas zvykať. Na rozdiel od zaužívanej predstavy o zjednocujúcom motíve či prvku, ktorý by bol prítomný v celom interiéri, vytvára Daria príbeh, ktorý sa rozvíja práve tak, ako sa rozširujú portfólio využitých prostriedkov a uplatňovaných materiálov. 

 

 

 moskva apartman 2

 

 

Priam inverzne pôsobia steny z hladeného pohľadového betónu, odzkadľujúceho typickú vonkajšiu fasádu sídliskových panelákov. Túto iróniu pokusu o únik pred šedou podobou sídliska uplatňuje Daria aj ďalej; obzvlášť pri riešení osvetlenia, ktoré nadobúda formu medeného potrubia. A akokoľvek by mohol výraz potrubia viesť k pokušeniu vytvoriť strohý, industriálny domov, dizajnéri v Dariinom tíme posúvajú dialóg medzi kultúrami smerom k umeniu afrických kmeňov. 

 

 

moskva apartman 4

 

 

Na projekte je však pozoruhodné štylizovanie doplnkov. Namiesto sklzov ku klišé a umiestňovaniu portrétov sa totiž Art Group snaží ustanoviť tranzitný štýl, ktorý by bolo možné označiť ako afropunk. Medzi pestrofarebnými lomenými kente vzormi nastáva napätie spôsobené ostrými líniami skríň a kontrastných prvkov, ktoré sa v niektorých miestach priam vylučujú a spôsobujú antiestetický účinok. 

 

 

 

moskva apartman 1

 

 

 

Na rozdiel od priamočiarej antiestetiky založenej na ohavnosti a nedokonalosti je antiestetika dizajnérskeho štúdia Art Group rafinovanejšia a uhladenejšia. Vyvoláva ju príkry rozpor v juxtapozícii prvkov. Porušovaním zásad sa však pre Dariu Vasilovskú otvára nový svet, v ktorom má slobodu namaľovať kuchyňu do upokojujúceho ultramarínového odtieňa, kým v detskej izbe pracuje s hroznovo červenou farbou a postele dopĺňa kovovým pletivom. Práve tieto paradoxy zosobňujú projekty v portfóliu štúdia. 

 

 

 

moskva apartman 5

 

 

Tento nesúrodý, mimoriadne eklektický dekor ponúka dve roviny pohľadu. Na jednej strane vidieť, že východná estetika hľadá svoje výrazové prostriedky v interiéroch omnoho odvážnejším a menej spútaným štýlom, než sme na tom zvyknutí pri západných kultúrach. Divoký a miestami až anarchistický prístup zabraňuje tomu, aby sa interiér mohol rýchlo prispôsobovať budúcim trendom a potrebám klienta. Afropunk tak možno považovať za reprezentatívny štýl s menšou mierou uplatnenia, ktorý sa ešte stále vyvíja.