jezisko climax xs latkove zaluzie stavebnictvo byvanie ekobyvanie toptrendy

 

 

S radostným adventom si väčšina z nás spája aj menej obľúbené vianočné upratovanie, a to vrátaneumytia okien a žalúzií. Na čistenie vnútorných žalúzií si vystačíme aj s vysávačom alebo vodou a octom. Vonkajšie žalúzie zase necháme cez zimu skôr odpočívať, ale zároveň dávame pozor, aby k sebe neprimrzli lamely.

 

Na vnútorné žalúzie stačí voda a ocot. Vnútorné hliníkové žalúzie patria k praktickým a vkusným doplnkom okien. Pokiaľ sa o ne dobre staráme, môžu nám slúžiť po celý život. Prach za žalúziami povysávame ručným alebo klasickým vysávačom, ktorý nastavíme na najnižší výkon, aby sme predišli ich zničeniu. Vysávač však nezbaví žalúzie nežiaducej mastnoty, ktorá sa na nich usádza v dôsledku varenia. Na umývanie si pripravíme vlažný mydlový alebo octový roztok a mäkkú tkaninu či hubku.

 

 

 climax vianoce zaluzie zimne upratovanie stavebnictvo byvanie ekobyvanie toptrendy

 

 

 

„Pri umývaní žalúzií nepoužívajte žiadne agresívne čistiace prostriedky, rozpúšťadlá, čistiace piesky a pasty, vyvíjače pary atď., ktoré by mohli štruktúru lamiel nenávratne zničiť,“ radí Filip Šimara, obchodný riaditeľ najväčšieho českého výrobcu tienenia CLIMAX. Pre uľahčenie práce môžeme sklopiť žalúzie do tzv. zatvorenej zatemnenej polohy a zotrieť tak niekoľko lamiel naraz. Nezabudnime utrieť aj ovládací mechanizmus.

 

 

Vonkajšie žalúzie cez zimu kontrolujeme.  Vonkajšie žalúzie nás chránia po celý rok – pred teplom, únikmi tepla, svetlom z ulice aj zvedavými pohľadmi susedov. V zimnom období ohrozuje predokenné žalúzie predovšetkým primrznutie, námraza alebo zasneženie.

 

 

climax zaluzie toptrendy ekobyvanie stavebnictvo byvanie

 

„Pri vonkajších žalúziách cez zimu kontrolujeme, či lamely neprimrzli k sebe, vodiacim lištám alebo parapete. Pokiaľ nájdeme námrazu, je potrebné ju opatrne odstrániť. Prípadnému poškodeniu predídeme aj tým, že cez mrazy necháme žalúzie v rovnakej polohe,“ odporúča Filip Šimara. Keby sa námraza neodstránila, hrozilo by poškodenie jednotlivých lamiel, prípadne celej žalúzie. „CLIMAX ponúka tiež motory s elektronickou ochranou proti primrznutiu žalúzie alebo brániace jej nabehnutiu na prekážku,“ dodáva Filip Šimara.

 

Na látkové rolety účinne, ale jemne

Dekoratívne tienenie, ako sú látkové rolety, plisé a japonské posuvné steny, vie príjemne dotvoriť atmosféru každého domova. Nánosy prachu na látke však môžu mať zlý vplyv nielen na odvíjanie roliet, ale aj na naše zdravie. Látku preto najskôr povysávame ručným alebo klasickým vysávačom nastaveným na nízky výkon, prípadne použijeme mäkkú kefu na šaty.

 

 

jezisko climax latkove zaluzie stavebnictvo byvanie ekobyvanie toptrendy

 

Vybrané látky (označené piktogramom) môžeme vyčistiť tzv. mokrou cestou. Roletku demontujeme a položíme ju na hladký čistý povrch. Kto si na to netrúfa, môže ju čistiť v stiahnutej polohe. Znečistené miesta umyjeme pomocou mäkkej navlhčenej handričky a mydlového roztoku. Po celý čas dávame pozor, aby sme látku nikde neohli. Nakoniec ju vysušíme suchou handrou a zavesíme späť na okno.