Svetlom zaliaty priestor s výhľadom na prístav austrálskeho hlavného mesta a umelecký backround klientky umožnili architektovi vytvoriť vzdušný interiér s využitím jemných pastelových odtieňov a remeselne prepracovaných detailov. Veľkorysý apartmán, pripomínajúci súkromnú galériu, sa tak sám premenil na umelecké dielo.

o 86ed83293fed9a2d 0Obývací priestor funkčne predeľuje kuchynský ostrovček doplnený barovými stoličkami Osso, ktoré pre taliansku značku Mattiazzi navrhli bratia Bouroullecovci


Autorom interiéru bytu na predmestí Sydney, známom ako Woolloomooloo Bay, je Jonathan Richards z ateliéru SJB, ktorý združuje množstvo profesionálov nielen z oblasti interiérového dizajnu, ale aj architektúry a urbanizmu. Jonathan je jedným z lídrov tejto skupiny. Počas dvadsiatich rokov naberal skúsenosti prácou v rôznych sektoroch. Okrem hotelierstva a retailu to boli samozrejme aj rezidenčné projekty. Mnohé z nich boli ocenené, pričom sám Jonathan sa pravidelne ocitá na stoličke porotcu, hodnotiaceho dizajn a architektúru svojich kolegov z brandže. Kariéru odštartovala scénografická práca v divadle a na rôznych expozíciách. Tu získal veľmi kultivovaný štýl a naučil sa tiež dômyselným pôdorysným riešeniam. Pre jeho dnešné projekty je rovnako typická elegancia vychádzajúca zo spojenia dizajnérovej vášne pre výtvarné umenie a architektúru. Práve z nej pramení aj starostlivý prístup k výberu materiálov, textúr a k práci so svetlom. Inak to nie je ani v našom projekte nad mestským prístavom.

SJB Interiors Woolloomooloo Bay Apartment SR 05S presklenou fasádou, ktorá prepája hlavný obytný priestor s terasou, susedí jedálenský stôl. Príjemný kontrast sem vnášajú ikonické stoličky Spoleto od značky Knoll v krémovej koži.

Nič nie je nemožné
Masívna podlaha z bieleného dreva v kombinácii s jemnými pistáciovými a sivými odtieňmi vytvárajú príjemné až upokojujúce prostredie. Klientka, ktorá si apartmán kúpila krátko po tom, ako prišla o manžela, sa zamilovala práve do pokoja vyžarujúceho z jeho priestorov a rovnako do výhľadu smerujúceho na Sydney Harbour. Výnimočná lokácia a veľkorysá plocha 250 m2 znamenali pre dizajnéra obrovský potenciál. Pozdvihnutie funkcie bytu ako rozhľadne a úprava nudnej a segregovanej pôvodnej dispozície boli prvoradé. „Existujúce rozvody inžinierskych sietí a situovanie odpadu síce obmedzili výsledný dizajn, ale vďaka zdvihnutiu kúpeľne sme nakoniec boli schopní zmeniť dispozíciu hlavnej spálne s príslušenstvom a nechali tak do nej lepšie prenikať prirodzené svetlo,“ opisuje Jonathan Richards spôsob, akým sa vysporiadali s jednou z hlavných prekážok.

SJB Interiors Woolloomooloo Bay Apartment SR 120Interiér je charakteristický výberom pastelových farieb, inšpiruje sa majiteľkinými umeleckými dielami.

 

Pokračovanie článku nabudúce.

text Jana Zajasenská
foto Sharrin Rees