drevostavba uvod maly

 

Od roku 2008 do roku 2017 sa podiel moderných drevostavieb na odovzdaných nových rodinných bytových domoch na Slovensku zvýšil z 5% na viac ako 10%. Ročne sa na Slovensku postaví a odovzdá približne 700 nových rodinných domov, ktoré sú postavené z konštrukčného systému na báze dreva. Do súťaže Drevostavba roka sa preto ročne hlási čoraz vyšší počet kandidátov. My vám prinášame kompletný zoznam súťažných projektov, ktoré boli vybraté spomedzi nominácií pre tento rok. Zapojiť do hlasovania sa môžete tu.

 

drevostavba uvod

 

 

Laická verejnosť môže hlasovať nielen na internete, ale aj priamo na výstave Nábytok a bývanie 2018 v Nitre (13.3. – 18.3.2018) v pavilóne N, ktorý bude aj tohto roku koncipovaný ako Pavilón slovenských výrobcov nábytku a moderných drevodomov.  Hlasovanie bude možné aj na veľtrhu CONECO – RACIOENERGIA – PASÍVNE DOMY – DREVOSTAVBY – VODA 2018 v dňoch 11. - 14. 4. 2018 v bratislavskej Inchebe. 

 

 

 

Rodinný dom Pollux 130 

 

dom pollux 130 atrium

 

 

Moderný vzhľad skombinovaný s typickými prvkami drevených povrchov dodáva domu elegantný výraz. Klasická biela omietka s antracitovými okennými rámami vytvára jednoliaty rámec, do ktorého sú umiestnené čisté presklené plochy. Srdce domu tvorí obrovský priestor obývačky, jedálne a kuchyne v jednom funkčnom celku, s priamym kontaktom na záhradu a na prekrytú terasu. Tá sa stáva ďalšou izbou domu vďaka posuvným dreveným panelom, ktoré dokážu terasu opticky uzavrieť, alebo otvoriť, vytvoriť kryté posedenie, alebo chrániť pred slnkom. Nočnú časť domu tvoria tri izby situované v zadnej časti domu, prechod medzi nimi je riešený pozdĺžnou chodbou ako hlavným komunikačným priestorom.

 

 

Zrubový dom Smažík 

 

dom smažík

 

Jedná sa o dvojpodlažný rodinný dom strednej veľkosti, s úplne využitým podkrovím. Zo zádveria je prístup do chodby, z chodby sa dostaneme do kúpeľne a WC, jedna pracovňa a denná časť objektu - obývacia izba s kuchyňou a jedálňou. Schodisko v chodbe vedie do podkrovia, ktoré má tri izby, dve kúpeľne, samostatný šatník v spálni.

 

 

Drevostavba s dvomi bytovými jednotkami

 

dom drevostavba 1

 

Dvojpodlažný rodinný dom obdĺžnikového pôdorysu. Plochá strecha s plytkým spádom ohraničená atikami. Súčasťou stavby je garáž so zázemím, hmotovo prepojená s domom cez átrium. Navrhovaná architektúra a architektonický výraz rodinného domu vychádza z jej funkcie a z požiadaviek koncepcie nízkoenergetického objektu, podľa ktorej bola projektovaná. Zohľadnené boli aj potreby a predstavy investora. Veľkosť objektu bola zvolená podľa potrieb investora, jeho účelu a podľa priestorových možností pozemku. Dispozičné riešenie novostavby rodinného domu vychádza z nadväznosti na širšie vzťahy a všetky determinujúce faktory vyplývajúce z požiadaviek lokalitného programu investora. Výsledkom je snaha o kvalitu a efektívnosť vzťahov a väzieb jednotlivých vnútorných a vonkajších priestorov, v neposlednom rade o energetickú úspornosť budúcej prevádzky. Vzhľadom na životný štýl obyvateľov domu bol hlavným determinujúcim faktorom dispozičného konceptu mikrodopravný režim rodinného domu so zdôraznením významu bezkolízneho pohybu autom do samostatnej garáže. Rodinný dom je koncipovaný ako energeticky úsporný kompaktný dvojtakt. V objekte sú navrhnuté dve bytové jednotky v logickom dispozičnom členení - vstupné priestory, hygienické zázemie a obytný priestor.

 

 

Rodinný dom Levice 

 

dom levice

 

Jedná sa o 4 izbový rodinný dom s garážou.

