giulia bertelli NZDwapiGrYQ unsplash

 

Čím viac darčekov kúpime, tým viac peňazí vyhodíme na baliaci papier.  Koľkí z nás si pod stromčekom starostlivo odlepia lepiacu pásku z papiera, aby ho nepoškodili a papier si odložili? Žiaľ, iba málokto z nás.

 

Farebný baliaci papier je naozaj nezmyselná záležitosť, ktorá stojí peniaze a po Vianociach končí aj tak v komunálnom odpade. Preto, zabudnime na chvíľu na vianočný baliaci papier a lepiacu pásku. Poďme zabaliť vianočné darčeky trochu inak – šetrnejšie a rozumnejšie k prírode. Inak ako doteraz.
Najlepším spôsobom, ako znížiť spotrebu baliaceho papiera a plastových obalov je použiť to, čo máme doma.

 

top trendy v byvani darčeky ekologia ekologicke balenie darcekov

 

Recyklovaný hnedý baliaci papier – šedák

Využime baliaci papier, ktorý je už recyklovaný a má prírodnú šedohnedú farbu. Zabaľme vianočné darčeky a pripíšme k nim pekný odkaz, či malý štítok s výstižným odkazom. Na výber máme aj biely baliaci papier, ktorý sa tak isto dá opätovne zrecyklovať. Vyzerať bude luxusne, ak použijete na zdobenie farebnú stuhu.

 

top trendy v byvani ekologicke balenie darcekov darceky gifts for christmas


Nie len obyčajná taška

Šancu môžete dať aj darčekovým taškám. Ak ste ju niekedy dostali ako darček, na Vianoce je správny čas ju znova podarovať. Na balenie darčekov je vhodná aj krabica od topánok, ktorú jednoducho obalíte do originálneho novinového papiera. Vhodné by boli aj prútené koše alebo balenia od kozmetiky, ktoré urobia radosť obdarovanému. Namiesto lepiacej pásky použite špagát. Ak chcete svoje darčeky uzatvoriť ekologickejšie, nie len míňaním množstva lepiacej pásky, zvoľte prírodný špagát. 


Šité vrecká

Už ste sa niekedy stretli s pojmom furoshiki? Je to umenie tradičného japonského balenia, ktoré je nielen ekologické, ale aj rafinované. 

 

fabric gift wrap for Christmas gifts 1024x680 768x510

 

Text: Petra Laclavíková 

Foto: unspash

 

Prečítajte si tiež: 

Bylinky v kuchyni - štýlová súčasť interiéru      Ekonomické stavby pomohli ďalšej rodine

top trendy v byvani kuchyna bylinky herbal in kitchen byvanie.jpg889PEREX     ekonomicke stavby xs typovy dom priecelie domu perspektiva stavebnictvo byvanie