tvoj byt zavesy zaclony dekoracie dom interier 1 uvod maly

 

Správne zvolené závesy dokážu vašej miestnosti dodať atmosféru, útulnosť, ale aj splniť viacero praktických faktorov. Ako sa vyjadril známy bytový dizajnér Michel S. Smith, závesy by mali miestnosť vylepšiť, pridať jej ďalší rozmer, nie ju preplniť a zatemniť. Čo teda dokážu závesy v našich interiéroch a aké závesy si vybrať?

 

tvoj byt zavesy zaclony dekoracie dom interier 1 uvod

 

Regulácia slnečného žiarenia

Slnečné lúče miluje asi každý z nás. Zvlášť v jarných mesiacoch, keď máme po zamračených dňoch prirodzený deficit slnka a svetlých dní. Uprostred leta však občas dobre padne zatieniť si sedenie v izbe pri relaxácii s knihou v ruke, pri sledovaní televízie alebo práci na počítači. Výhoda závesov oproti žalúziám alebo roletám je tá, že si môžete zastrieť len tú časť miestnosti, ktorú potrebujete mať zatienenú a slniečko môže ďalej prúdiť do miestnosti na miestach, kde je vám to príjemné.

 

tvoj byt zavesy zaclony dekoracie dom interier 2  tvoj byt zavesy zaclony dekoracie dom interier 7  tvoj byt zavesy zaclony dekoracie dom interier 8 

Zvyšuje krásu vášho domova

Estetická stránka závesov sa nedá opomenúť. Každý túži mať svoj domov krásny a príjemný. Interiéroví dizajnéri vytvárajú neopakovateľné druhy, farby, tvary a štýly závesov. Základom je výber toho pre vás najvhodnejšieho materiálu. Pevnejší a stabilný alebo vzdušný a priesvitný, v dĺžke po podlahu alebo krátky dizajnový kúsok končiaci pri okennom parapete. Voľba závisí len na vašom vkuse a intuícii. Pre každú miestnosť je vhodný iný druh závesu. Do spálne voľte pokojne ťažšie a tmavšie materiály, ktoré prinášajú potrebný pocit zatemnenia pri spánku, do jedálne alebo obývacej izby môžete vybrať záves jemnejší a vzdušný. V každom prípade by sa vám však záves mal páčiť. Nevyberáte ho na týždeň ani mesiac, malo by ísť o uváženú voľbu na dlhšie obdobie.

Zútulnenie priestoru

Predstavte si školy, kancelárie, obchodné priestory, sú čisté, moderné a chladné. Teraz si predstavte svoj byt bez záclon a závesov. Len s odkrytými oknami. Pôsobil by rovnako chladne a neútulne. Závesy však dokážu dodať atmosféru a podľa zvolenej farby a dekoru aj pocit tepla a domáckej nálady.

 

tvoj byt zavesy zaclony dekoracie dom interier 3

tvoj byt zavesy zaclony dekoracie dom interier 6

 

Praktická bariéra proti prachu

Iste to poznáte, ráno utriete prach a umyjete dlážku, popoludní už sa prachové čiastočky vznášajú nad stolíkom i nábytkami. Závesy čiastočne dokážu zabrániť prenikaniu prachu do miestnosti, sú prirodzenou prachovou bariérou. Čo je praktické, ale nemali by sme zabúdať na pravidelné čistenie a pranie závesov. Nie je nič sviežejšie, ako ešte jemne vlhké, práve opraté závesy a záclony zavesené na čistom okne.

Zabezpečujú pocit súkromia

Jeden z praktických a hlavných dôvodov používania závesov i záclon. Vytvárajú pocit súkromia, oddelenia od verejného priestoru a prípadných pohľadov zvonka.

Viac informácií: www.tvojbyt.sk