drevena terasa

Máte záhradu a ešte nemáte terasu? Chyba! Len si predstavte všetky tie grilovačky, posedenia s priateľmi, nedeľné obedy, či len obyčajné vychutnávanie si chvíľky pre seba na čerstvom vzduchu. Ak vás doposiaľ od terasy odrádzal rozpočet, máme pre vás dobrú správu. Drevenú terasu si totiž zvládne postaviť azda každý. Stačí mať len správny materiál, náradie a elán do práce! Pustime sa spolu do toho.

 

drevena terasa

 

Skôr ako začnete, zaobstarajte si všetok potrebný materiál

1.) Drevo ako podklad (drevené trámy 10x10 cm)

2.) Drevené dosky hrúbky aspoň 3 cm, aby boli dostatočne pevné a mali optimálnu nosnosť

3.) Skrutky z nehrdzavejúcej ocele

4.) Betónové bloky/nosníky

 

Zoznam nástrojov, ktoré budete potrebovať:

1.) Stolová píla

2.) Vodováha

3.) Akumulátorová vŕtačka

4.) Lopata

 

Ako začať

Najskôr musíte vedieť, aká veľká má byť vaša budúca terasa. Následne sa môžete pustiť do stavby rámu terasy, ak už máte pozemok vyrovnaný. Terasu musíte postaviť do jemného sklonu – aby v prípade dažďa voda odtekala z terasy rovno von. Sklon si viete ideálne nastaviť aj vďaka vodováhe a mal by mať 1,5 až 2 %. Naskladajte do zeme do plytkých otvorov betónové bloky tak, aby polovica betónových blokov stále vytŕčala zo zeme, a na ne zas drevené trámy. Nezabudnite ich poriadne pripevniť. Ak na záhrade nemáte pevnú zem, môžete betónové bloky zaliať betónom.

 

drevena terasa 2

 

Montáž

Uistite sa, že drevené dosky, ktoré ste kúpili, sú dostatočne opracované a netrčia z nich žiadne triesky a že je zároveň drevo ošetrené voči vonkajším vplyvom počasia. Ak to bude nutné, skráťte dosky na požadovanú veľkosť, no spílené okraje nezabudnite opilníkovať a ošetriť, aby z nich netrčali triesky a aby drevo v tejto časti nezačalo pracovať. Dosky upevnite skrutkami – na každej doske aspoň piatimi, čím predídete ohnutiu dreva. Bočné strany terasy prekryte drevenými doskami tak, aby sa s nimi dalo ľahko manipulovať. Pri týchto typoch terás je častým problémom usádzanie sa hlodavcov či včelích hniezd. Preto zem pod doskami terasy pravidelne kontrolujte.

Takto jednoduchá terasa nie je nesmierne nenáročná na údržbu. Je síce pravdou, že v porovnaní s terasou s betónovým základom je o niečo menej kvalitná, no zaručene splní svoj účel.