tapeta Vzorované tapety sa v posledných rokoch stávajú veľkým trendomChcete si aj vy zariadiť svoje bývanie na základe najnovších trendov, no zároveň vám záleží na tom, aby ste sa v ňom cítili jednoducho skvele a ako doma? Potom by ste sa mali pohrať s farbami a vzormi. Poradíme vám, na ktoré základné pravidlá dbať a ktoré detaily nepodceňovať.

Farby a vzory vplývajú na psychiku človeka viac, ako si možno myslíte. Dokážu ovplyvňovať kvalitu spánku, celkovú energiu a náladu. Práve preto sa voľbu dominantných a sekundárnych farieb neoplatí podceňovať. A to isté platí aj o vzoroch. Ich správnym zladením viete premeniť svoje bývanie doslova na nepoznanie. My máme pre vás niekoľko osvedčených tipov, ako na to.

3 farby sú optimálne

Skúsení interiéroví dizajnéri sa držia pravidla, že v každej miestnosti by sa mali nachádzať 3 hlavné farby. Jedna je farba stien, druhá je farba podlahy a väčších kusov nábytku a tretia je farba doplnkov. Ak budete mať v miestnosti viac odtieňov, hrozí, že bude pôsobiť chaotickým a neusporiadaným dojmom. Naopak, príliš málo farieb vyvoláva pocity chladu a sterilnosti.

 

Blue knot pillow on wooden bed in modern bedroom interior with patterned armchair. Real photo

 

Čo sa týka farby stien, moderným trendom sú tapety. Ich široký výber nájdete napríklad v e-shope nostre.sk. Vďaka tapetám viete nielenže rýchlo a jednoducho zmeniť farbu stien, ale naviac ich môžete obohatiť aj o jedinečné vzory. Práve vzorované tapety sa v posledných rokoch stávajú veľkým trendom. Skvelou voľbou je napríklad jedna stena v miestnosti s tapetou imitujúcou kamene, tehly alebo drevený obklad.

Praktický tip: Tapety na stenu sú skvelým spôsobom, ako oživiť miestnosť, ak sa vám zdá príliš fádna. Vyberať si môžete z obrovského množstva rôznych farebných kombinácií, vzorov a motívov. Obľúbenou voľbou sú napríklad tapety s prírodnými motívmi, ktoré do interiéru vnesú pokoj.

 

tapeta Veľmi obľúbené sú tapety s prírodnými motívmi ktoré do interiéru vnesú pokoj

 

Kombinácia svetlých a tmavých odtieňov

Dominantnú farbu, ktorou je zvyčajne farba stien, by ste mali voliť na základe konkrétnej miestnosti. Napríklad, do obývačky alebo kuchyne sa hodia teplejšie a žiarivejšie farby, ktoré miestnosti dodajú pozitívnu emóciu a doslova vás dobijú energiou. V tomto smere môže byť dobrou voľbou napríklad biela, žltá, jemná oranžová, ale napríklad aj svetlejšia modrá alebo ružová. Trendom sú pastelové farby

Naopak, do miestností, v ktorých sa potrebujete sústrediť alebo kde odpočívate, pracovne a spálne, sa obvykle skôr hodia tmavšie dominantné farby – sivá, modrá, alebo hnedá. Tieto odtiene pôsobia upokojujúco a nebudú vás nijako vyrušovať.

 

White roses in glass vase and books on metal nightstand next to king size bed with cozy bedding

 

Oživenie interiéru výraznejšou farbou

Spomínaná tretia farba v miestnosti môže byť kontrastná k zvyšným odtieňom. Rozhodnúť sa môžete napríklad pre žiarivejšiu červenú, oranžovú alebo zelenú. Do svojho interiéru ju viete vniesť pomocou vankúšov na sedačku, obrazov na stenu alebo iných menších doplnkov. Perfektne dotvorí atmosféru a dodá vášmu bývaniu unikátny charakter.

Tvary, ktoré obohatia vašu domácnosť

Celkový charakter vašej domácnosti dotvárajú nielen farby, ale aj tvary a obrazce. V tomto smere sú skvelou voľbou obrazy na stenu, ale aj tapety s originálnymi motívmi. Pomocou tvarov môžete jednoducho opticky zväčšiť alebo zmenšiť priestor. Napríklad, tapeta s vertikálnymi líniami opticky zvýši strop, naopak, horizontálne línie ho opticky znížia.

 

tapeta Skvelou voľbou do moderne ladených interiérov môžu byť aj Feng shui pop art alebo abstraktné obrazy

 

Skvelou voľbou do moderne ladených interiérov môžu byť Feng shui, pop art alebo abstraktné obrazy, ktoré obohatia miestnosť nielen o jedinečné tvary, ale aj výrazné farebné kombinácie.

Foto: Nostre.sk