barove stolicky 2020 top trendy dizajn

 Ak sa rozhodnete pre barové sedenie, mali by ste si vopred ujasniť, či to bude jediné sedenie vo vašej kuchyni. Barové stoličky musia byť prispôsobené výške barového pultu. Správna výška je najdôležitejší subjekt, ktorý ovplyvňuje vaše pohodlné sedenie.

 

kitchen neo design custom minimalist modern auckland stainless steel marble mataiFoto: neodesign 

Udáva sa, že výška barového pultu by mala byť v rozmedzí od 110 cm do 125 cm, zatiaľ čo vzdialenosť medzi sedacou plochou barovej stoličky a doskou barového pultu by mala byť od 25 až do 30 cm. Pri výbere tých správnych barových stoličiek by ste nemali zabudnúť na oporu nôh riešenú buď stupienkom na barovej stoličke, alebo pevne zabudovaným stupienkom v spodnej časti barového pultu. Táto opierka by nemala mať príliš ostré hrany, ktoré by mohli spôsobovať bolesť bosým chodidlám.

 

kitchen neo design custom non toxic natural contemporary timber white 6Foto: neodesign 

Je dobré, keď si môžete sedenie na barových stoličkách i vyskúšať, príťažlivý vzhľad totiž nezaručuje pohodlie. Pokiaľ však nakupujete cez internet, zamerajte sa skôr na recenzie a rady od ľudí. Na trhu sú dva typy barových stoličiek. Buď si vyberiete medzi otáčavými výškovo nastaviteľnými barovými stoličkami alebo medzi a stabilnými barovými stoličkami so 4 nohami. Najviac predávané a vyhľadávané sú otáčavé barové stoličky. Ich hlavnou výhodou je, že sa prispôsobia veľkosti každého barového pultu, majú moderný dizajn. Výhodou stabilných barových stoličiek so štyrmi nohami je pevnosť, stabilita a extravagantný dizajn.

 

kitchen neo design renovation auckland modern oak timber dark 2Foto: neodesign 

Mnohí ocenia barové stoličky s operadlom, ktoré pomáhajú udržiavať správnu polohu pri sedení. Výhodou opierky je jednoznačne komfort,  ktorý oceníte najmä vtedy, ak radi pracujete za barovým pultom. Ak chcete využívať barové stoličky i pri čítaní, tak si môžete na trhu vybrať z pomedzi takých, ktoré sú navrhnuté s opierkou.

HI-tech barové stoličky

Pojem HI-tech označuje najpokrokovejšie dostupnú technológiu v odvetví barových stoličiek. Môžeme tu zaradiť napríklad plynový piest, posuvné mechanizmy pri vybraných kusoch. Môžeme hovoriť aj o netradičných a nových materiáloch, z ktorých sú stoličky vyrábané. Napríklad HI-tech materiálom je veľmi odolný polykarbonát a polyetylén.

 

kitchen neo design custom renovation oak veneer white lacquer Auckland 1Foto: neodesign 

Osvetlenie barového pultu

Ak je miestnosť dostatočne osvetlená, postačia klasické dizajnové lampy, ale ak si prajete zriadiť kvalitné osvetlenie priamo nad bar existuje na trhu mnoho inšpirácií a riešení.

 

Neo design auckland custom kitchen renovation veneer stainless steel modern 1Foto: neodesign 

Neo design custom kitchen renovation minimalist oak veneer 1970 1Foto: neodesign 

 

Pri výrobe pultovej dosky je potrebné zvážiť, na aké účely budeme barový pult používať. Pre príležitostné posedenie sa odporúča tenšia pultová doska. Ak však uvažujeme využiť barový komplex aj ako jedálenský stôl, tak budeme potrebovať oveľa väčší priestor pre servírovanie. V tomto prípade volíme dosku oveľa širšiu.

 

Text: Petra Laclavíková

 

 

Prečítajte si tiež: 

Vonkajšie rolety znížia tepelné straty            Dvojica kovových bublín pýšiaca sa v Pekingu

 servis climax rolety 4     top trendy hutong bubble