odzuzičky umenie sperky kabelky 7Slovenské, ľudové a jedinečné - také sú ručne vyrábané dizajnové doplnky Odzuzičky. Ich autorkou však nie je Zuzička, ako by sa možno ponúkalo, ale mladá maminka troch detí Eva, ktorej pod rukami vznikajú doslova umelecké diela.

Kabelky, módne doplnky pre dámy i pánov, šperky - to a ešte omnoho viac vyhľadávajú milovníci dizajnu, módy, ale aj tradícií a folklóru. Vstúpte s nami do dielničky v malebnom Podpoľaní a zoznámte sa s Evkou a jej tvorbou.

 

odzuzičky umenie sperky kabelky 9

 

Ako vidím vaše výrobky, je mi jasné, že výtvarné umenie vám bolo vždy blízke.

Už ako dieťa som sa venovala kresbe, maľovaniu a ručným prácam. Milovala som chvíle s farbičkami a papierom vo svojom svete. Folklór bol vždy súčasťou môjho života. To k nášmu regiónu jednoducho patrí. Mám rada materiál, mám rada usmernenia a výučbu v tvorbe, ktoré vychovávajú umelca - remeselníka k vyššej umeleckej hodnote. Trvám ale na tvorení podľa svojich predstáv, nie na striktnom držaní sa tém, štýlu a techník. Preto milujem kombinovanú tvorbu. Umenie a tvorba v mojich očiach má vyčarovať úsmev na tvári a vyžarovať svojim šarmom. Milujem pestré farby, veselé, detské, ľudové a pozitívne témy.

 

odzuzičky umenie sperky kabelky 5

odzuzičky umenie sperky kabelky 8

 

Aké boli vaše začiatky?

Začínala som svadobnými doplnkami, dekoráciami a oznámeniami. Pridali sa náušničky ako prvé módne doplnky a k nim začali pribúdať ďalšie šperky, doplnky pre pánov a po chvíli moja srdcovka – kabelky, na ktoré mám slabosť dlhé roky.

Náušnice, ktoré vytvárate, sú naozaj jedinečné. Kde beriete inšpiráciu pre ich tvorbu?

Inšpiráciou sú naše jedinečné slovenské ľudové výšivky na krojoch, vankúšikoch, obrusoch a dečkách. Jeden z najnovších motívov je inšpirovaný motívom z podpolianskych vyrezávaných krížov, ktorý máme v mojej rodnej dedinke pred kostolom. Prevažne však čerpám inšpiráciu zo slovenských ľudových motívov na rôznych predmetoch. Ale asi ako u väčšiny umelcov, remeselníkov a tvorcov má najsilnejšie zastúpenie v našej tvorbe môj rodný kraj.

 

odzuzičky umenie sperky kabelky 1 odzuzičky umenie sperky kabelky 2 odzuzičky umenie sperky kabelky 3

 

K dreveným náušniciam pribudli šperky z ocele…

Áno, mojou veľkou túžbou už od strednej bolo vyrábať šperky z ušľachtilého materiálu. Chirurgická oceľ ma oslovila najmä svojou pevnosťou a farbou oproti striebru. Pri oceli mám istotu, že zákazníčka si ich len veľmi ťažko zničí. Je síce poriadne náročné ich opracovať ručne, ale môžem si byť istá ich kvalitou. To je priorita. A čo sa týka farby, ja osobne mám radšej odtieň chirurgickej ocele ako striebra. Chirurgická oceľ si drží svoj sivý odtieň, nesčernie a v porovnaní s ostatnými ušľachtilými kovmi si vďaka svojej tvrdosti určite najdlhšie udržiava vysoký lesk.

Dámy a kabelky - to je duo, ktoré k sebe neodmysliteľne patrí. Vaše kabelky sú iné a výnimočné. Ako vznikajú?