 

 

Rodinný dom Sekerešovcov 

 

dom sekerešovcov

 

Ide o jednoduchú stavbu, ktorá má jedno nadzemné podlažie. V súčasnosti sa na pozemku nenachádza žiadna stavba.Stavba je situovaná v mestskej časti Detvy Piešť II. Pozemok je mierne svahovitý. Jeho pozdĺžna os je orientovaná v smere SV - JZ. Architektonické riešenie vychádza z okolitej zástavby, výtvarne a plastické členenie objektu rešpektuje pri zohľadnení požiadaviek investora aj charakter zástavby okolia ako aj minimálny faktor tvaru budovy stavby a taktiež rešpektuje odstupy od hraníc pozemku stanovené v regulatívoch daného územia. Dom je navrhnutý v nízkoenergetickom stavebnom systéme spol. HolzHaus s.r.o. Celostenné montované zateplené stenové panely, založené na monolitických základových pásoch s valbovou strechou s nosnou konštrukciou z drevených lepených KVH a BSH hranolov. Hlavný vstup do objektu sa nachádza na 1NP zo SZ strany objektu.
Za zádverím sa na ľavej strane po vstupe nachádza technická miestnosť. Po prechode chodbou sa dostaneme do nočnej časti domu. Na ľavej strane sa nachádza denná časť s kuchyňou, jedálňou a obývacou izbou. Po prechode chodbou sa v nočnej časti na ľavej strane nachádzajú pracovňa WC s kúpeľňou. Na pravej strane chodby je umiestnená komora a na konci spáľňa so šatníkom a detská izba. Terasa je prístupná z dennej časti z obývačky s kuchyňou.

 

 

Rodinný dom s ambulanciami 

 

dom s ambulanciami

 

Stavba je riešená ako polyfunkčná budova s dvomi bytmi na poschdí. Na prízemi sú ambulancie a priestory určené na prevádzku zubných ambulacií.

 

 

 

Vila v Záhorských Sadoch 

 

vila zahorske sady

 

Pozemok v novovznikajúcej vilovej štvrti na okraji Bratislavy má mierny sklon na východ a výhľad na lesy na juhu. Architektonický koncept domu je jednoduchý – všetko dôležité, čo sa deje v dome, má kontakt s južným exteriérom a horizontom záhrady. Centrálna pozícia obytnej časti (so šesť metrovou výškou) a samostatnej kuchyne je obkolesená na severe technologickými priestormi domu, na východe spálňou a pracovňou, na západe garážou. Na poschodí sú dve hosťovské izby s hygienickým zázemím. Je samozrejmosťou, že benefity energeticky úsporného staviteľstva sú integrálnou súčasťou uvažovania o architektúre a základom každého konceptu ateliéru Pokorny architekti. K bezduchosti lineárnej „krabice s oknami na juh“ má však dom ďaleko vďaka sofistikovane navrhnutým riešeniam. Južná fasáda je po celej dĺžke prekrytá tri metre hlbokým gánkom poskytujúcim plnohodnotný krytý priestor na pomedzí interiéru a záhrady. V mieste kontaktu gánku s kuchyňou a jedálňou je gánok hlboký až šesť metrov a jeho sklenená strecha tvorí svetelný difúzer priamo oproti hlavnému vstupu do domu zo severnej strany. Exteriérová presklená strecha má horné roletové pritienenie a vetracie polia. Šesť metrov vysoký audio priestor je sekundárne prisvetlený bazilikálnym spôsobom, takže napriek hlbokému gánku na juhu nie je obytný priestor ochudobnený o denné osvetlenie, eliminácia priameho slnečného žiarenia je vítaným nielen architektonickým ale aj stavebnotechnickým efektom. Rozhodujúcim prvkom tvoriacim základný pocit v dome je spoločné rozhodnutie architekta a investorov postaviť celý dom ako montovanú drevostavbu. Konštrukčný systém Lignotren s integrovaným akustickým stropom v prevedení masívny dub natural a prirodzenésvetlo vytvárajú v dome vynikajúcu aktustiku a nanapodobiteľnú atmosféru. Povrchová úprava fasád je v bielej omietke a kanadskom cédri. Mikroklímu obohacuje s biojazierko na kontakte s gánkom a záhradou.

 

 

 

Rodinný dom Ratkovce 

 

dom ratkovce

 

 

Bungalov so sedlovou strechou je ukážkou moderného prevedenia tradičného architektonického štýlu. Pôdorysné rozmery sú rozšírené o veľkorysé prestrešenie terasy a parkovacieho státia. Kompozícia stavby a jej situovanie vhodne zapadá do okolitého prostredia. Rodinný dom bol navrhnutý ako štvorizbový. Jednoduchý pôdorys ozvláštňuje netradičná dispozícia a zvýrazňuje jedinečná kombinácia rámovej konštrukcie a pohľadových CLT panelov použitých v interiéri. Stavba bola realizovaná ako certifikovaná difúzne otvorená konštrukcia s použitím ekologických drevovláknitých a konopných izolácií. V interiéri je možné vidieť priznané trámy strešnej konštrukcie v kombinácii s na mieru stavanou hlinenou pecou, ktorej súčasťou sú odpočinkové miesta na sedenie. Vďaka kombinácii sedlovej strechy a rozsiahlej terasy ťahajúcej sa pozdĺž domu stavba pôsobí majestátne a dokonalo zapadne do vidieckeho prostredia.

