Aj moderná záhrada môže na prvý pohľad pôsobiť ako zarastené džungľa. Aj malá záhrada môže mať široké využitie. Aj mestská záhrada môže byť založená na princípoch trvalej udržateľnosti. O tom všetkom vás presvedčí projekt rekonštrukcie úzkej záhrady domu radovej zástavby zo San Francisca.

Lokalita a mierka

Rekonštrukcia záhrady nadväzuje na prestavbu rodinného domu v typicky americkom štýle „shingle", blízko mestského, husto zalesneného parku. Rozsiahle stavebné práce poskytli príležitosť úplne záhradu pretvoriť a prepojiť dom s parkom za ním. Limitujúcim faktorom a zároveň výzvou bola pre architekta šírka pozemku. Len 7,5 metra.

196_06

Pôvodný stav

V záhrade bol pôvodne len malý trávnik a viacero zaujímavých rastlín, ktoré odrážali majiteľov cit pre záhradničenie. Rastliny však boli prerastené, a preto mala rodina málo možností na využitie tohto vonkajšieho priestoru. Deti sa nemali kde hrať a záhrade chýbala jednotná vizuálna štruktúru. Avšak, záhrada mala dobrú slnečnú expozíciu, smeruje totiž z východu na západ. Vysoký eukalyptus a cyprus v parku Presidio, ktorý so záhradou susedí, fungujú v tejto veternej a hmlistej časti mesta ako dobrý vetrolam. Pôda bola dosť piesočnatá, ale mala výbornú drenážnu schopnosť.

196_14

196_15

Tri hlavné ciele rekonštrukcie

Po prvé, záhrada mala svojim štýlom zodpovedať a dopĺňať interiér domu a zároveň si udržať svieži charakter. Hustá výsadba je zložená z rozmanitých rastlín, ale ich farebnosť je obmedzená na bielu a zelenú. Táto paleta zdôrazňuje textúry a tvary a pestré farby neodvádzajú pozornosť od celkovej koncepcie a usporiadania záhrady.

Ďalším cieľom bolo rozšíriť priestor a výhľady. To dosiahol architekt navrhnutím terasy na úrovni prízemia domu, ktorá zostupuje na plochu vydláždenú bridlicovou dlažbou. Táto sa smerom dozadu rozširuje, čím vznikol v malej obdĺžnikovej záhrade optický klam, perspektíva, ktorá vedie oko pozorovateľa až do parku v pozadí.

Kľúčovým cieľom rekonštrukcie bolo poskytnúť obyvateľom záhradu so širokými možnosťami využitia. To sa architektovi podarilo navrhnutím spevnenej plochy na hry, vytvorením štúdia na maľovanie a naplánovaním záhonov, kde môžu majitelia, ktorí sú vášnivými záhradníkmi, pestovať svoje obľúbené rastliny.

„Nádherný príklad potenciálu veľmi kompaktnej mestskej záhrady. Ukážka toho, ako môže dodať domu neuveriteľný rozmer, krásu, život a spojenie s prírodou. Projekt vykazuje veľmi praktické uplatnenie trvalo udržateľných postupov a rozmanitou výsadbou dosiahol architekt prírodnú estetiku v jednoduchej, modernej forme."
Porota Professional Awards 2010

196_07

196_04

Pohľad zo spálne poukazuje na rovnováhu medzi vydláždenou plochou a husto vysadenými záhonmi, v ktorých dominujú japonské javory.

196_05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vplyv na životné prostredie

Dôležitou súčasťou konceptu bolo opätovné použitie rôznych vecí a využitie miestnych a recyklovaných materiálov. Pôvodnému záhradnému prístrešku dal architekt pevné steny obrastené brečtanom a premenil ho tak na neprehliadnuteľný ateliér. Výsledná zelená kocka je oporným a atraktívnym bodom výhľadov z domu. Iným príkladom opätovného použitia sú staré kamenné obrubníky, z ktorých vyrobili lavičky a schody. V záhrade nájdete farebné keramické nádoby na kvety od vybraných miestnych remeselníkov a záhradné stoličky vyrobené z recyklovaných sudov na ropu, čo možno pripísať snahe eliminovať sekundárne znečisťovanie ovzdušia, ktoré býva spôsobené výrobou a dopravou materiálu.

"V záhrade sa využíva výhradne iba dažďová voda a v rámci možností boli použité predovšetkým miestne a recyklované materiály."

196_08

Minimalizovanie spotreby vody na zavlažovanie bolo ďalšou dôležitou súčasťou programu. Našťastie sú v San Franciscu chladné letá, takže odparovanie nie je výrazné. V lete sa rastlinám darí pri využívaní prerušovanej kvapkovej závlahy v kombinácii s pravidelnými dávkami organického kompostu. Počas daždivých zím nie je potrebné žiadne zavlažovanie.

196_siteplan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo sa týka limitujúcich faktorov, okrem úzkeho pozemku k nim patrila aj túžba majiteľov po zachovaní pôvodných rastlín. Všetky úpravy boli tomu prispôsobené. Záhradu tiež pravidelne navštevujú vtáky zo susedného parku, ktorým vyhovuje hustota a rozmanitosť týchto výsadieb. Kolibríky, pinky a penice sú pravidelnými hosťami záhrady.


"Vďaka majiteľovým rozsiahlym znalostiam a záujmu o rastliny bol výber a celkové usporiadanie jednoznačne uspokojujúcim zážitkom pre celý tím."

196_10 196_12 196_13 196_11

 

Parkside Garden


Lokalita: San Francisco, USA
Architektúra: Scott Lewis Landscape Architecture
Ocenenia: Honor Award, ASLA/National
Merit Award ASLA/severná Kalifornia

Text: Jana Zajasenská
Foto: John Sutton Photography