gps ocean m dizajn inspirovany prirodou stol diffy london toptrendy sk

 

Christopher Duffy zo štúdia Duffy London vytvoril kolekciu vrstvených objektov, ku ktorým ho inšpirovala čistá náhoda. Pozorujúc vlastnosti sklených tabúľ vo svojom ateliéri, uvedomil si, že ich sfarbene sa mení v závislosti od toho, koľko vrstiev je na sebe poukladaných. Z tohto podnetu následne vzniklo niekoľko limitovaných edícií, tvorených z menej, než dvadsiatich kusov. 

 

Pre Christophera Duffyho, rodeného Londýnčana je každá kolekcia skôr výskumom, než sezónnou záležitosťou. To sa najväčšmi prejavilo pri sérii stolov Abyss, ktoré v priebehu niekoľkých rokov rozpracoval do rozličných tvarov. Kolekcia Abyss, v preklade Hlbočina dokonalo vystihuje tvorivý prístup štúdia, ktoré má vo svojom portfóliu niekoľko hojdačkových konferenčných stolov. Samotný Duffy priznáva, že inšpiráciou pri stvárnení stola Abyss Horizon mu bola práve vzdušná snímka oceánu, odhaľujúca všetky jeho úrovne. 

 

 

gps ocean dizajn inspirovany prirodou stol diffy london toptrendy sk

 Foto: Duffy London

 

Tvorba stola pozostávajúceho z ručne opracovaného lakovaného dreva a farebného skla s precíznym vykrojením si však vyžaduje čas. Aj preto je dodávka každého objednaného kusu zárukou originálneho kusa, ktorý sa nemôže opakovať. Produkcia sa vzhľadom na náročnosť prác rozdeľuje na niekoľko remeselníkov. Do každého procesu však tvorivo vstupuje aj sám Duffy. Obrúsenie drevených lát a lepenie sklených tabúľ s nepravidelným tvarovaním trvá celkovo okolo 7 týždňov. Ďalších osem týždňov trvá následná preprava objednaného výrobku. Dôvodom, prečo trvá výroba tak dlho je však okrem iného aj pôvod použitého dreva. 

 

 

 Zdroj: Vimeo Duffy London

 

Ateliér totižto vyberá suroviny s ohľadom na etický dizajn. Všetok drevený nábytok z Duffy Londom je preto vyrábaný z certifikovaných stromov z lesa s certifikovaným výrubom, ktorý zabraňuje tomu, aby došlo k preťaženiu prírodných zdrojov. K zachovaniu rovnováhy v prírode prispieva aj fakt, že dizajnérsky ateliér navrhuje edíciu, ktorá nikdy nepresiahne viac ako 30 kusov. V prípade dostupnosti dostupnosti Abyss Horizon je k dispozícii len 12 kusov. 

 

 

gps ocean stol jedalensky sklena tabula experimentalny dizajn toptrendy sk

  Foto: Duffy London

 

Remeselné opracovanie je v porovnaní s prvým stolom Abyss Table značne rafinovanejšie. Podstava stola je prepracovaná do detailov, napriek tomu jej nemožné ubrať určitú ťažkopádnosť v hornej polovici, ktorá je daná odlišným princípom ukladania sklených tabúľ a zložitejším tvarovaním reliféfu. Rafinované zaoblenie stola dosiahol Christopher Duffy pri modeli stola Abyss Console s výrazne organickými líniami, pripomínajúcimi prirodzený vzhľad pobrežného útesu.

 

 

 

gps ocean stol skleny modre sklo dreveny masivny stol experimentalny dizajn toptrendy sk

  Foto: Duffy London

 

Popri kolekcii Abyss však Duffy rozpracoval aj ďalšie série stolov, ako Up Balloon či Monolith. Dá sa dokonca povedať, že ich jednotnou ideou je vízia slobody v podobe prvkov, ktoré symbolizujú voľnosť a nezávislosť. Dômyselnosť dizajnu v modeloch Duffy London si však zachováva určitú dávku minimalistického zmyslu pre jednoduchosť. Kým na opačnej strane pólu stoja prepracované zostavy a kolekcia Abyss, omnoho čistejšia je jedálenská zostava Surf-Ace s nápadným odkazom na prehnutú surfovaciu dosku.