hnojiva 1Záhradkárčenie patrí k tradičným záľubám, vďaka ktorým domácnosť priam prekvitá. Tí, čo pestujú, určite dajú za pravdu, že vlastnú úrodu sprevádza úplne iná vôňa a chuť. Navyše na svoje záhrady sme hrdí, aj keď sezóna neprináša presne to, čo by sme očakávali. Veľa závisí od prírodných podmienok, no mnohé faktory vplývajúce na kvetenstvo či zdravie plodín dokážeme regulovať.

Nové trendy zmodernizovali aj tradičné hnojivá

Za predpokladu, že patríte k tradičným záhradkárom, určite žiadnu sezónu nevynecháte základnú pôdnu výživu - konkrétne môže ísť o NPK hnojivá za účelom skvalitnenia pôdnych podmienok pred sejbou alebo sadením. Toto hnojenie podporuje vyššiu účinnosť na menej kyslých a neutrálnych pôdach. Aj pri tomto základnom hnojive vieme aplikovať nové trendy.

Ide o riadené uvoľňovanie živín, dlhodobo pôsobiace pomocou stimulátorov a podporných látok. Výhodou tohto inteligentného mechanizmu je dostatočné zásobovanie živinami, v niektorých prípadoch až na celú sezónu, pričom nevzniká riziko prehnojenia. Viete, že inteligentné základné hnojenie je dostupné aj pre celú záhradu? V prípade NPK hnojiva mu prislúcha pomer spomínaných živín 18:6:12 aj s obsahom mikroprvkov pre nasýtenie pôdy.

Čo predstavuje inteligentná ochrana proti škodcom?

Pri škodcoch ide často o boj na dlhé trate, resp. niekedy až na celú sezónu. Ak ste doteraz nad týmto problémom len bezbranne zalamovali rukami, nezúfajte.. Aj tu totiž majú svoje uplatnenie nové mechanizmy, ktoré predstavujú účinné insekticídy takmer proti všetkým cicavým, žravým, lezúcim aj lietajúcim škodcom. Inteligentná ochrana pôsobí systémovo aj kontaktne.

Pôsobenie je rýchle a efektívne - insekticídny výsledok je viditeľný už 24 hodín po aplikácii. Pred ďalším napadnutím vytvára dostatočnú bariéru, a tak sú mnohé okrasné rastliny aj zelenina chránené na štyri až šesť týždňov.

Pozor, ochrana proti škodcom predstavuje skutočne široký záber a niekedy je náročné rozlíšiť, či ide o napadnutie škodcom alebo chorobami. Aj na to inteligentné mechanizmy reagujú. Sú to prípravky v progresívnej forme, napr. s dráždivými látkami na nervový systém, čo sa prejavuje zvýšeným záujmom o kontakt s účinnou látkou na plodine.

 

hnojiva 1Zdroj foto: Patrick Daxenbichler / Shutterstock.com

Čo v prípade špecifických nárokov plodín?

V inteligentnom hnojení a ochrane pred škodcami a chorobami v podstate neexistujú špecifické nároky. Všetky majú svoje riešenie, či už pestujete nové exotické alebo bežné plodiny. Aj tak dokážeme nájsť „menšiu anomáliu“ a aplikovať ju v moderných mechanizmoch vysádzania a udržiavania. Predstavujeme známu koreňovú zeleninu - obľúbený zeler s vyššími nárokmi na zálievku aj na živiny. Darí sa mu na vlhkej, nie na premočenej pôde s regulovaným základným hnojením (dusíkom) a počas sezóny s viaczložkovým prihnojením. Za iných okolností zeler, ale aj iné náročné plodiny, trpia úhynom zelených častí.

Zdroj úvodnej foto: encierro / Shutterstock.com