mountains 1270138 960 720

 

Ak sa chystáte prvý raz v tomto roku na lyže, skontrolujte, či máte všetko a či vám na svah nič nechýba, okrem lyží a lyžiarskej výbavy. Ak ste úplný začiatočník, tak sa pozrieme na to, ktoré časti oblečenia by ste nemali zanedbať.

Neprehrejte sa, menej je niekedy viac

V zime sa častokrát stáva, že to s oblečením preženieme. Myslite na zásadu, že spravíte najlepšie keď sa oblečiete do o 20 stupňov vyšších teplôt, ako je naozaj vonku. Dávate vášmu telu možnosť zohriať sa tak, aby sa zbytočne neprehrialo.

Ľudské telo sa pri fyzickej aktivite potí, reguluje a udržuje stabilnú telesnú teplotu, tak isto sa vie aj pred prehriatím samo chrániť. Preto je vhodné, si zaobstarať vzdušné oblečenie z prírodných materiálov, umelé materiály potenie zbytočne zvyšujú. Oblečenie sa odporúča vrstviť.

 

 

 

photo 1485839240317 550557b58b49

 

1. vrstva je vaša druhá koža

Nezabudnite na kvalitné spodné prádlo, alebo rovno termoprádlo, ktoré z vášho tela odvedie pot aj v skutočných mrazoch. Pri športoch sa odporúčajú tie bez švov, aby neodtláčali.

Nepodceňujte výber ponožiek, od nôh ide najväčšia zima, hovorievali staré matere. V súčasnosti sa za najkvalitnejšie ponožky považujú tie z merino vlny, najlepšie zahrejú.

Pri výbere funkčného trička zabudnite na bavlnu, je pravdou, že pot vsiakne, no neodvedie ho a potom nepríjemne chladí. Vyberajte si preto vzdušné materiály, a voľba dĺžky rukáva je na vás.

photo 1551698618 1dfe5d97d256

 

2. vrstva plní tepelnoizolačnú funkciu

Za prvou vrstvou oblečenia by mal nasledovať odev z flisu – pretože dokáže izolovať vlhkosť zo základnej vrstvy oblečenia ďalej od pokožky. Pri lyžovaní sa vaša telesná teplota zvyšuje, preto veľa vrstiev na seba nebudete potrebovať. Výhodou flisu je, že udržuje teplo. Keby ste chceli staviť na kvalitný materiál, ktorý výborne zahreje, tak stavte na oblečenie z vlny.

Finálna vrstva - Lyžiarska bunda a nohavice.

Podstatou poslednej vrstvy pri lyžovačke je, aby bunda obsahovala niektorú z membrán, ktoré zabraňujú presiaknuť vode a súčasne odvádzajú vlhkosť od tela. Bundy si vyberáme podľa toho, koľko vody bunda znesie, kým cez ňu začne prenikať prvá voda. Na zložení tak sledujeme parametre ako vodeodpudivosť a paropriepustnosť. Najznámejšia membrána je Gore Tex v závislosti od priepustnosti vody, ale dajú sa vybrať aj iné s nižšou cenou a porovnateľnou priepustnosťou napríklad Thinsulate.

Pri výbere bundy si nezabudnite všimnúť tzv. snežný pás vo vnútornej strane bundy v oblasti chrbta, ktorý vás ochráni pred snehom. Pri veľkosti lyžiarskych nohavíc myslite na to, aby sa vám pod ne zmestilo termo spodné prádlo.

 

 

photo 1546179889 e7aad48ce94b

 

 

Vetracie otvory áno, či nie?

Jednoznačne áno, mali by byť na vnútornej strane rukávov bundy a tak isto aj na nohaviciach z vnútornej strany, zaistia tak ľahšie odvádzanie potu. Myslite aj na vrecko na rukáve, pretože odkladací priestor pre váš skypas bude pri lyžovaní dôležitý.

 

photo 1554758956 cd03b1906948 

Prilba a okuliare

Pre vašu bezpečnosť na svahu je potrebná prilba, nejde predsa o módny výstrelok, ale o vašu bezpečnosť – tak si dajte záležať pri výbere tej správnej.

Dajte pozor, aby bola prispôsobená vašim lyžiarskym okuliarom, prilby si môžete dopredu vyskúšať spolu s nimi, aby ste sa vyhli tomu, že okuliare nesedia na vašu prilbu.

 

 

Prilby sa delia na:

full-shell s pevnými krytmi na uši

half-sehll s mäkkými odnímateľnými krytmi na uši

sendvičové – majú starší patent a sú odolnejšie

inmold – pozostávajú z jednej časti

 

 

Ak máte doma prasknutú prilbu, neuvažujte nad ďalším používaním.

 

 

 

 

Text: Petra Laclavíková