slovenske s bio vernakularna architektura oblasť hontu ekobyvanie sk

 

 

Je to paradox súčasnosti, nad ktorým sa nejeden z nás pozastaví. A zostáva verejným tajomstvom, že nie všetky vajcia pochádzajú z rovnakého chovu. Líšia sa chuťou, trvanlivosťou aj farbou. Tí, ktorí vajcia z drobnochovu okúsili, sú schopní obetovať čas aj peniaze tomu, aby si mohli dopriať jedlo s prvotriednou kvalitou. Reč však nie je len o bonvivánoch. Naopak, v čase civilizačných chorôb je organická kvalita čoraz viac v popredí. Stáva sa zásadným prvkom v budovaní životosprávy moderného človeka a to všetko má vplyv na vývoj trhu. 

 

 

Nie každý má príležitosť chovať si vlastné nosnice a tak na úkor plnohodnotných raňajok vyberá to, čo je v komerčnej ponuke slovenských obchodov. Milionári v San Franciscu sú schopní investovať do jedného tucta slepačích vajec viac ako 8 eur! Denne. Cena, ktorá vyvoláva šok, však zodpovedá náročnosti chovu. Odhliadnuc od trendov za veľkou mlákou, téma mestského chovu sliepok je u nás ešte stále vzácne diskutovaná. Napriek tomu je v našej mentalite zachovaný vzťah k prírode a detstvom zakorenené spomienky na prázdniny na dedine sa spájajú mnohým s tradičnými jedlami, pripravenými z domácich surovín. Kvalitná praženica by bez kvalitných vajec nemohla nikdy vzniknúť. Dá sa však vrátiť naspäť k ekologickému chovu?   

 

 

slovenske bio vernakularna architektura oblasť hontu ekobyvanie sk

 Prostredie, ktoré si pamätáme z detstva. Prázdniny na dedine boli neodmysliteľne spojené s jedlami starých mám. Všetko pochádzalo z drobnochovu na vlastnom dvore. 

 

 

 

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že BiO kvalita jsa v prípade prípade slepačích či prepeličích vajec zakladá na prísnejšom systéme kontroly a vyhodnocovania, než aký dokážeme realizovať v našich domácnostiach. Aby sa totiž vajcia mohli považovať za organické, musia vyhovovať určitej gramáži, nosnice musia byť v priaznivých podmienkach a aj strava, ktorá sa im dostáva, musí byť rovnako kvalitná, ako tá, ktorú investujeme  do našich psov a mačiek. Jednoducho povedané, chov hydiny je rovnako nákladný ako starostlivosť o iné domáce zvieratá.  

 

 

 

slovenské bio denná znáška vajec babičkin dvor ekobyvanie toptrendy sk

 Denná znáška vajec sa nezakladá na kvantite, ale na kvalite. Sliepky, ktoré sú kŕmené správnou potravou znášajú výživné vajcia, cenené v najkvalitnejších reštauráciách na svete. 

 

 

Hont je oblasť, v ktorej sa tradícia zachováva už dlhodobo. V tejto malebnej oblasti sa naďalej pestuje vzťah k tradičným remeslám a rustikálnemu štýlu života, ktorý so sebou prináša aj drobnochov. Z takmer každého dvora sa zrána ozýva kikiríkanie kohútov. Je to región s optimálnou klímou, pre poľnohospodárov vďačný na výživnú pôdu a úrodné polia. Práve úrodná pôda je jednou z nevyhnutných podmienok, ktoré prispievajú k tomu, aby boli vajcia skutočne chutné a kvalitné. Pretože pokiaľ sa v úrodnej pôde bude dariť menším organizmom, nájdu poľnohospodárske zvieratá, vrátane hydiny dostatočný prísun nutrične bohatej potravy, dôležitej pre ich zdravý vývoj. 

 

 

slovenske bio hontianska oblasť nenince letecky pohľad ekobyvanie toptrendy sk

 Hont. Región, v ktorom sa naďalej zachováva tradičná vidiecka kultúra. Každé ráno sa začína kikiríkaním kohútov v údolí. Len o pár hodín neskôr zbierajú gazdiné a gazdovia novú znášku slepačích vajec. 

 

Free-range, alebo vajcia z voľného chovu, sú tým, za čím sú majetní konzumenti schopní precestovať krajinu, investovať do medzinárodného predaja a priplatiť si v prvotriednych reštauráciách aj za praženicu či volské oko. Kvalitu totiž rozpoznáte na prvý pohľad. A rozpoznali ju aj odborníci, ktorí testovali vajcia v Hontianskej oblasti. V tamojších Neninciach je totiž jeden z najväčších a najekologickejších chovov kurčiat v Strednej Európe. Aj napriek svojej veľkosti si zachováva tradičný prístup k drobnochovu a sliepkam poskytuje počas dňa pasienky, na ktorých sa môžu správať ako sliepky z dvora každej starej mamy. Hrabú v zemi, živia sa dážďovkami a červíkmi, váľajú sa v tráve a prachu. Navyše, ich život nie je sústredený len na produkciu, ale aj reprodukciu. Na každú skupinu sliepok pripadá prirodzene aj  skupina kohútov. Presne v súlade so všetkými životnými potrebami každého živočícha. 

 

 

 

slovenske bio sliepky vo voľnom chove toptrendy sk

 Plnohodnotný život sliepok sa nezakladá len na produkcii, ale aj reprodukcii. Každá živina, ktorú získavajú z úrodnej pôdy sa premieta do chuti, váhy aj farby slepačích vajec. 

 

 

Spomínate si ešte stále na chuť domácej praženice a nadýchané cesto mäkkých šišiek? Organické vajcia tú chuť vrátia naspäť na jazyk. Oživenie tradícii, spomienok a návrat k pravej kvalite sú dôvodom, prečo sú hontianske vajcia vyhľadávané. Cestovať však kvôli ním netreba. Vo vybraných obchodoch je možné nájsť ich. Zabalené v poltucte. Pretože dobrého veľa nebýva. O to viac by sme si mali vážiť, že sa to nachádza tu, priamo u nás doma.