 

 

 

Largo 122 tradičný bungalov 

 

dom largo 122 bungalov

 

Obľúbený bungalov Largo 122 sme postavili aj v roku 2017. Dom sa nachádza v okrese Ilava na západnom Slovensku. Individuálna úprava priniesla majiteľom otvorenú obývaciu izbu prepojenú s jedálňou a kuchyňou, voľne nadväzujúcu na terasu. V dome sú ďalšie 4 izby, sklad, šatník, 2 kúpeľne, wc a technická miestnosť s práčovňou. K domu je pripojená praktická garáž. Interiér je zjednotený a nábytok, ale aj stolárske výrobky (dvere, vstavané skrine, vstupná časť) sú robené na mieru.

 

 

 

Kubis 88 - inteligentný dom 

 

dom kubis

 

Dom Kubis 88 sa vyznačuje priestranným prízemím, ktoré poskytne dostatok priestoru pre súžitie rodiny, otvorenie domu do záhrady a cez južné presklenia aj dostatočné solárne zisky. Obe podlažia sú presklenými plochami orientované na juh a získavajú tak pasívnu energiu zo slnka. Dom má preto navrhnutú aj lepšie izolujúcu obálku (steny aj okná). Vykurovanie a vetranie je riadené inteligentným systémom, ktorý ovláda aj žalúzie, závlahu v záhrade či alarm a usporí majiteľom na prevádzke ďalších cca 30% energie.

 

 

 

Rodinný dom s bytovými jednotkami a prevádzkou 

 

dom s bytmi

 

Objekt je dvojpodlažný bez podpivničenia. Časť strechy je sedlová a časť s plochou strechou.

 

 

Rodinný dom Chovanec 

 

dom chovanec

 

Rodinný dom je riešený ako samostatne stojaci, nepodpivničený, s neobytným podkrovím, zastrešený valbovou strechou. Dispozičné riešenie domu pozostáva zo vstupného zádveria, WC, technickej miestnosti s WC, 3 izieb, pracovnej izby, obývacej izby s jedálňou, ktorá je prepojená s kuchyňou, komory a samostatnej kúpeľne. Rodinný dom z architektonického a urbanistického hľadiska zapadá do daného prostredia a nebude nepriaznivo vplývať na životné prostredie.

 

 

 

Rodinný dom Javorová alej 

 

dom javorova alej

 

 

Rodinný dom je navrhovaný ako dvojpodlažný so sedlovou strechou v kombinácií so zelenou strechou nad carportom. Je riešený ako pasívný dom s použitím prírodných materiálov. Základy rodinného domu sú zhotovené na penovom skle. Vykurovanie a vetranie je riešené pomocou Drexel und Weiss X2S3 s výkonom 3,6 kW v kombinácií so zemným registrom. Použité drevo-hliníkové okná Smartwin s vonkajšími motorickými žalúziami (Hoblina).

 

 

 

 

Výsledky súťaže vyhlási odborná porota na výstave CONECO – RACIOENERGIA – PASÍVNE DOMY – DREVOSTAVBY – VODA 2017 na úvod podujatia 12. 4. 2018. Výsledky hlasovania laickej verejnosti vyhodnotí SD ZSD SR.  

 

 

 

 

 

Profil ZSD SR

 

Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky (ZSD SR) je dobrovoľnou organizáciou zamestnávateľov na úrovni majiteľov – konateľov spoločností. Je riadnym členom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ). 

 

ZSD SR založilo v roku 1997 šestnásť (16) zakladajúcich spoločností a združuje vyše sto členských spoločností, ktoré zamestnávajú celkom viac ako štyri tisíc zamestnancov. Všetky súčasné členské spoločnosti ZSD SR sú predstaviteľmi odvetvia spracovania dreva alebo príbuzných odvetví (výrobné alebo obchodné spoločnosti), alebo predstavujú vedecko-výskumný potenciál, svojou činnosťou neznečisťujú životné prostredie a vyvíjajú množstvo proexportných aktivít. V rámci ZSD SR pracuje päť sekcií.

 

  • Drevárska sekcia ZSD SR
  • Nábytkárska sekcia ZSD SR
  • Sekcia obchodníkov so slovenským nábytkom ZSD SR
  • Sekcia drevostavieb ZSD SR
  • Sekcia dodávateľov technológií a materiálov ZSD SR

ZSD SR je členským zväzom:

 

- Európskej federácie výrobcov strojov pre spracovanie dreva (EUMABOIS) s výkonným sídlom v Milanofiori (www.eumabois.com)

 

- Európskeho zväzu výrobcov drevostavieb (EFV) so sídlom vo Viedni