Áno, to vyslovene platí aj o mne. Kabelky sú pre mňa priestor na vybúrenie vlastnej fantázie, emócií, sú zrkadlom môjho vnútorného sveta. Dostanem nápad na strih a motív. To si buď najskôr nakreslím alebo začnem rovno tvoriť spontánne, lebo ju už mám pred očami a moja zvedavosť mi nedá. Ale pri strihu je to o niečo náročnejšie. Na prvý krát nám model prevažne nevyjde. Pri strihu zapájame sily a rozum všetci. My viac pracujeme naostro a model vylepšíme, prerábame, aby sme boli s ním úplne spokojní. Práca s materiálom je samozrejme aj o kreslení a navrhovaní, ale predovšetkým o tej realite. Nedá sa vymyslieť a nakresliť niečo dokonalé, kým to nevyskúšate vyrobiť. Nájdete veľa nedostatkov, ktoré vo vašej vysnívanej kabelke nemajú byť. A naše kabelky sú všetky moje vysnívané, kým nepríde nová, a preto musia byť dokonalé. Ale je dobré, že sme celý kolektív takí perfekcionisti, a chceme dotiahnuť aj posledný detail, stále niečo vylepšovať na novinkách, ale aj predošlých modeloch a kolekciách.

 

odzuzičky umenie sperky kabelky 4 odzuzičky umenie sperky kabelky 6

 

Predstavte nám váš tím.

Aktuálne pracujeme na výrobe už štyria. Ja navrhujem motívy, strihy, novinky, maľujem, farbím kožu. Máme veľmi remeselne zručného kolegu, ktorý podoťahuje každý technický nedostatok, naštuduje technicky náročné technológie a šikovné kolegyne spravujú eshopy, portály, šijú, fotia a spoločne všetko vyrábame, balíme, aby každý vedel zastúpiť toho druhého. Čo si určite veľmi vážim na našom kolektíve je, že neočakávajú stereotyp a baví ich robiť stále niečo nové. To je veľmi dôležité v tejto oblasti, byť stále ako malé dieťa, skúšať nové veci a vymýšľať.

Nezabudli ste ani na mužov, ktorí často chcú svojim oblečením a doplnkami upútať alebo vybočiť z davu. Čo ponúkate našim mužom?

Pre mužov máme v ponuke drevené motýliky a manžetové gombíky, ale asi najzaujímavejšie sú naše drevené kravaty. Motýliky sme doplnili o veľmi zaujímavé mužné motívy, ktoré v sebe spájajú ľúbivosť a jemnosť ľudových motívov ale aj mužnú tvrdosť tvarov. Drevené kravaty sú zaujímavé svojim patentom, takzvanej ohybnej skladačky. Zákazníci sa často pýtajú, na akom princípe sa môže ohýbať. Je to tým, že nie je v celku, ale skladá sa z malých lepených častí.

 

odzuzičky umenie sperky kabelky 10

 

Na záver nám prezraďte, na čom práve pracujete, na čo sa môžu vaše fanúšičky a čakateľky na každý kúsok vašej módnej kolekcie tešiť?

V poslednom období sme doplnili kolekcie o dizajnové tričká. V hlave máme ešte kopec nápadov. Dlhodobým cieľom v tomto roku bolo hlavne ručné farbenie, maľba a vypaľovanie do kože. Budeme vytvárať vlastné nové efekty a kombinované techniky, na ktoré sa veľmi tešíme, lebo budú absolútne jedinečné. Ďalej pracujeme aj na nových celkom iných strihoch kabeliek, ako ste u nás zvyknutí, a v tom duchu sa bude niesť celá kolekcia. Zaujímavé novinky budú aj pri šperkoch z chirurgickej oceli. A samozrejme, máme ešte obrovské množstvo nápadov na nové modely, ale aj celkom nové produkty, ktorými by sme sa chceli postupne zaoberať.

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Viac informácií: www.glatelier.skwww.glreklama.sk