Za posledný rok ľudia v celom svete radikálne zmenili svoje vnímanie toho, aký by mal byť ich domov. Pre mnohých sa dovolenka v luxusnom hoteli javí ako vzdialený sen, prácu teraz často vykonávame z domu a spoločenské interakcie či už s rodinou, priateľmi alebo len tak, pre partnerskú romantiku, sa odohrávajú v rovnakom priestore, v ktorom sa budíme a chodíme spať. Náš vzťah s okolím sa mení, vyžaduje si duševnú flexibilitu a tvorivé myslenie. V reakcii na túto novú globálnu realitu dokončilo nedávno dizajnérske štúdio K.O.T ARCHITECTS so sídlom v Tel Avive, ktoré vedie architekt a interiérový dizajnér Kfir Galatia Azulay, byt s mestským espritom určený pre mladého klienta.

 

Domov dualny zazitok 03

Počas rekonštrukcie dostal interiér modernú otvorenú kuchyňu a priestrannú obývaciu izbu s jedálenským kútom. 

 

Projekt Azulay’s HOME BASE, ktorý sa nachádza vo štvrti Florentine, je dokonalou základňou pre nový mestský životný štýl. Architekt sa usiloval vytvoriť duálny životný zážitok – na jednej strane osobný, intímny, ochranný a ambientný, na druhej strane luxusný, kozmopolitný, rozmaznávajúci a inšpirovaný umením. Interiér v hotelovom štýle osciluje na tenkej hranici medzi verejným a súkromným, transparentným a ukrytým, slnečným a zatieneným. V súlade s touto víziou sa architekt inšpiroval indicko-kanadskou poetkou Rupi Kaur, ktorá napísala: „Nie som hotelová izba. Som domov.“ Podobne Kfi r Galatia Azulay vníma zážitok z mestského života, ako nepretržitú dovolenku z domu, čo je koncepcia, ktorá je zakomponovaná do jeho mnohých aktuálnych projektov.

 

Domov dualny zazitok 04

V jedálenskej časti nájdeme ikonickú Wishbone Chair, ktorú navrhol Hans J. Wegner pre spoločnosť Carl Hansen & Son v roku 1950.

 

MIMO KONTAKTU S OKOLÍM

Byt sa nachádza v modernistickej obytnej budove v ikonickej štvrti Florentine, ktorá sa v posledných rokoch stala centrom intelektuálov, umelcov, filmových tvorcov aj členov LGBT komunity. Pôvodný priestor pozostával z predsiene bez prirodzeného svetla, dvoch oddelených miestností, separátnej kuchyne, sprchovacieho kúta bez vetrania a balkóna slúžiaceho ako komora. Inými slovami, štruktúra bola mimo kontaktu so svojím vonkajším okolím. Počas rekonštrukcie dostal byt modernú otvorenú kuchyňu, priestrannú obývaciu izbu s jedálenským kútom, oddelenú spálňu, novú kúpeľňu a krytú slnečnú terasu. Počas renovácie boli vymenené a modernizované aj všetky siete.

 

Domov dualny zazitok 05

Pohodlný a subtílny nábytok v obytnom priestore dodáva bytu európsku atmosféru.

 

MODERNÝ A PRECÍZNY

Do bytu sa vstupuje cez malý foyer, ktorý pokračuje do úzkej chodby s deväť a pol metra dlhým šatníkom z masívu, ktorý bol vyrobený na mieru. „Byt sa nachádza v modernistickej, minimalistickej a jednoduchej budove. Preto sme chceli, aby sa interiér niesol v podobnom jednoduchom duchu, prispôsobenom charakteru budovy a vytvorili sme zážitok z pohybu v kombinácii s moderným a precíznym dizajnom, kladúcim dôraz na výhľady a svetlo. Dbali sme na to, aby sme zabezpečili použitie rovnakých materiálov a povrchových úprav,“ hovorí Kfir. Tok pohybu je v tomto byte jasný a jeho funkčnosť je vyjadrená veľkou vstavanou časťou, ktorej podstata sa mení a intuitívne prúdi v súlade s miestnosťou, pred ktorou sa nachádza. Či už je to spálňa, technická miestnosť, kúpeľňa alebo kuchyňa spojená s obytným priestorom.

 

Domov dualny zazitok 06

Kontrast medzi drsným charakterom okolia a novým interiérom bytu vytvára ilúziu úniku do luxusného apartmánu.

 

KÚPEĽŇA AKO VÝSTAVNÝ BOXKÚPEĽŇA AKO VÝSTAVNÝ BOX

Spálňa, orámovaná sklenými stenami a posuvnými dverami, má široký otvor do šatníka. Z chodby sa do nej dostáva dostatok svetla a toto prepojenie vytvára ilúziu väčšej a priestrannejšej miestnosti. Pre pocit súkromia stačí zatiahnuť ľanový záves a sklená stena sa jednoduchým úkonom zmení na nepriehľadnú. Najvýraznejším prvkom bytu je však nová kúpeľňa v jeho strede. Foyer viedol architekta k vytvoreniu centrálneho prvku, ktorý priniesol novú, osviežujúcu verziu tohto interiéru. Rozhodol sa umiestniť hygienické zázemie na mimoriadne miesto – do srdca bytu. Výhľad naň sa v priebehu dňa mení a zachytáva rôzne efekty. Nový priestor kúpeľne nie je miestnosť, ale akási ‚škatuľa‘ umiestnená v strede bytu, ktorá ukazuje vzťah skrytého a odhaleného so zvyškom bytu. Z vonkajšej strany je pokrytá vysoko kvalitnými mramorovými doskami a priečkami a dverami z vlnitého skla, ktoré umožňujú presnú a zámernú expozíciu jej obsahu. Rovnako v interiéri tejto jednotky nájdeme predĺžené mramorové dosky v odtieňoch piesku a kameňa.

 

Domov dualny zazitok 07

Architekt sa pri návrhu zameral na zážitok z pohybu v kombinácii s moderným dizajnom, kladúcim dôraz na výhľady a svetlo.

 

V NOVOM DRUHU VZŤAHU

Prístup k boxu má majiteľ cez spálňu a obývaciu izbu, aby slúžil nielen jemu, ale aj jeho hosťom po celý deň. Obklad pieskovej farby na podlahách zútulňuje interiér a v kombinácii s nábytkom z jaseňového dreva a s nábytkom na mieru v teplom sivom odtieni pôsobí nadčasovo a sviežo zároveň. Pohodlný a subtílny nábytok v obytnom priestore dodáva bytu európsku atmosféru, ktorú dopĺňajú svetlé pieskové odtiene spolu s menčestrovým čalúnením, mosadznými stolíkmi a bielizníkom z čierneho dreva. Kontrast medzi drsným charakterom štvrte a novým interiérom bytu vytvára ilúziu úniku do luxusného apartmánu, ale v skutočnosti ide o únik do seba, pretože projekt je dobre zakotvený v jeho čase a priestore. „Keď klient vstúpil do zrekonštruovaného bytu, prvá vec, ktorú videl, bol výhľad z okna z kuchynskej časti, od podlahy až po strop. A taký bol môj cieľ, zostať v kontakte s naším meniacim sa svetom, aj keď v novom druhu vzťahu,“ dopĺňa architekt.

 

text SLÁVA ŠTEFANCOVÁ foto GIDON LEVIN