xliving 10 uvod

Vidieť multifunkčný priestor, s ktorým by sa niekto vyhral do posledného detailu, je vzácne. Štúdio X-Living, za ktorým stojí mladá architektka Xi Liang, však práve vďaka tomu žne úspechy aj na medzinárodnom poli. V každom z ich projektov je nenapodobiteľná, triezva práca s naivitou.

 

A hoci sa pri novom projekte s názvom Ideas Lab mohla popasovať akokoľvek, zostala verná svojej štylistike a spolu s tímom svojich architektov navrhla projekt, v ktorom do seba narážajú priam nezlučiteľné funkcie. Objektu, situovanému v obchodnej časti Šanghaja, pripísala prvky retailu, výskumného centra, administratívnych priestorov a aby toho nebolo málo, dodala k tomu aj oddychovú verejnú zónu.

 

xliving 10

 Foto: Shao Feng

 

Štúdio vo svojom vyjadrení uviedlo, že zámerom bolo stvárnenie takého priestoru, v ktorom by sa mohli šíriť a predávať informácie medzi odborníkmi a zákazníkmi, ktorí si napríklad len prišli kúpiť knihu. S osvietenským prístupom a trochu undergroundovým poňatím sa tak začala rodiť rekonštrukcia starej tepelnej elektrárne. Realizačný tím vybúral zvnútra niekoľko betónových stĺpov. Zachované zostali len tie, ktoré boli pre statiku budovy nevyhnutné. V záujme toho, aby sa duch niekdajšej elektrárne nevytratil, tu zostalo aj niekoľko tepelných čerpadiel, ktoré po novom budú slúžiť ako predajné priestory.

 

 

xliving 6

 Foto: Shao Feng

 

Ako sa samotná architektka, Xi Liang vyjadrila v rozhovore pre magazín Interior Design: "Mojim úprimným zámerom pri navrhovaní retailových priestorov je to, aby vystihla podstatu predaja a zabezpečila prioritný cieľ každého obchodníka – predávať čo najviac.

Napriek tomu sa pri pohľade na útroby tohto nového vedeckého centra/cukrárne, ktoré čaká na kolaudáciu v auguste tohto roka, možno len ťažko dovtípiť, čo všetko by malo byť súčasťou sortimentu, ktorý bude v ponuke obchodu.

Romantizujúce prvky odkazujúce na architektoniku 19. Storočia a začiatky Priemyselnej revolúcie, sa tu mihajú v náznakoch. Príkladom je napríklad kované zábradlie, lemujúce druhé nadzemné podlažie, či podhľad stropu, do ktorého boli vklinené časti betónových stĺpov. Ružice v ich priereze navodzujú pohľad na dobošky, vykrojené z čistého prostredia, prežiareného len studeným svetlom bodových LED svietidiel.

 

 

xliving 5

 Foto: Shao Feng

 

Sloboda pohybu a pokojná atmosféra sú umocňované cez citlivý výber farebného členenia. Dominantné plochy priestoru sú natreté jednotným odtieňom šedej a historizujúce, industriálne prvky odľahčuje voľba ružového sfarbenia, ktoré mala ešte prednedávnom hlavné slovo v dizajne. Millenial pink je však odkazom na sladkosť a nostalgiu súčasnej stratenej generácie, snažiacej sa o spomalenie tempa v paradoxnom svete progresívneho zmýšľania.

 

 

xliving 12

 Foto: Shao Feng

 

Projektu Ideas Lab nemožno uprieť nápadité spojenie protikladných umeleckých štýlov, ani originalitu, s akou si poradili architekti pri sublimácii industriálnej atmosféry. Avšak tomuto sladkému steampunku stále chýba kúsok osobného ducha, ktorý by navodzoval presný a konkrétny zámer celého multifunkčného objektu.

 

Smerovanie k otvoreným myšlienkam a priestorom ústi do kohabitátov, v ktorých sa môže diať čokoľvek. Ťažko povedať, či ide o nerozhodnosť investora, alebo horlivú snahu architektov. Cukráreň v elektrárni je rozhodne nádherný a pôvabný nápad. Ale pri predstave, že sedíte v kancelárii na poschodí a zdola počujete spievať každú chvíľu niekoho Happy Birthday a po sfúknutí sviečok z torty neustálu otázke „Čo si si želal“, si možno skôr alebo neskôr niekoľko zamestnancov tohto centra povie nahlas, že si želajú napríklad pracovňu s dverami.