jasper morrison s cork family vitra dizajn ekobyvanie toptrendy

New York pozýva opäť lokálnych aj globálnych dizajnérov a takisto organizácie, ktoré majú záujem o dizajnérske dianie, aby sa zúčastnili na tejto grandióznej oslave dizajnu v podobe NYCxDESIGN. Za jeden zo vkustku zaujímavých objavov tohtoročného design weeku v New Yorku by mohol byť považovaný aj  Jasper Morrison.

 

Jasper Morrison zaujal so svojou limitovanou a pozoruhodnou edíciou z korku. Unikátny, trvanlivý charakter korku ho začal zaujímať už pred niekoľkými rokmi a to až do takej miery, že od roku 2004 vytváral spočiatku len korkové stoličky.

 

 

jasper morrison m cork family vitra dizajn ekobyvanie toptrendy

Foto: Vitra

 

Jeho prvé výtvory, trojica stoličiek a prvá kolekcia Vitra Home s názvom Cork Family, vyzdvihli charakteristické vlastnosti korku. V priebehu rokov Morrison pokračoval v rozširovaní kolekcie, ktorá je teraz už kompletná. Mimochodom, Corks je takisto názov prvej Morissonovej výstavy Morrisona, ktorá sa koná v galérii Paula Kasmina, práve pri príležitosti newyorkého týždňa dizajnu.

 

00 projects editions kasmin gallery corks toptrendy

 Foto: Jasper Morrison

 

 

Morrison objasňuje, že nábytok bol vytvorený z korkových blokov používaných počas výrobného procesu zátok na vínové fľašky.  Je to skvelý materiál, obzvlášť pre svoje fyzikálne vlastnosti. Záujem Jaspera Morrisona o korok sa zakladá na jeho pozoruhodnej funkčnosti, ako aj z úžasných vlastnostiach, ktoré dizajnér považuje za kľúčovú súčasť dlhodobého úspechu nábytku. On sám miluje atmosféru, ktorú dokáže tento nábytok do domu vniesť. Prírodná krása korku a jednoduchosť kúskov prispievajú k tomu, že nábytok nájde využitie v ľubovoľnom interiérovom dekore. .

 

 

james morison toptrendy

 Foto: Paul Kasmin Gallery

 

Najnovšia kolekcia, predstavená práve počas tohto týždňa dizajnu v New Yorku, je však výnimočným počinom. Škála produktov siaha od kresiel, ležadiel a bočných stolov až po veľké regály. V súlade s estetickým a tvarovým slovníkom dizajnéra má súbor objemnú, avšak minimalistickú prítomnosť.