kokedama 1Rastliny levitujúce v priestore, ktoré majú namiesto črepníka hlinenú základňu pokrytú machom. Reč je o kokedamách, tradičnej japonskej forme záhradného umenia.

Doslovne sa výraz „koke“ prekladá ako mach a „dama“ ako lopta. Machová guľa je hlavným oporným bodom pre rastlinu, strom alebo ker, v ktorom je zasadená. Hlavnú zložku gule tvorí rašelinový substrát na povrchu obalený machom. Na spevnenie celej hlinenej základne sa môže mach ovinúť jemným povrazom alebo hrubším jutovým motúzom.

 

kokedama 3

 

Odhalený koreňový systém rastliny v kokedama

Kokedama sa podobne ako pri pestovaní bonsají inšpirovala tradíciou vystavenia koreňového systém rastliny s cieľom zdôraznenia ich zložitosti a krásy. Takto zasadená rastlina sa vešia do priestoru na priesvitný, alebo viditeľný povraz, ale často býva aj ozdobou v priehľadných miskách a vázach.

 

kokedama 7

 

Ako ich dizajnovať?

Pôvab kokedám vynikne predovšetkým v skupine, nakombinovaním rôznych tvarov, typov a veľkostí. Zaujímavou voľbou dizajnovania tejto dekorácie je okrem závesných aranžmánov aj ich umiestnenie na drevené alebo kamenné podložky. Ako hlavnú postavu v kokedamách môžete zvoliť akúkoľvek rastlinu. Pre začiatočníkov sa odporúčajú vlhkomilné a nenáročné rastliny, ako sú paprade, asparágusy, antúrie, ale aj citrusy, bylinky či drobné sukulenty.

 

kokedama 1

kokedama 7

 

Vytvorte si vlastný aranžmán

Kokedamy sa dnes už dajú kúpiť aj v obchodnej sieti, ale pre milovníkov ručných prác s umeleckými sklonmi je potešením výroba vlastnej kokedamy. Postačí na ňu vhodný substrát, konkrétne s prímesou ílu, aby jeho guľovitý tvar dobre držal.

 

kokedama 2

 

Korene rastliny, ktorú budete sadiť, záhradníci odporúčajú očistiť len veľmi jemne a ponechať im aj pôvodnú pôdu a rastlinu vsadiť do nového vytvoreného substrátu. Ten následne obalíte v machu a mach zaistíte previazaním. Potom už len vybrať vhodné miesto a tešiť sa krásou tohto nie úplne zvyčajného zeleného aranžmánu.

Pripravila: Petra Adamcová