Je to paradox súčasnosti, nad ktorým sa nejeden z nás pozastaví. A zostáva verejným tajomstvom, že nie všetky vajcia pochádzajú z rovnakého chovu. Líšia sa chuťou, trvanlivosťou aj farbou. Tí, ktorí vajcia z drobnochovu okúsili, sú schopní obetovať čas aj peniaze tomu, aby si mohli dopriať jedlo s prvotriednou kvalitou. Reč však nie je len o bonvivánoch. Naopak, v čase civilizačných chorôb je organická kvalita čoraz viac v popredí. Stáva sa zásadným prvkom v budovaní životosprávy moderného človeka a to všetko má vplyv na vývoj trhu.
Nie každý má príležitosť chovať si vlastné nosnice a tak na úkor plnohodnotných raňajok vyberá to, čo je v komerčnej ponuke slovenských obchodov. Milionári v San Franciscu sú schopní investovať do jedného tucta slepačích vajec viac ako 8 eur! Denne. Cena, ktorá vyvoláva šok, však zodpovedá náročnosti chovu. Odhliadnuc od trendov za veľkou mlákou, téma mestského chovu sliepok je u nás ešte stále vzácne diskutovaná. Napriek tomu je v našej mentalite zachovaný vzťah k prírode a detstvom zakorenené spomienky na prázdniny na dedine sa spájajú mnohým s tradičnými jedlami, pripravenými z domácich surovín. Kvalitná praženica by bez kvalitných vajec nemohla nikdy vzniknúť. Dá sa však vrátiť naspäť k ekologickému chovu?
Prostredie, ktoré si pamätáme z detstva. Prázdniny na dedine boli neodmysliteľne spojené s jedlami starých mám. Všetko pochádzalo z drobnochovu na vlastnom dvore.
V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že BiO kvalita jsa v prípade prípade slepačích či prepeličích vajec zakladá na prísnejšom systéme kontroly a vyhodnocovania, než aký dokážeme realizovať v našich domácnostiach. Aby sa totiž vajcia mohli považovať za organické, musia vyhovovať určitej gramáži, nosnice musia byť v priaznivých podmienkach a aj strava, ktorá sa im dostáva, musí byť rovnako kvalitná, ako tá, ktorú investujeme do našich psov a mačiek. Jednoducho povedané, chov hydiny je rovnako nákladný ako starostlivosť o iné domáce zvieratá.
Denná znáška vajec sa nezakladá na kvantite, ale na kvalite. Sliepky, ktoré sú kŕmené správnou potravou znášajú výživné vajcia, cenené v najkvalitnejších reštauráciách na svete.
Hont je oblasť, v ktorej sa tradícia zachováva už dlhodobo. V tejto malebnej oblasti sa naďalej pestuje vzťah k tradičným remeslám a rustikálnemu štýlu života, ktorý so sebou prináša aj drobnochov. Z takmer každého dvora sa zrána ozýva kikiríkanie kohútov. Je to región s optimálnou klímou, pre poľnohospodárov vďačný na výživnú pôdu a úrodné polia. Práve úrodná pôda je jednou z nevyhnutných podmienok, ktoré prispievajú k tomu, aby boli vajcia skutočne chutné a kvalitné. Pretože pokiaľ sa v úrodnej pôde bude dariť menším organizmom, nájdu poľnohospodárske zvieratá, vrátane hydiny dostatočný prísun nutrične bohatej potravy, dôležitej pre ich zdravý vývoj.
Hont. Región, v ktorom sa naďalej zachováva tradičná vidiecka kultúra. Každé ráno sa začína kikiríkaním kohútov v údolí. Len o pár hodín neskôr zbierajú gazdiné a gazdovia novú znášku slepačích vajec.
Free-range, alebo vajcia z voľného chovu, sú tým, za čím sú majetní konzumenti schopní precestovať krajinu, investovať do medzinárodného predaja a priplatiť si v prvotriednych reštauráciách aj za praženicu či volské oko. Kvalitu totiž rozpoznáte na prvý pohľad. A rozpoznali ju aj odborníci, ktorí testovali vajcia v Hontianskej oblasti. V tamojších Neninciach je totiž jeden z najväčších a najekologickejších chovov kurčiat v Strednej Európe. Aj napriek svojej veľkosti si zachováva tradičný prístup k drobnochovu a sliepkam poskytuje počas dňa pasienky, na ktorých sa môžu správať ako sliepky z dvora každej starej mamy. Hrabú v zemi, živia sa dážďovkami a červíkmi, váľajú sa v tráve a prachu. Navyše, ich život nie je sústredený len na produkciu, ale aj reprodukciu. Na každú skupinu sliepok pripadá prirodzene aj skupina kohútov. Presne v súlade so všetkými životnými potrebami každého živočícha.
Plnohodnotný život sliepok sa nezakladá len na produkcii, ale aj reprodukcii. Každá živina, ktorú získavajú z úrodnej pôdy sa premieta do chuti, váhy aj farby slepačích vajec.
Spomínate si ešte stále na chuť domácej praženice a nadýchané cesto mäkkých šišiek? Organické vajcia tú chuť vrátia naspäť na jazyk. Oživenie tradícii, spomienok a návrat k pravej kvalite sú dôvodom, prečo sú hontianske vajcia vyhľadávané. Cestovať však kvôli ním netreba. Vo vybraných obchodoch je možné nájsť ich. Zabalené v poltucte. Pretože dobrého veľa nebýva. O to viac by sme si mali vážiť, že sa to nachádza tu, priamo u nás doma.