schody uvodnaSchodisko je miestom, ktoré prepája viac úrovní bývania v našich domácnostiach. Každé schodisko môže byť jedinečné. Jeho vizuálna prítomnosť je osobitou architektonickou výpoveďou, môže s prostredím splynúť alebo aj neopakovateľne vyniknúť.

Dnes vám prinášame inšpiráciu na niekoľko zaujímavých schodísk, ktorých základným a prevažujúcim stavebným materiálom je drevo. Smrekovec, breza, dubové drevo, ale aj preglejka – všetky poukazujú na to, že udržateľnosť a cirkulácia môžu kráčať ruka v ruke s praktickosťou, tradíciou i modernou.

Hairpin House, USA

Tento historický mestský dom nachádzajúci sa v bostonskej štvrti South End má štyri podlažia. Tie sú prepojené bielym dubovým schodiskom, ktoré sa vinie okolo dvanásť metrov vysokého átria. Projekt schodiska v tomto prípade vytvára akoby poetické zákruty horskej cesty, ktoré sú úzke, bezpečné ale prvoplánovo nepredvídateľne. Nové schody pôsobivo nahradili pôvodné jednoduché centrálne schodisko.

 

schody hairpinhouse

Foto: James Leng

Rezidencia Cape Drive, Hongkong

Len kúsok od pláží na južnej strane Hongkongu stojí trojposchodový dom postavený prevažne z prírodných materiálov. Architektonické štúdio Linehouse, ktoré je jeho autorom, pre jeho obyvateľov naprojektovalo a zrealizovalo aj zaujímavé drevené schodisko. Je umiestnené v bočnej časti domu. Má otvorený vzhľad a priezory do interiéru, vďaka čomu umožňuje prenikanie prirodzeného svetla.

 

schody brooklynhouse

Foto: Jonatan Leijonhufvud 

Mass Timber House, USA

Podľa dizajnérskeho štúdia Schiller Projects je tento zrekonštruovaný dom v Brooklyne prvou rodinnou rezidenciou v mestskej časti, ktorá využíva hromadnú drevenú konštrukciu. Okrem drevených prvkov, ako sú drevené panely a podlahové dosky použité v projekte, má dom prefabrikované drevené schodisko laminované lepidlom, ktoré je možné v prípade potreby úplne rozobrať.

 

schody brooklynhouse

Foto: Frank Frances

Stodola, Holandsko

Pod taktovkou architektonickej dizajnérky Julie Van Beuningen sa pôvodná stodola v Gelderlande po rekonštrukcii zmenila na krásny rekreačný dom. Bývaniu dominuje točité schodisko skonštruované z preglejky v srdci pôdorysu, ktoré kontrastuje s rustikálnejšími materiálmi okolitej budovy.

 

schody ahofhouse

Foto: Alex Baxter

Dragon Flat, Veľká Británia

V tomto londýnskom byte sa nachádza plávajúce drevené schodisko. Jeho súčasťou sú steny s vyleptanými obrázkami pivoniek, drakov, netopierov a rieky Temže. Centrálne schodisko umožňuje prenikaniu svetla do kuchyne a obývacej izby nižšie, zatiaľ čo masívne drevené tehly pomyselne ukotvujú schodisko na oboch jeho stranách.

 

schody dragonhouse

Foto: Tim Croker

Pripravila: Petra Adamcová