01

01

 

Niekedy stačí zmeniť farbu stien a tá istá miestnosť s identickým nábytkom vyzerá úplne inak. Farba miestnosti nie je však len dizajnovou záležitosťou, ale vplýva aj na našu náladu, pocity a fyziologický stav organizmu.Vzhľadom na to je potrebné vyberať kvalitné a hlavne zdravotne nezávadné farby. V súčasnosti sa tešia veľkej obľube prírodné farby. Prečítajte si v čom sú iné ako tie syntetické a kde ich výhodne kúpiť.

 

Zloženie

Ekologické alebo inak nazývané aj prírodné farby sa vyrábajú spôsobom, ktorý je šetrný k životnému prostrediu. Neobsahujú toxické látky, organické rozpúšťadlá či prchavé zlúčeniny - VOC. Vďaka tomu nemajú taký silný zápach ako syntetické farby. Tie sú síce veľmi ľahko roztierateľné, no v ich zložení sa nachádzajú aromatické uhľovodíky, ktorých špecifická vôňa môže spôsobiť bolesti hlavy, prípadne nevoľnosť.

Aj ďalšia z výhod ekologických farieb pramení z ich zloženia. Niektoré druhy sú vyrobené zo zložiek s dezinfekčnými účinkami, napríklad vápenaté farby. Výborne bojujú proti plesniam a baktériám, s prihliadnutím na to sú ideálne do vlhkejších izieb. Rovnako sa na ne neusádza tak prach, čím sa stávajú vhodné aj pre alergikov a astmatikov.

 

Druhy prírodných farieb

Na výber máte z niekoľkých druhov prírodných farieb, od hlinených, vápenatých, kazeínových až po silikátové či farby z prírodnej živice. Každá z nich má svoje špecifiká. Zatiaľ čo farby z kazeínu majú výbornú kryciu schopnosť, avšak sú citlivé na plesne, pri vápenatých farbách budete musieť aplikovať viac náterov, keďže nemajú takú kryciu schopnosť.

 

02

 

Kde kúpiť EKO farby?

Prírodné farby (nielen) na stenu rôznych značiek spolu s pigmentami na tónovanie farieb ponúka internetový obchod efarby.sk. Vrátane praktických tipov, návodov a odborného poradenstva získate pri registrácii aj zľavové kupóny, ktoré môžete použiť pri ktoromkoľvek vašom nákupe.