zelenina zo strechy toptrendy sk eko byvanie

 

V Montreále vznikol vôbec prvý takýto koncept. Bratia Ducheminovci, majitelia predajne, sa rozhodli vytvoriť na ploche viac ako 25 000 metrov štvorcových vlastnú farmu. Podarilo sa im to. Dnes na nej pestujú tridsať rozličných plodín a všetky z nich predávajú zákazníkom za cenu, ktorá je rovnaká ako organické produkty iných značiek v ich ponuke,.

 

Listový šalát, paradajky, reďkovky aj bazalka či pažítka. To všetko sa nachádza na tejto farme, ukrytej vysoko nad všetkými okoloidúcimi zákazníkmi, prichádzajúcimi s nákupnými košíkmi do predajne v mestskej štvrti St-Laurent. Ako hovorí Richard Duchemin, tento krok by mal byť inšpiráciou aj pre ďalšie supermarkety. Jeho rozhodnutiu však predchádzala inštalácie vegetatívnej pochôdznej strechy. Nebral to ako prekážku a aj napriek tomu, že jej stav vidia azda len piloti helikoptér, krúžiacich nad mestom, ujal sa zodpovednosti za ňu s bravúrou. 

 

zelenina nakup mestska farma toptrendy sk

 

 

 

Na tejto streche okrem pestovania plodín točia takisto vlastný med a zamestnávajú tu farmárov, ktorí sa denne starajú o to, aby bolo všetko čerstvé a pravidelne zavlažované. "Urobili sme to, pretože to, čo vypestujeme, dokážeme aj predať, vysvetľuje Duchemin. Zelená strecha je však pre prevádzku predajne dôležitá aj kvôli energetickej úspore. A to z hľadiska izolácie. Práve toto riešenie totiž prispelo k tomu, aby mohol supermarket získať certifikát LEED Cold. Súčasťou efektívnych riešení je tiež systém zavlažovania. Ten spočíva v odvádzaní kondenzovanej vody z pohlcovača vlhkosti vnútri obchodných priestorov.

 

 

 

zelenina zo strechy šalát listový ekobyvanie sk toptrendy sk

 

"To, čo vypestujeme, dokážeme aj predať"

- Richard Duchemin

 

 

 

Aby mohli zabrániť rozmnožovaniu neželaného hmyzu, ktorý je nevyhnutnou súčasťou tohto ekosystému, podnikli majitelia v spolupráci s odborníkmi na zelené strechy, opatrenia eliminujúce použitie pesticídov. Tie nahrádzajú repelentné rastliny, odpudzujúce potenciálne parazity svojím pachom a sfarbením. 

 

 

V najnovšom vydaní magazínu EKO bývanie sa dočítate v rámci článku o ekologickej záhrade aj to, ktorými rastlinami je možné odpudiť neželaný hmyz. V predaji už čoskoro