zavesne postele priestor koliska hojadanie odnarodenia 7 uvod

 

Oddych v posteli, ktorá sa jemne pohojdáva, až vás ukolíše k spánku. Nehovoríme teraz o detskej kolíske, ale o skutočnej posteli, ktorá sa vznáša nad zemou a je určená aj pre dospelých. Závesné postele ešte u nás nie sú úplne bežné, avšak pomaly prenikajú aj do našich interiérov. Sú zvlášť vhodnou voľbou pre dispozične menšie byty, ale aj pre moderné a loftové priestory, kde ich majitelia vyhľadávajú do spálne alebo iného priestoru na oddych niečo špeciálne.

 

zavesne postele priestor koliska hojadanie odnarodenia 7

 

Kolísavý pohyb je pre každého človeka niečím dôverne známym a príjemným už z dôb pred jeho narodením. Preto sú pre bábätká a malé deti vyhľadávané kolísky a rôzne hojdacie kresielka a košíky. Prečo si však nedopriať tento príjemný pocit aj v dospelosti? Výrobcovia postelí poukazujú na to, že spánok na závesných posteliach prispieva k psychickej pohode a zlepšeniu kvality spánku, takže sa odporúča aj pre ľudí, ktorí sú v strese, vyčerpaní a majú problémy so spánkom či zaspávaním.

 

zavesne postele priestor koliska hojadanie odnarodenia 1


Vyhotovenia závesných postelí sa dnes vyrábajú v rôznych podobách a variáciách. Postele môžu visieť na hrubých lanových povrazoch, upevnených na strope, oceľových lanách, reťaziach, ale aj byť na samostatnej konštrukcii, ktorá je upevnená na bočnej strane steny.

 

zavesne postele priestor koliska hojadanie odnarodenia 6

zavesne postele priestor koliska hojadanie odnarodenia 5

 

Výhodou niektorých postelí je vďaka dômyselnému kladkovému systému ich možnosť vyzdvihnutia do vrchnej časti stropu alebo ich preklopenia k bočnej stene, čím vzniká voľný priestor na bežné fungovanie počas dňa, ideálny práve pre menšie byty. Okrem tradičných obdĺžnikových rozmerov sú závesné postele vyrábané aj v tvaroch veľkých kruhov, ktoré sú vhodné pre veľké a priestranné priestory.

 

zavesne postele priestor koliska hojadanie odnarodenia 8

 

Praktickosť závesných postelí je aj v udržiavaní poriadku pod posteľami a v ich bezprostrednom okolí, čím sa stávajú vhodným adeptom pre ľudí trpiacich alergiami, astmou a inými respiračnými ochoreniami.

 

zavesne postele priestor koliska hojadanie odnarodenia 2

 

Ak sa zamýšľate nad stabilitou závesných postelí, najmä manželských, ak ste vy alebo váš partner osobami, ktoré sa v spánku za noc sto krát otáčajú a prehadzujú, tak túto informáciu som pri recenziách ani iných hodnoteniach závesných postelí nenašla. Skúškou by mohla byť "oddychová" závesná posteľ, ktorú je možné umiestniť kamkoľvek, kde na to máte priestor a výnimkou nie je ani exteriér v záhrade, na balkóne alebo terase.

 

zavesne postele priestor koliska hojadanie odnarodenia 4

 

Ak to priestor vo vašom menšom dome či byte neumožňuje, existujú alternatívy, ktoré okrem tradičnej a z minulosti známej hojdacej siete, ponúkajú kreslá, sedačky i podložky, ktoré dokážu efekt kolísania a relaxačného sedenia splniť na plný počet bodov. Ale o tom si povieme až v niektorom z ďalších článkov.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: Impressive Interior Design