10. 6. 2016

Mistrovské dílo zahradní architektury oceněné ASLA Professional Awards of Excellence za rok 2015 v kategorii rezidenčních zahrad chrání vroucí náručí mohutných stromů rodinnou víkendovou rezidenci s výhledem na poklidnou hladinu jezera Cedar Creek.

Image 16 ry cedarcreek 127 300dpi

 

Americký stát Texas je ve světě proslulý díky několika fenoménům. Když zde v roce 1901 náhodně objevili první naleziště ropy, ekonomika státu okamžitě zapomněla na zemědělství a rozběhla se vstříc industrializaci. Přesto, že Texaský čaj, jak zde vzácné tekutině říkají, se postaral o příchod lepších časů, obyvatelé hrdí na své tradice, jak to již v Americe bývá zvykem, nedají na dobytek pasoucí se na travnatých stepích dopustit ani dnes. Takzvaný Longhorn, plemeno s dlouhými rohy, povýšili na symbol města Fort Worth a je také maskotem Texaské univerzity v Austinu, samozřejmě, většina ho nejraději vidí na talíři, upraveného podle jedné z legendárních receptur barbecue. Zde se dostáváme k podstatné informaci, Texas je po Aljašce druhý největší stát USA. Je tak velký, že zde vznikly nejen čtyři různé recepty na barbecue, ale možná zde pozorovat různá vegetační pásma, či lépe řečeno, rostlinné společenství. Nejsou to jen pověstné travnaté pláně s prohánějícími se kovboji. Texas, to jsou i pobřežní bažiny, skalisté pohoří, pouště či borové lesy. Právě v oblasti lesů, u jezera Cedar Creek, na pozemku o rozloze téměř 30 tisíc metrů čtverečních jsme objevili rodinné sídlo s úžasnou atmosférou a výhledem.

Image 02 - ry cedarcreek 117     Image 03 - ry cedarcreek 098      Image 04 - cedar-creek4989

Obrázek nalevo: Na dvoře jsou posezení a ohniště umístěny v chráněném, „ponořeném“ prostoru. Obrázek ve středu: Přírodní kámen, dřevo, beton, korten a sklo. Vstup do domu je paletou všech materiálů, které jsou v projektu použity. Obrázek vpravo: Dům diskrétně ukrývají koruny borovic, které zde domácí pán sám jako malý chlapec vysadil. 

 

Série budov, diskrétně ukrytá pod korunami stromů, vzešla ze společného úsilí designérského týmu a klienta. Tím je rodina, která pozemek u jezera sice vlastní dlouho, ale transformovat ho na víkendové útočiště se rozhodli až nyní. Finální podoba projektu je harmonií mezi stavebními prvky a lokalitou, evokující v návštěvníkovi pocit, jakoby architektura byla součástí tohoto místa již několik let. Návrh řeší celý pozemek od příjezdové cesty až k jezeru a zahrnuje umístění domu, altán, tenisový kurt i velkou garáž. Vše chráněné vysokým baldachýnem, který zde za roky vytvořily větve borovic a dubů. Rezidenci vsunuli architekti do lesíku velmi obezřetně, s minimální nutností jakéhokoliv kácení vzrostlých domácích dřevin a s ohledem na podporu výhledu na jezero. Borovice na pozemku mají estetickou a ekologickou hodnotu, ale také sentimentální význam pro domácího pána, který je zde sám jako malý chlapec vysadil. Přirozené prostředí se odráží i v jednoduché a značně omezené paletě materiálů, zahrnující dřevo, kámen, beton a korten.

 

Image 05 - cedar-creek5242     Image 06 - ry cedarcreek 122

Společné chvíle během víkendů tráví rodina například i hrou petangu. Ta je oblíbená u všech generací.

Na pozemek se z venkovské cesty vchází přes masivní bránu z kortenu. Její těleso opticky odlehčuje perforace ve tvaru čárového kódu, který je do plotny ze zvětralé oceli vyříznutý vodním paprskem. Tento prvek je moderní parafrází zašlých rodinných erbů a manifestem zvláštnosti celé rezidence. Příjezdovou cestu vedoucí od brány k domu provází 105 metrů dlouhá zeď ze štípaného kamene, který vystupuje ze země a vytváří něco jako osu celé krajinářské úpravy, pomyslnou páteř projektu. S blížícím se propustným štěrkovým parkovištěm se zdá, jakoby zeď rostla, ale ve skutečnosti směrem k domu a jezeru klesá úroveň terénu. Tato kamenná stěna je na strategických místech přerušena. Otvory umožňují vzrostlým stromům vnést do prostoru vertikální rozměr a také vytvářejí překvapivé výhledy směřující na dům i do krajiny. Linearitu vstupu ještě posiluje jilmová alej, která je také bariérou pro otevřené prostory za ní. 

 

„Minimalismus dokonalý v každém detailu. Projekt nezahrnuje nic, co by tu nemuselo být.“ - porota ASLA Awards

 

Studio Hocker Design Group, v čele s Davidem L. Hockerem, v tomto projektu, jako i v ostatních svých pracích, odpovídá na unikátní designérské výzvy zodpovědnými a inovativními řešeními. V samém jádru činnosti firmy lze nalézt touhu vytvořit krajinu fungující jako spojení mezi architekturou a místem, na kterém se nachází. Ta byla i u zrodu projektu Cedar Creek a lze říci, že designéři svou misi splnili.

Název projektu: Cedar Creek
Krajinný architekt: Hocker Design Group/David Hocker, Biff Sturgess, Shane Friese
Lokace: Trinidad, Texas,
USA 
ocenění: ASLA 2015 Professional Award of Excellence/Residential Design Category