Ako udržiavať nábytok na nekrytej teraseDopriali ste si drahší záhradný nábytok, no bojíte sa, že sa vám na terase pod holým nebom rýchlo zničí? Existuje veľa možností, ako nábytok ochrániť. Čím lepšia starostlivosť, tým dlhšie bude vyzerať a slúžiť ako nový.

 

Čistota pol života

Poctivo sa staráme o naše spotrebiče, aby sme nemuseli každú chvíľu zháňať nové. Ak si kúpime kvalitné kožené topánky, tiež ich pravidelne umývame, no okrem toho ich aj ošetrujeme špeciálnymi prostriedkami, aby si zachovali pôvodné vlastnosti.

A čo náš záhradný nábytok? Keď si zaobstaráme sedenie na terasu, ktorá nie je chránená strechou, je namieste sa báť o jeho životnosť. Slnečné žiarenie, dažde, sneh, krupobitie, nánosy prachu ho môžu v priebehu pár mesiacov poškodiť do takej miery, že nebude vôbec lákavé si sadnúť a vychutnávať si okolitú zeleň.

Vytvorte si zvyk čistiť záhradný nábytok aspoň raz za 2 týždne. Keď sa špina do materiálu zahryzne, pôjde dole ťažšie.Ako_udržiavať_nábytok_na_nekrytej_terase.jpg

Rôzne materiály, rôzna starostlivosť

Sedenie na terasu zahŕňa stoly, stoličky, kreslá, lavice alebo sedačky z rôznych materiálov. Plast sa udržiava najjednoduchšie. Stačí vám bežný saponát alebo prostriedok na plast a voda.

Drevený nábytok je pri kontakte s vodou náchylnejší na poškodenie, preto je dobré handričku dobre vyžmýkať.

Je vhodné ho z času na čas prebrúsiť a dopriať mu ochranný náter. Staráme sa nielen o jeho drevené časti, ale aj o tie kovové.
Ako_udržiavať_nábytok_na_nekrytej_terase.jpg
Oveľa jednoduchšie sa udržiava nábytok z umelého ratanu a na rozdiel od obyčajného platu vyzerá krásne. Stačí ho z času na čas pretrieť vlhkou handrou alebo vystriekať vodou z hadice.

Nepotrebuje inú špeciálnu starostlivosť. Je farebne i tvarovo stály, nezľakne sa silného slnka ani vody, no napriek tomu je dobré predchádzať jeho zničeniu všetkými dostupnými spôsobmi.

Rôzne materiály rôzna starostlivosť

Schovajte ho

Od jari do jesene si užívate závesné hojdacie kreslo na terase, no príde obdobie, keď sa vám vonku vysedávať nebude chcieť. Ak vaša terasa nie je zastrešená, bolo by na škodu nechať vaše obľúbené záhradné kreslo či hojdačku napospas osudu.

V zime na nich nebude sedieť nikto, možno iba susedove mačky. Exteriérový nábytok sa odporúča zazimovať do pivnice alebo do garáže, kde  bezpečne prečká do ďalšej sezóny.

Nemáte ho kam dať? Našťastie existujú ochranné plachty na nábytok. Ľahko zakryjete záhradné kreslo, stôl aj sedačku, a to nielen, keď chcete nábytok zazimovať, ale zakaždým, keď ho nevyužívate.

Ak ste si terasu spravili pod holým nebom alebo pod pergolou obrastenou zeleňou, naučte sa ho na noc prikrývať ochrannými plachtami. Sú dostatočne priedušné, aby nábytok dýchal a nechytil plesne, ale zároveň odolajú nečistotám, vode i slnečnému žiareniu. Takto svoje sedenie na terasu poctivo ochránite.