blade xs 3d tlac superrchyle auto dizajn toptrendy

 

Blade nie je len elegantný trblietavý športový automobil. Je to tiež aerodynamická strela. Spomínaná aerodynamika vozidla je zrejmá z jeho nízkeho objemu a podvozku. To však nie je len super auto, ktoré práve zasiahlo trh. Toto elegantné  autíčko poteší každého muža, ktorý miluje športové autá. 

 

Kúsok bol vytvorený divíziou Divergent Microfactories, založenou v Kalifornii. Jedinečnosťou je, že podvozok superrýchleho automobilu Blade bol vyhotovený formou 3d tlače. Spoločnosť prevzala a adaptovala do výrobného procesu technológie z príbuzných odvetví, konkrétne z leteckého a kozmického priemyslu. Aj napriek tomu, že bol prakticky vytlačený, trojrozmerný podvozok pritom váži 45 kg.

 

 

blade xl 3d tlac superrchyle auto dizajn toptrendy

 Foto: Divergent 3D

 

Ak by sme hľadali príčinu, prečo sa výrobcovia z Divergent Microfactories rozhodli pre formu trojrozmernej tlače, dospeli by sme k tomu, že táto technológia ponúka nielen nový, rýchlejší a spoľahlivejší spôsob výroby, ale je okrem iného cenovo dostupnejšia a trvalo udržateľnejšia. V rámci automobilového priemyslu je práve udržateľnosť čoraz viac tým aspektom, ktorý podľa zakladateľa Kevina Czingera prestáva byť prehliadaným. Czinger sa nazdáva, že automobil sa musí prehodnotiť predovšetkým z hľadiska výroby, obzvlášť preto, že sa v súčasnosti vyrába viac ako 6 miliárd áut medziročne. Pokiaľ by teda došlo k neuváženému presiahnutiu výrobných kvót, planéta by bola v krátkom období nenávratne zdevastovaná.

 

 

3dcar toptrendy

 Foto: Divergent 3D

 

Výrobcovia preto navrhli v záujme zníženia nákladov inovatívnu technológiu výroby hliníkového rámu pozostávajúceho z priemyselne upravených uhlíkových vláken. Njedená sa o zanedbateľnú úsporu. Podľa oficiálnych vyjadrení spoločnosti je 3D výrobný proces zodpovedný za zníženie hmotnosti podvozku až o 90% v porovnaní s klasickými vozidlami. Montáž môže byť navyše vykonaná v priebehu niekoľkých minút, čím sa dosiahne ďalšie zníženie emisií, vstupných výrobných nákladov aj množstva spotrebovaného surového materiálu potrebného na produkciu.

 

Blade je vybavený motorom s výkonom 700 kW, ktorý je schopný fungovať  na stlačený zemný plyn. Čo sa týka výkonu, jeho nízka hmotnosť umožňuje vozidlu  akcelerovať na 0-60 m.p.h za 2,2 sekundy. Spoločnosť vyrába len niekoľko modelov, ale dúfa, že čoskoro začne pracovať s ďalšími výrobcami a začne vyrábať oveľa viac podobných kúskov. Automobil bol navrhnutý špeciálne pre to, aby sa znížil environmentálny dopad na životné prostredie, a aby sa čo najviac znížili náklady na pohonné hmoty.