priprava zahrady na jar po zime trendy 2020 jar2020 byvanie8PEREX

 

Nie len pre záhradkárov je jar jedným z najnáročnejších ročných období roka. V záhradkách a v okolí našich domovov je potrebné urobiť veľké množstvo práce po zime, aby mohla v lete prísť zaslúžená úroda.

 

Skoro na jar vyžaduje záhrada viac pozornosti. Marec je mesiac, kedy začína každá záhrada ožívať. Na trhoch je už možnosť kúpiť prvé jarné cibuľoviny a farebné trvalky. Obdobie, kedy je čas už aj na vysádzanie rôznych druhov trvaliek, ruží a drevín. Máte možnosť uvažovať o vytvorení nových záhonov, novej výsadby kvetov do kvetináčov a nádob, dokonca si môžete zrealizovať vlastné nové jazierko alebo skalku v záhrade. Okolie domu treba pripraviť na prichádzajúce teplé dni, a to postupne už teraz.

 

priprava zahrady na jar po zime trendy 2020 jar2020 byvanie6

 

Kvety
Ak patríte k ľuďom, ktorí by chceli mať leto hneď v marci, môžete sa pustiť do vysádzania farebných dvojročných rastlín. Za priaznivého počasia začnite s výsadbou trvaliek. Vhodnou voľbou sú napríklad také sirôtky, ktoré vám zaplavia vašu záhradu, či balkón farbami a rozmanitosťou jari. Sirôtkam sa dobre darí ako aj v záhonoch, tak isto aj v kvetináčoch a nájdete ich v rôznych farebných prevedeniach a v rôznej veľkosti. Druhou možnosťou na skoré vysádzanie kvetov v záhrade môže byť kombinácia s nezábudkami, sedmokráskami alebo kvety cheirantov. Kvety je možné nakombinovať farebne alebo tón v tóne, kedy vaša záhrada bude pôsobiť luxusne. Pri týchto jarných kvetoch je dôležitá pravidelná závlaha a odstraňovanie odumretých častí rastlín zo záhonov či nádob. Nezabudnite odstraňovať aj odkvitnuté kvety cibuľovín. Zabránite tvorbe semien, ktoré zbytočne odoberajú živiny.

 

priprava zahrady na jar po zime trendy 2020 jar2020 byvanie

 

Skalka
Zo všetkého najskôr sa pritom treba sústrediť na skalku, pretože sa pomaly začne zapĺňať kvitnúcimi rastlinami. Nevyhnutné bude odstrániť zimný kryt, napadané lístie a odumreté rastliny, prípadne dosypať substrát, alebo upevniť kamene. Dajte pritom pozor, aby ste nepoškodili cibuľoviny a skalničky, ktoré už majú vytvorené kvetné puky. Skoro na jar môžete do skalky vysádzať aj nové rastliny.

 

Skleník
Priesady, ktoré máte pripravené na výsadbu do skleníka potrebujú pred samotným vysadením postupné otužovanie, aby si privykli na drsnejšie a chladnejšie podmienky po zime v skleníku. Asi týždeň alebo dva pred výsadbou na hriadku v skleníku pravidelne vetrajte a rastliny si tak rýchlejšie privyknú. Dajte si pozor, s prichádzajúcimi teplými dňami stúpa aj teplota v skleníku, preto je potrebné prispôsobiť zavlažovanie rastlín. Otužovanie prospeje aj izbovkám, ktoré budete letniť, a rovnako aj balkónovým trvalkám.

 

priprava zahrady na jar po zime trendy 2020 jar2020 byvanie9

 


Burina
Nie len zelenina a kvety sa pomaly prebúdzajú po zime. Po zime sa prebúdzajú aj trávy a buriny, ktoré využijú každý voľný priestor a rýchlo zarastie nejedna hriadka či záhon, preto je dôležité pustiť sa do boja s ňou hneď na jar. Pozornosť venujte najmä trvácim druhom, ako je nátržník husí alebo pichliač roľný. Neskôr jej ničenie nebude také namáhavé.

 

priprava zahrady na jar po zime trendy 2020 jar2020 byvanie8

 


Hnojivá
Pre rast rastlín je dôležitý dusík. Jar je obdobie, keď ho potrebujú najviac. V obchode si môžete vybrať zo širokého sortimentu rôznych druhov hnojív na určitý druh alebo skupinu rastlín. Množstvo použitého hnojiva bude závisieť aj od toho, či ste na jeseň aplikovali organické hnojivá a v akom množstve. Nezabúdajte, že nielen nedostatok, ale aj nadbytok minerálnych látok v pôde môže byť škodlivý.

 

priprava zahrady na jar po zime trendy 2020 jar2020 byvanie5

 


Rady na záver

 

  • Letničky, trvalky, ale aj všetky ostatné rastliny, ktoré vysadíte, dobre zavlažujte. Platí to nielen tesne po výsadbe, ale aj nasledujúcich niekoľkých týždňoch. Pokiaľ budete polievať len krátko, najväčšie množstvo koreňov sa vytvorí len plytko pod povrchom pôdy a rastlinky nebudú počas leta odolné voči suchu.

 

  • Naopak, zálievka, ktorá prenikne aj do hlbších vrstiev pôdy, zabezpečí, že korene sa vytvoria práve tu a zlepší schopnosť rastlín odolávať stresu spôsobenému suchom.

 

  • K pučiacim jarným cibuľovinám prisypte hnojivo.

 

  • Začnite s výsevom letničiek. Ale pozor, niektoré treba vysiať do pareniska, iné do debničiek a ďalšie priamo do voľnej pôdy.

 

  • Ostrihajte a odstraňujte všetky suché, choré a poškodené výhony.

 

  • Vysaďte ovocné stromy, najmä marhule, broskyne a orechy. V tomto období môžete vysadiť aj maliny.

 

Text: Petra Laclavíková

 

Prečítajte si tiež: 

Ako sa zbaviť plesne v kúpeľni a ako predchádzať jej vzniku

plesne 2 odstranenie cistota kupelne prostriedky kópiaJJ