flera zahrada 5Záhrady už nie sú len okrasnými priestormi okolo domu, ale stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou nášho životného štýlu. Záhradné trendy sa neustále menia, a práve teraz, na začiatku roku 2024, sa zameriavajú na nový spôsob trávenia času vonku a na ochranu životného prostredia.

Záhrada - priestor na život a zážitky 

Trendy pre rok 2024 nás povzbudzujú, aby sme sa starali o naše záhrady s ohľadom na prírodu, rozmanitosť a spoluprácu, a aby sme si v nich užívali plnohodnotný životný štýl. Záhrady majú byť miestom, kde nájdeme pokoj, inšpiráciu a radosť, a kde budeme vytvárať krásu, ktorú budeme môcť zdieľať so svetom.

Aké sú teda trendy v starostlivosti a budovaní záhradky pre rok 2024?

 

flera zahrada 4

Foto: Ateliér Flera

Záhrada ohľaduplná

Ohľaduplný prístup k záhrade má tri aspekty: starostlivosť o pôdu, starostlivosť o vodu a samostatnou skupinou sú lokálne rastliny. Odborník na záhradnú architektúru Ferdinand Leffler hovorí o tom, že voda je základom krásnej záhrady. Dažďová voda by nikdy nemala odtekať rovno do kanalizácie. Vodu by sme na svojom pozemku mali zadržiavať celoročne v sudoch alebo podzemných akumulačných nádržiach a postupne ju distribuovať po pozemku. 

Ďalšou veľkou témou v ohľaduplnom prístupe k záhrade sú správne vybrané rastliny pre konkrétne stanovište. Aj v súvislosti s trendom globálneho otepľovania je dobré prírode uľaviť a sadiť vhodné druhy veľkých stromov v mestách, v záhradách i vo voľnej krajine a k nim vysádzať husté trvalkové záhony z lokálnych rastlín. Zo záhrady by tiež nemal odísť ani gram organického materiálu. Mulčovanie lístia, využitie podrvených vetvičiek z kríkov, kompostovanie  a minimum chémie alebo len jej nevyhnutná dávka by mali byť samozrejmosťou. 

 

flera zahrada 3

Foto: Ateliér Flera

Je to práve dobre premyslený koncept celej záhrady, ktorý bude od začiatku tou najlepšou smerovkou na vašej ceste v ohľaduplnom prístupe, realizácii a údržbe záhrady.

 

Záhrada plná života

Majitelia už o svojich záhradách neuvažujú ako o pozemku vymedzenom plotom. Pochopili, že na jednej strane sa môžu dômyselne odcloniť od nežiaducich pohľadov a na druhej strane si naopak záhradu otvoriť do voľnej krajiny, opticky ju rozšíriť a užívať si pohľad do diaľky. Záhrada bez trávnikov nie je dogma, ale jednou z alternatív. O trávniku sa už uvažuje ako o vonkajšom koberci na váľanie sa a hry. Stále platí, že do záhrady nepatria žiadne náhražky materiálov, podporujeme prirodzenosť a život v záhrade, ako jednoduché domčeky na hry pre deti alebo exteriérové sauny na celoročné využívanie.  

Premyslený koncept a primeranosť

Slovo "premyslený" je kľúčovým slovom v dizajne záhrad pre rok 2024. Každá záhrada by mala mať premyslený koncept, ktorý zohľadňuje nielen estetiku, ale aj funkčnosť a udržateľnosť. Dôkladné plánovanie a rozmyslený prístup k výberu rastlín a materiálov môžu vytvoriť záhradu, ktorá bude ohľaduplná voči životnému prostrediu a prinesie radosť jej majiteľom.

 

flera zahrada 2 flera zahrada 1

Foto: Ateliér Flera

Trend primeranosti je veľmi dôležitý, žiadne zbytočnosti a myšlienka mať v záhrade všetko a ešte niečo naviac už nie je trendom. Súčasťou tejto filozofie je aj skutočnosť poznať, na čo v starostlivosti o záhradu stačíme. Záhrada musí svojich majiteľov tešiť, a nie stresovať. 

Skleníky stredobodom pozornosti

Jedným z najzaujímavejších a stále populárnejších trendov je integrácia skleníkov do záhrad. Skleníky sa stávajú viac než len miestom na pestovanie rastlín. Záujem o skleníky stúpa spolu so záujmom ľudí o zdravý životný štýl a potrebou uniknúť z hektického tempa súčasného života. Skleníky sú dnes vyrobené z rôznych materiálov a stali sa takmer bezúdržbovými. Taktiež sa dobre hodia do záhrady a môžu byť využité aj ako ateliér alebo miesto na posedenie s priateľmi.

 

flera zahrada 6

Foto: Ateliér Flera

Ideálna záhrada je pre radosť. Je miestom, ktoré vám ponúkne vám priestor a čas, aby ste chvíľu vôbec nič nemuseli.