detska izba uvod s

Izba je priestor, v ktorom deti trávia najviac času, miesto kde spia a oddychujú, hrajú sa i plnia si svoje prvé školské povinnosti. Zariaďovanie detskej izby preto treba brať zodpovedne.

 

detska izba uvod xl 1

 

Nábytok, ktorý do izby pre dieťa zvolíme by mal byť kvalitný a nadčasový. Nábytková zostava, posteľ i pokrytie podlahy patria medzi základné vybavenie, ktoré vyberáme na dlhšie obdobie. Nebojte sa jednotvárnosti alebo zovšednenia priestoru. Pri správnej voľbe doplnkov a drobností v izbe súvisiacich s rastúcim vekom a meniacimi sa záľubami dokážeme vytvoriť nadčasový, útulný i príjemný priestor.

 

 detska izba dievča

 

Pri výbere postele je zásadnou otázkou vek dieťaťa. Pre kojenca potrebujeme inú posteľ ako pre už chodiace dieťa či škôlkara. Dnes už ale na trhu existujú alternatívy rastúcich postieľok, ktoré využijete od narodenia do 6 až 10 rokov veku. Mnohí rodičia volia pre bábätko len dočasnú postieľku a klasickú posteľ vyberajú dieťaťu až od veku troch rokov.

Neprehliadni: Vzdelávací web pre školákov - akosapise.sk

 

detska izba babo

 

Vtedy už je na zváženie zakúpenie postele štandardnej veľkosti, aby rástla s dieťaťom až do obdobia dospievania. Menším deťom môžete postieľku obložiť vankúšmi, veľkým plyšovým kamarátom, prekryť baldachýnom, prípadne vytvoriť bezpečnostnú zábranu z voľnej strany postele. Budú sa v nej cítiť komfortnejšie.

 

detska izba postel

 

Pre spokojných rodičov a hravé deti je dôležitý dostatok úložného priestoru pre všetky hračky. Praktické sú nábytkové zostavy alebo police s úložnými boxami, do ktorých dokážu uložiť predmety aj menšie deti. Deti by ich mali mať v dosahu, teda prispôsobené ich výške a motorickým schopnostiam. Boxy môžu byť tematicky vyzdobené, odlíšené farebne alebo orientované na záľuby dieťaťa.

 

detska izba boxy

 

Pri voľbe podlahy je dôležité myslieť na to, že menšie deti trávia najviac času pri hre práve na zemi. Preto ak už bude podlaha parketová alebo s plávajúcim obložením, do časti izby, ktorá je určená na hranie je dobré dať koberec, ktorý zabráni pocitu chladu.

 

detska izba koberec

 

Stolík a stoličku riešia rodičia zväčša až pri nástupe svojho potomka do školy. Kvalitný stolík s úložným zásuvkovým priestorom, otáčacia ergonomická stolička a vhodné osvetlenie tvoria základný trojlístok dobrého vybavenia školáka. Kým dieťa začne navštevovať školu, je dobrou voľbou omývateľný stolík so stoličkou s tvrdého plastu.

 

detska izba stolik

 

Ak máme izbičku vybavenú základným nábytkom, môžeme sa pohrať s doplnkami a tematickým naladením izby. Námornícky štýl, safari, zámok princeznej alebo závodné autá, tu už je výber len na deťoch. A verte, že ak ich do výberu doplnkov, ozdôb a dekorácií zapojíte, budú šťastné.

Konkrétne tipy na dekorácie, doplnky a štýlové detaily do detských izieb vám prinesieme v niektorom z ďalších článkov.

Text: Petra Adamcová
Foto: Pixabay