milano dom 5Dom architekta Massimiliana Locatelliho sa nachádza v idylickej štvrti milánskych mestských domov.

Pôvodne išlo o štvrť robotníckych domov postavených koncom 19. storočia, pripomínajúcich aj dnes pokojnú vidiecku uličku pohltenú rušným okolitým mestom.

 

milano dom 1

 

Sám architekt hovorí, že keď našiel tento dom, pôsobil atmosférou zachovalej a veľmi elegantnej dámy. Rozhodol sa preto pri razantnejšej rekonštrukcii stavby ponechať pôvodný esprit domu a vyťažiť maximum zo sálajúcej atmosféry objektu. „Nadnesene povedané, dom som prezliekol do iného šatu so zachovaním jeho bývalého vkusu. Vyžadovalo si to viacero povolení od úradov, vzhľadom na to, že štvrť je oblasťou historického významu, ale podarilo sa mi to,“ hovorí o začiatkoch premeny domu Massimiliano.

Od úradov dostal povolenie znížiť suterén domu o celý meter, čo umožnilo navrhnúť vzdušnú a priestrannú kuchyňu a malú podúrovňovú záhradu. Nad pôvodným druhým poschodím vytvoril ďalšie podlažie. Fasáda domu zostala neporušená, zmenila sa akurát jej pastelová slnečná farba na oceľovú sivú, ktorá bola inšpirovaná oblohou švajčiarskeho údolia Engadin.

 

milano dom 6

 

Zámerom majiteľa bolo vytvorenie samostatných zón, ktoré budú určené na zábavu, prácu i relax. Prepojená obývacia izba a kuchyňa sa dnes nachádza na prízemí domu. Je to ideálny priestor na párty a stretnutia priateľov. Prechod z prepojených miestností je priamo na záhradu, ktorá celú oblasť kontinuálne zväčšuje.

 

milano dom 7

 

Na vyššom podlaží sa priestory stávajú viac súkromnými. Je tu TV miestnosť s kútikom na čítanie vybavený knižnicou a pohodlnou plyšovou pohovkou, potom hosťovská izba s vlastnou saunou. Po úzkom železnom schodisku sa vychádza na najvyššie poschodie, kde sú vlastné súkromné priestory majiteľa. Nachádza sa tu spálňa, kúpeľňa s pôsobivým mramorovým zeleným umývadlom z Vietnamu a malá terasa s výhľadom do okolia.

 

milano dom 2

milano dom 4 milano dom 3 upravena

 

Dom je architektovým splneným prianím, ktoré prepája účelnosť, pôsobivé interiéry a pohodlie. Povestnou čerešničkou na torte v zariadení interiéru je žiarivo žltý bar ukrytý v šatníku obývacej izby. "Je to ako malá šperkovnica," hovorí o nezvyčajne hravom prvku Massimilliano, „otvoríš ho a vo vnútri je diamant."

 

milano dom 8

 

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Architectural Digest