Baxter divano Leon image04PEREX

 Ak ste si mysleli, že koberce už dávno vyšli z módy, my vám ukážete niekoľko dôvodov, že to tak nie je, a že ich využitie nikdy neskončí. Niektoré prvky sa opakujú, iné zaniknú úplne alebo sa pravidelne pripomínajú. A kam sa takýto koberec hodí? Veď posúďte sami a nazbierajte inšpiráciu do premeny vášho nového domova.

 

interiornotes

 Foto: interiornotes

Aj koberce prechádzajú svojim vlastným technologickým vývojom, sprevádzajú nás už vyše dvetisíc rokov. Jeho prvotné využitie slúžilo k modlitbám, dnes slúži ako módny bytový doplnok. V minulosti bol rozšírený trend kobercov, ktoré pokrývajú celú podlahu, ako aj trend bez kobercových miestností. Aktuálne je hitom využitie kusových kobercov.

 

ferm Living Rico Sofa Lounge Chair Situation Studio

Foto: sanjudasnld

 

V posledných rokoch nám dali zabrať odvážne farby kobercov, tento rok nastupujú neutrálne a zemité farby kobercov. Výhody, ktoré nám poskytujú sú pohodlnosť, komfort, pocit z mäkkej a teplej podlahy. Má tepelné a zvukové izolačné vlastnosti. Okrem praktických vlastností vnáša do interiéru pohodu a jedinečnú atmosféru.

 

julep sofa jonas wagell tacchini

Foto: Jonas Wagell

Drevené podlahy alebo dlažba môžu byť šmykľavé, pri deťoch obzvlášť hrozí väčšie riziko pádu. Preto ak vyberáte koberec, vyberte taký, ktorý má protišmykovú podložku a znižuje nebezpečenstvo pošmyknutia. Prach a nečistoty odstávajú viditeľné, lepia sa na nohy, či prezuvky. Dobrý vysávač si však vie poradiť aj s tými najdlhšími vlasmi na kobercoch. Dnes existuje aj veľké množstvo kobercov, ktoré sa dajú ľahko vyčistiť alebo povýsavať.

 

Baxter divano Leon image04

 

 Foto: Baxter Leon

 

Kam umiestniť koberec? Najlepšie spravíte, ak ho umiestníte tam, kadiaľ chodíte najčastejšie bosý. Aj koberec dokáže váš interiér pozdvihnúť na novú úroveň. 

 

Text: Petra Laclavíková