2

Predstavte si hnojivá ako výživové doplnky, nahrádzajúce stratené živiny v pôde, ktoré vaše rastliny neodmysliteľne potrebujú pre zdravý rast. Kedy je ten správny čas na hnojenie, aké hnojivá používať a ako ich aplikovať?

2

Zdroj obrázka: VH-studio / Shutterstock.com

 

Ideálny čas na hnojenie

Aby ste poskytli svojim rastlinám dobrý štart, platí všeobecné pravidlo, ktoré hovorí o tom, že prihnojovať by ste mali na jar, teda pred začatím jarného vegetačného obdobia. Výživové potreby jednotlivých rastlín sa však líšia, preto je dôležité prispôsobovať sa ich konkrétnym požiadavkám. Rozdielne sú aj potreby prihnojovania počas roka.

Pri viacročných rastlinách, ako sú čučoriedky alebo jahody, závisí načasovanie od ich rastového cyklu. Pri plodinách s dlhou sezónou, ako je kukurica či tekvica, bude potrebné aplikovať hnojivo aj neskôr počas leta. Uvedomte si, že rastliny potrebujú najviac pomoci vtedy, keď najviac rastú.

Ak si nie ste istí pomerom živín, ktoré pre danú rastlinu v jednotlivých fázach jej rastového cyklu potrebné, siahnite po účinných NPK hnojivách s optimálnym pomerom dusíka, fosforu a draslíka.

 

Forma hnojív a metódy aplikácie

Rastliny prijímajú živiny viacerými spôsobmi - skrz koreňový systém alebo ich absorbujú cez listy. Vzhľadom na to, existujú aj 3 formy hnojív, a to granulované, vodorozpustné a prírodné.

 

1

Zdroj obrázka: encierro / Shutterstock.com

 

 

Granulované hnojivo

Vyznačuje sa jednoduchým dávkovaním a aplikáciou do pôdy, v okolí spodnej časti rastliny. Nevýhodou je, že na to, aby sa živiny uvoľnili do pôdy, je potrebná vlhkosť. Ak bude pôda suchá, granulované hnojivo môže poškodiť, resp. spáliť korene.

Aplikácia: Hnojivo rozsypte rukou po celej ploche a zapracujte ho do pôdy pomocou rýľovacej vidlice alebo kultivátoru. Vďaka tejto technike sa dostanú živiny na najlepšiu úroveň, odkiaľ ich bude môcť rastlina absorbovať. Účinok aktivujete až po zaliatí vodou.

 

Vodorozpustné hnojivá

Pomocou riedenia je možné prispôsobovať silu týchto hnojív. Či už hnojíte veľkú záhradu alebo len drobnú rastlinku v kvetináči, vďaka výbornej rozpustnosti budú mať rastliny okamžitý prístup k živinám.

Aplikácia: Na malé plochy vám budú stačiť aj ručné postrekovače alebo krhla, na väčšie použite postrekovač (nadstavec) na konci hadice. Neaplikujte tekuté hnojivá hneď po výsadbe rastlín, pretože by mohlo dôjsť k ich poškodeniu. Na postrek si vyberte suchý deň, ideálne skoro ráno alebo podvečer. Je potrebná opakovaná aplikácia.

 

Prírodné hnojivá

Prírodné hnojivá vo forme kompostu alebo hnoja postupne uvoľňujú organický materiál do pôdy, čo znamená, že ho nemusíte aplikovať tak často. Okrem toho sú šetrné k rastlinám aj k pôde a zlepšujú jej štruktúru.

Aplikácia: Nevýhodou týchto hnojív je o niečo náročnejšia aplikácia, hlavne ak sa pokúšate pokryť veľkú plochu. Ťahať za sebou fúrik plný hnoja dá zabrať. Ich účinok je však dlhodobejší a ďalšia vrstva bude potrebná až o niekoľko rokov.

 

3

Zdroj obrázka: Sever180 / Shutterstock.com

 

Pozor na buriny

Na živinách, ktoré ste pridali do pôdy pomocou hnojív sa budú chcieť priživiť aj buriny, ktoré reagujú na hnojenie rýchlym rastom fytomasy. Najväčšie škody spôsobujú tým, že odčerpávajú dvakrát toľko živín ako plodiny, ktoré pestujete. Problém nastáva aj pri hnojení organickým hnojivom, ktorým poľnohospodári v záujme trvalo udržateľného a ekologického prístupu nahrádzajú NPK hnojivá. Prírodné hnojivo sa rozkladá pomaly a “šikovné” buriny sa dokážu dostať k živinám rýchlejšie.

V boji proti burinám a nežiadúcim inváznym rastlinám vám môžu pomôcť efektívne herbicídy. Pred ich aplikáciou si však podrobne preštudujte návod a informácie na obale. Nesprávna aplikácia môže mať účinok nielen na burinu, ale aj na samotnú pôdu a vaše zdravie.