maska avokado prirodna domace suroviny zelenina ovocie kuchyna 4Uvod

 

Doprajme si oddych a pár desiatok minút pre seba. Zaslúži si to každá z nás. Horúca vaňa, sviečky a aplikácia zdravej masky na tvár z komponentov, ktoré nám ponúkne naša chladnička či komora.Horúca vaňa, sviečky a aplikácia zdravej masky na tvár z komponentov, ktoré nám ponúkne naša chladnička či komora.

 

maska avokado prirodna domace suroviny zelenina ovocie kuchyna 4

 

Inšpirujte sa niektorými receptúrami na domáce skrášľovacie masky, ktoré sú bez éčiek, parabénov a iných chemických prísad. Možno sa vám zapáčia natoľko, že ich do svojho rituálu starostlivosti o pleť zaradíte na pravidelnej báze.

Najskôr zásada, ktorá je asi všetkým dobre známa, ale zopakujeme si ju. Maska alebo krém sa aplikuje vždy na vyčistenú pleť. Na tvár si môžete priložiť teplý froté uteráčik. Ten pomôže pleti roztvoriť póry, ktoré sú tak lepšie pripravené na vstrebávanie účinných látok. Masku na tvár dermatológovia odporúčajú aplikovať raz až dva krát do týždňa.

Zvlhčujúci zázrak

Z polovice roztlačeného avokáda a banánu vypracujte hladkú kašu, do ktorej vmiešajte lyžicu medu. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť 15 minút. Následne umyte teplou vodou. Táto zmes je vhodná na všetky typy pleti, dodáva hydratáciu a potlačuje drobné zápaly na pokožke.

 

maska avokado prirodna domace suroviny zelenina ovocie kuchyna 1

 

Suchá a citlivá pokožka

Dve lyžice mandľového oleja zmiešajte s kvapkou levanduľového alebo ružového esenciálneho oleja. Pridajte dve lyžice jogurtu. Aplikuje počas 20 minút rovnomerne na pleť. Zmes upokojuje a vyživuje pokožku a dodáva jej vláčnosť.

Na mastnú pleť

Do mixéra vložte dozretú paradajku, za lyžicu ovsených vločiek a lyžicu citrónovej šťavy. Po vymixovaní zmesi na jemnú pastu aplikujte na pleť, a nechajte pôsobiť desať minút. Maska z pleti odbúra nadbytočnú mastnotu, stiahne póry a rozjasní celkový vzhľad pleti.

Jesenná vzpruha

A túto masku na jeseň nemôžeme vynechať za žiadnych okolností. Kus surovej tekvice, ideálne typu hokaido, nastrúhame alebo rozmixujeme na pyré. Pridáme dve lyžičky jogurtu a lyžicu medu. Tekvica je plná antioxidantov, ktoré v spojení s kyselinou mliečnou z jogurtu a upokojujúcimi účinkami medu vytvárajú výbornú zmes na hĺbkové prečistenie pleti a celkové upokojenie. Po dvadsiatich minútach opäť pleť treba opláchnuť teplou vodou.

 

maska avokado prirodna domace suroviny zelenina ovocie kuchyna 3

 

Pri aplikácii masky sa vyhýbajte očnému okoliu. Na oči si priložte plátky surovej uhorky, alebo vylúhované čajové vrecúška s harmančekom či zeleným čajom. Pôsobia upokojujúco, zmierňujú opuchy, únavu očí aj eliminujú tmavé kruhy z vyčerpania.

Ak vám zostalo po kozmetickej procedúre zopár nespotrebovaných kúskov ovocia či zeleniny, nakrájajte si ich na tanier alebo si urobte zdravé smoothie. Poďakuje sa vám nielen vaša pleť ale aj tráviaci systém.

Pripravila: Petra Adamcová