top trendy v byvani kuchyna bylinky herbal in kitchen byvanie.jpg889PEREX

 

Čerstvé bylinky na rozdiel od sušených majú prenikavú arómu a majú výraznejšiu chuť. Milovníci byliniek vedia, ako si vypestovať vlastný kúsok prírody doma, a ako ich dokonale použiť vrámci dekorácie v kuchyni.

 

Najdôležitejšie je miesto, kam črepník umiestnime. Bylinky svoje miesto nachádzajú najčastejšie na parapetných doskách, poličkách a stojanoch. Vhodné je umiestnenie pri okne, aby mali dostatok svetla. Veď skvelá aróma bazalky, rozmarínu či tymianu určite prevonia aj vašu kuchyňu. 

 

top trendy v byvani kuchyna bylinky herbal in kitchen byvanie.jpg45 Foto: city-kuechen

Ak patríte k praktickým ľuďom, ktorí by radi klasické izbové rastliny nahradili kvetináčmi s bylinkami, tak sa pustite do výberu výnimočného kvetináču. Vytvorte si štýlovú súčasť interiéru. V črepníkoch v interiéri bylinky možno pestovať len dočasne. Potrebujú dostatok svetla, ktoré napomáha výraznej aróme, a pravidelný prísun čerstvého vzduchu. Čím viac vzduchu a svetla majú, tým rýchlejšie rastú. Niektoré bylinky sa realizujú aj ako účinné pohlcovače kuchynských pachov. Takýmito osviežovačmi vzduchu sú napríklad tymian či rozmarín – stačí prejsť dlaňou po bylinke. 

 

top trendy v byvani kuchyna bylinky herbal in kitchen byvanie.jpg88 Foto: city-kuechen

Môžeme začať so žeruchou,  zvládne ju vypestovať aj najväčší amatér. Pažítka, či žerucha obľubujú polotieň, preto ich umiestňujeme na kuchynskú dosku, na ktorú nesvieti slnečné svetlo. Ak občas zabudnete na polievanie kvetov, mäta je pre vás ideálnou bylinkou. Vie prežiť aj v nehostinných podmienkach. Pažítka je vďaka svojej intenzívnej aróme používaná na dochucovanie omáčok v čínskej kuchyni. Tymian je jednou z chuťovo najvýraznejších byliniek.

 

top trendy v byvani kuchyna bylinky herbal in kitchen byvanie.jpg755 Foto: city-kuechen

top trendy v byvani kuchyna bylinky herbal in kitchen byvanie.jpg889 Foto: city-kuechen

Rozmarín bol symbolom lásky už za antických čias. Aj v našich končinách znamenalo kedysi jeho darovanie vyjadrenie túžby po milovanom človeku. Pre tých, ktorí zle spia je vhodná medovka lekárska, ktorá sa používa pri liečbe nespavosti, ale aj depresiách a bolestiach hlavy. Oregano, u nás známe aj ako pamajorán, je trvalkou, ktorú si môžete pestovať v kvetináči na slnečnom mieste.

 

Text: Petra Laclavíková

 

Prečítajte si tiež: 

 

Žite si na vysokej nohe - barové stoličky    Už žiadne spľasnuté nepodarky a pripálené čudné tvary

Neo design auckland custom kitchen renovation veneer stainless PEREX      electrolux rura pecenie